Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP), her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberleri ve doğrudan kendilerine gelen başvuruları derleyerek ortaya koyduğu kadın cinayetleri raporunun, 2023 yılı verileri açıklandı.

Rapora göre 2023 yılı boyunca erkekler tarafından 315 kadın katledildi. 248 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ÜZERİNE BAŞLAYAN TARTIŞMALAR SONRASI CİNAYETLER ARTTI

Raporda, kadın katliamlarının kayıt altına alındığı 15 yıllık süre boyunca yalnızca İstanbul Sözleşmesi’nin imzalandığı 2011 yılında katliamların azaldığına dikkat çekildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Sözleşmesi hakkında tartışmalar başladığından bu yana kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerde artış yaşandı. İstanbul Sözleşmesiz geçirdiğimiz bu yılda da kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerinde büyük bir artış gerçekleşti. İstanbul Sözleşmesi etkin olarak uygulandığında birçok kadının hayatta kaldığı bu kadar açıkken siyasi iktidar İstanbul Sözleşmesinden imza çekti.”

MUĞLA’DA SEKİZ KADIN KATLEDİLDİ 

Rapora göre, en çok kadın cinayeti İstanbul’da işlendi. İzmir ve Ankara İstanbul’u izledi. 315 kadın cinayetinin sekizi ise Muğla’da işlendi. Kadınların 8’i de işkence ile katledildi.