100 binden fazla işçinin çalıştığı kargo sektörü Kurban Bayramı tatilinde de çalışıyor. Bayram öncesi artan online alışveriş kargo işçilerinin daha yoğun çalışmasına neden oluyor. Kargo şirketleri sektörün büyümesini bayramda da sürdüreceğini dile getiriyor.

Pandemi dönemi süresince ağır bir yük taşıyan kargo işçileri uzun Kurban Bayramı tatili boyunca da görevde olacak. Bayram öncesi artan online alışverişlere yetişmeye çalışan kargo sektöründe 100 binden fazla kişi çalışıyor. 7/24 çalışan kargo sektöründe, teslimatların zamanında yetişmesi için fazla mesai de sıklıkla başvurulan bir yöntem. “Kuryeler bayramda çalışıyor mu?”, “Kargo şirketleri bayramda açık mı?” sorularının yanıtı genelde “evet” oluyor ve işçiler çoğunlukla daha yoğun bir mesai programı ile karşı karşıya kalıyor.

SEKTÖR HIZLA BÜYÜYOR

Pandemi döneminde yüzde 400’e varan büyüme yakalayan e-ticaret sektörüne paralel olarak kargo sektöründe de büyük bir büyüme görülüyor. Otomotiv Sanayii Derneği’nin açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2021 Ocak-Haziran döneminde kamyonet satışları yüzde 49, kamyon satışları ise yüzde 150 oranında artış gösterdi. Bu artışta büyük bir hızla büyüyen kargo sektörünün büyük payı bulunuyor.

BAYRAMDA YOĞUN MESAİ

Önde gelen kargo firmalarından GKN Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akyürek, bayram öncesi yaptığı açıklamada, “sektörün büyümesini Kurban Bayramı’nda da sürdüreceğini” söyledi. “Kurban Bayramı hareketliliği 520 milyar TL’yi aşan kargo sektörünün büyüme hedeflerini çok ileriye taşıyacak” diyen Akyürek, Ramazan Bayramı’nda da yoğun bir mesai yaptıklarını hatırlattı. Akyürek, yaptığı açıklamada, “Şirket olarak 2019-2020 arasında yüzde 230’luk bir büyüme yakaladık. 2021’de ise ilk 6 ayda yüzde 100’lük bir büyüme gerçekleştirdik. Yıl sonunda da yine yüzde 150 oranında büyümeyi öngörüyoruz” dedi.

PANDEMİDE ÖNCELİK TANINMADI

Pandemi kısıtlamaları süresince üstlendikleri vazgeçilmez role ve aldıkları büyük riske karşın kargo işçileri uzun süre aşılamada öncelikli gruba dahi alınmadı. Çoğu kez gerekli tedbirler alınmadan çalıştırılan işçiler, büyük risk altında çalıştı. O dönem, kargo çalışanlarının “ekmek parası ile ölüm riski arasında bir tercih” yapmaya zorlandıklarını söyleyen TÜMTİS Başkanı Kenan Öztürk, özellikle sendikasız iş yerlerinde yaşanan krize dikkat çekmişti. TÜMTİS’in aşılamada öncelik talepleri de karşılık bulmadı.