Haber: Av. Elisu Dilek Şen

Antalya'da Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nin (AKMED) konuğu. Dr. Şükrü Ozdoğru. olarak verilen konferansta, yeni veriler ve bilgiler ışığında Kibyra'yı anlatıldı.


Kibyra Antik Kenti, Burdur Gölhisar ilçesinin Horzum mahallesinde birbirinden derin yarlarla ayrılan hâkim üç tepelik üzerinde yer almaktadır.


Antik coğrafyacı Strabon; Kibyralıların demir işçiliği ve kakmacılıkta usta olduklarını da söylemekte. Fakat yazılı kaynaklar ve arkeolojik araştırmalar, buranın ayrıca dericilik ve seramik üretiminde de önemli bir merkez olduğunu gösteriyor.


Agora, hamam, gymnasion, tiyatro ve meclis binası ile planlı anıt mezar, hamam, yuvarlak kuleli tak ve su yolları görülmektedir. Meclis binası,müzik evi kişi kapasitesiyle Antik Çağ Anadolu’sunun en görkemli eserlerindendir. Meclis binası, orkestranın tam merkezinde bulunan kırmızı, yeşil ve beyaz mermerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla Medusa Mozaiği Anadolu’da tektir.


Kibyra Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, konferansta Türkiye'de ayağa kaldırılan antik döneme ait büyük anıtsal iki çeşme olduğunu belirterek, bu çeşmelerin her ikisinin de Burdur'da bulunduğunu söyledi.

Aynı zamanda Şükrü Özüdoğru, daire formunda iki havuzdan kentin dört farklı yönüne su dağıtımı sağlanıyordu, restorasyonda yerine koymadıkları tek parça, kazılar sonucu ortaya çıkarılan heykeller olduğunu belirtti. Bu iki heykelin orijinalleri Burdur Müzesi'nde sergilendiğini ve antik dönemde olduğu gibi su, mitolojik kahraman Herakles'in üzerine uzandığı aslan postu ile şarap tanrısı Dionysos'un uzandığı panter postundaki aslan ve panter heykellerinin ağzından havuzlara akmış olacağını belirtti.