CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde düzenlenen ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması’nda vizyon belgesi kamuoyuyla paylaşılmıştı. Kılıçdaroğlu’nun, “Türkiye’nin ekonomide ve endüstriyel dönüşümde Şampiyonlar Ligi kadrosu hazır” diyerek duyurduğu o isimler merak konusu oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “siyaset üstü beyin takımı” dediği 70 kişilik uzman ekibinden bazıları da toplantıda tanıtıldı. Prof. Dr. Jeremy Rifkin, Prof. Dr. Hakan Kara, Prof. Dr. Ufuk Akçiğit ve Prof. Dr. Daron Acemoğlu birer konuşma yaptı. Peki bu beş isim hakkında neler biliniyor?

BBC Türkçe, Kılıçdaroğlu’nun ekonomi ekibini derledi

Jeremy-Rifkin

RİFKİN: MERKEL VE SARKOZY’E DANIŞMANLIK YAPTI 

ABD’li ekonomist ve yazar Jeremy Rifkin çalışmalarında; bilim ve teknolojideki değişimin ekonomi, iş gücü, toplum ve çevreye etkileri üzerine yoğunlaşıyor. Rifkin, üçüncü sanayi devrimi kavramsallaştırmasında, karbon çağına dayalı endüstri devrinin sona ermeye başladığını, yakın gelecekte yenilenebilir enerjiye dayalı bir ekonomik modele geçilmesi gerektiğini tartışıyor. Dünyada yeni teknolojilerle üretim maliyetlerinin düştüğünü belirten Rifkin, bunun da kapitalizmin sonunu hazırladığını, takip eden süreçte ise müştereklere dayalı yeni bir ekonomik sistemin kurulacağını savunuyor.

Rifkin, dünyanın farklı yerlerinden yenilenebilir enerji, elektrik iletim, inşaat, mimarlı, bilişim, elektronik, taşımacılık ve lojistik şirketlerine danışmanlık hizmeti veren TIR Consulting şirketinin de başında yer alıyor.

DARON ACEMOĞLU: DÜNYANIN SAYILI EKONOMİSTLERİ ARASINDA 

Daron Acemoğlu, son yıllarda kamuoyunda adı sık sık duyulan bir ekonomist. Acemoğlu, Ermeni Cemaati’ne ait bir ilkokul ve Galatasaray Lisesi’nde okuduktan sonra yüksek öğrenimi için İngiltere ve ABD’ye gitti. Günümüzde ABD’deki Massachuseets Institute of Technology’de öğretim üyesi olarak görev yapan Acemoğlu, özellikle politik ekonomi konusundaki çalışmalarıyla biliniyor. Farklı araştırmalarda ABD’nin etkili ekonomistleri arasında gösterilen Acemoğlu, iki kez iktisat alanında Nobel ödülüne aday olarak gösterildi.

1993’ten bu yana İngiliz siyaset bilimci James A. Robinson ile ortak çalışmalar yürütüyor.

Daron-Acemoğlu

2011’de dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Daron Acemoğlu’na Türkiye’nin OECD Daimî Temsilciliğiyle ilgili bir teklif ilettiklerini açıkladı. 2013’te Sosyal Bilimler alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne layık görüldü. Ödülünü, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden aldı. 2018 yılında bazı medya organlarında Acemoğlu’nun adının Ankara kulislerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı için geçtiği ve kendisine teklif götürüldüğü öne sürüldü ancak bu iddialar teyit edilmedi.

HAKAN KARA: ESKİ MERKEZ BANKASI BAŞEKONOMİSTİ

Prof. Dr. Ali Hakan Kara yıllarca Merkez Bankası’nda baş ekonomist olarak çalıştı. 2003-2019 yılları arasında Türkiye’de para ve makro ihtiyati politikaların analizi, tasarımı ve uygulanmasında rol oynadığı belirtiliyor. Bir dönem Dünya Gazetesi’nde köşe yazıları yazdı. Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Ekran-Resmi-2021-12-29-05.55.36

Akademik çalışmaları para ekonomisi, makro ekonomi, Merkez Bankası teorisi ve politikası ile Türk ekonomisi alanlarında yoğunlaşıyor.

REFET GÜRKAYNAK: UZMAN AKADEMİSYEN

Prof. Dr. Refet Gürkaynak’ın çalışmaları para politikası, mali piyasalar ve makro iktisat üzerinde yoğunlaşıyor. Gürkaynak’ın üniversite sayfasında, geçmiş yıllarda danışmanlık yaptığı kurumlar arasında Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da bulunuyor.

refet-gurkaynak

Gürkaynak ve Selin Sayek Böke imzasıyla 2013 yılında Birikim dergisinde yayımlanan ‘AKP döneminde Türkiye Ekonomisi’ başlıklı makalede, 2002-2006 döneminde AKP’nin Kemal Derviş’ten devraldığı IMF programını uyguladığı belirtildikten sonra şu yorum yapılıyor:

“Birikim sayfalarında bir IMF programının övüldüğü ilk satırlar olabilecek bu noktada, 2001 programının içsel tutarlılık, uygulanabilirlik ve kredibilite yaratma bakımından çok kuvvetli bir program olduğunu, bu programın o zamana kadarki yerleşik IMF reçetelerinin dışında öğeler içerdiğini ve genel çerçevenin uygulanmasında atılacak somut adımların büyük ölçüde Türkiye bürokrasisi tarafından belirlendiği, yerli bir program olduğunu vurgulamak gerekir.”

UFUK AKÇİĞİT: MAKRO POLİTİKA UZMANI 

Ekonomist Ufuk Akçiğit, Türkiye’den göçen bir ailenin çocuğu olarak Almanya’da doğdu. Küçük yaşlardayken ailesiyle Bursa’ya döndü. Koç Üniversitesi’nde başladığı yükseköğretimini yurtdışında sürdürdü. Doktorasını ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de yaptı. Bir makro ekonomist olarak, araştırmaları ekonomik büyüme, üretim verimliliği, rekabet, özelleştirme, sanayi politikaları, firma dinamikleri, beşerî sermaye ve inovasyon ekonomisi üzerine odaklanıyor.

Akçiğit, bir araştırma fonu sayesinde oluşturduğu ekiple, 1990’larda Doğu-Batı Almanya’nın birleşmesinde yaşanan ekonomik aksaklıkları ve hala süregelen gelir farklılığını inceliyor.

ufuk-akcigit

Washington, Londra ve Münih merkezli çeşitli araştırma merkezlerinde çalışmalar yürütüyor. Akçiğit’in geçmişten bugüne proje danışmanlığı yaptığı kurumlar arasında Chicago Merkez Bankası, Danimarka Yüksek Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Dünya Bankası, IMF, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bulunuyor.