KESK Ordu Kadın Meclisi üyeleri, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kadınların miras hakkıyla ilgili cuma hutbesine tepki gösterdi. Kadınlar, Diyanet'in tutumunun Anayasa ve Medeni Kanun'a aykırı olduğunu belirterek, kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

KESK Ordu Kadın Meclisi adına açıklamayı yapan Eğitim-Sen Ordu Şube Başkanı Nursen Kaymaz, Diyanet'in hutbesini iktidarın kadın karşıtı politikalarının bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

"Medeni Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz"

Kaymaz, Diyanet'in 15 Ağustos'ta okunan hutbesinde "kadınların eşit miras hakkının hedef alındığını" belirtti. "Medeni haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Mücadelelerimizle edindiğimiz kazanımların gasp edilmesine izin vermeyeceğiz" diyen Kaymaz, iktidarın "ailenin korunması ve güçlendirilmesi" adı altında kadınlara yönelik politikalarını eleştirdi.

Kaymaz, iktidarın ara buluculuk, aile hukukuna müdahale ve boşanma, nafaka, tazminat gibi hakların gasp edilmesi yönünde planlar yaptığını öne sürdü. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı, bu "kadın düşmanı kampanyanın yürütücülerinden biri" olmakla suçladı.

"Diyanet Hukuku Yok Saydı, Şer’i Hukuk Koydu"

Kaymaz, Diyanet'in hutbedeki ifadelerinin Medeni Kanun'un açık hükümlerine ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. "Diyanet, medeni hukuku yok saydı yerine şer’i hukuk koydu" diyen Kaymaz, Diyanet'in bu tutumuyla camilerden "erkek şiddetini örgütlediğini" ve erkeklere "kadınların hakkını gasp etme" mesajı verdiğini savundu.

İstanbul Sözleşmesi'nin devre dışı bırakıldığı bir dönemde, Diyanet'in hutbeler aracılığıyla kadınların yaşam hakkı ve eşit miras hakkını hedef aldığını belirten Kaymaz, ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan kadınların haklarının gasp edildiğini ifade etti.