GÜNDEM

Kazan'dan Danıştay kararı yorumu: Cumhuriyet'le savaş ediliyor

Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını onamasının ardından duayen avukat Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı'nın tek bir imzayla başka sözleşmelerden de çıkabileceğine dikkat çekerek, "Çünkü Cumhuriyet'le savaş ediliyor" dedi.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın bir gece yarısı kararının ardından İstanbul Sözleşmesi'nden çekilinmesine ilişkin Danıştay'da görülen dava bugün sonuçlandı. Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti.

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal istemini reddettiDanıştay, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal istemini reddetti.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, karara ilişkin olarak Gerçek Gündem'e değerlendirdi. Kazan karara şaşırmadığını ifade ederek, iptal kararının verileceğini beklemediğini dile getirdi.

Danıştay'ın da Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay gibi doğrudan tek adam rejimi tarafından teslim alınmış bir organa dönüştüğünü ifade eden Kazan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın böyle çok önem verdiği bir adımda 'hukuka aykırıdır, iptali gerekir' diyecek bir yargı yeri olmaktan epeyce zaman önce çıkmıştır. Bu nedenle ben hiç beklemiyordum" dedi. 

"HUKUK DEVLETİ İLE SAVAŞ EDİLİYOR"

Peki karar cumhurbaşkanının diğer sözleşmelerden tek bir imza ile çıkması için emsal oluşturacak mı?

Kazan soruyu şöyle yanıtladı: "Daha önce Erdoğan ile Meclis Başkanı konuşurken doğrudan Montrö Antlşaması örneği verilerek kamuoyuna duyurulmuştu. O nedenle her bir sözleşme aynı durum söz konusu. Çünkü Cumhuriyet ile savaş ediliyor. Hukuk devleti ile savaş ediliyor. Dünyada hiç örneği olmayan bir rejim uygulanıyor. Bir seçim olana kadar bu türden hukuka aykırılıkların hatta her bir vatan toprağı konusunda inanılmaz tasarrufların yeni yeni örneklerine rastlayabiliriz."

"HER SÖZLEŞMEDEN ÇIKABİLİR"

İnsan hakları hukukçusu avukat Kerem Altıparmak da kararın diğer sözleşmelerden de tek bir imza ile çıkmasını önüne açacağını söyledi. Altıparmak, "Bundan çekiliyorsa, her sözleşmeden çekilebilir demektir. Buna Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil, Lozan da dahil" değerlendirmesinde bulundu.