EMEK DÜNYASI

Kamu işçilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde kritik hafta

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, hükümetin, yeni zam teklifini bu hafta sunması bekleniyor.

Abone Ol

Bakanlıklar, üniversiteler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu çok sayıdaki kamu kurumunda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili 31 Mayıs'ta başlayan süreç devam ediyor. AA'dan Özcan Yıldırım'ın haberine göre, kamudaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren zam görüşmelerinde, hükümetin işçi tarafına yeni zam teklifini bu hafta içinde sunması bekleniyor.

SENDİKALAR TEKLİFİ DÜŞÜK BULDU

Türk-İş ve Hak-İş'in birlikte hareket ettiği görüşmelerde, en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı isteniyor. Hükümetin 8 Temmuz'daki teklifi ise işçilere brüt ücreti 3577-3750 lira arası olanlara 100 lira, brüt ücreti 3750-4000 lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam ile yılın ilk 6 ayı için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı oldu. Türk-İş ve Hak-İş, bu teklifi düşük bularak, taleplerinin karşılanacağı yeni bir teklifi talep etti.

SENDİKALAR UZLAŞMA İSTİYOR

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, 1 Ocak 2021 itibarıyla başlayan iş yerlerinde müzakere süresinin 30 Temmuz'da sona ereceğini hatırlatarak, bu kapsamdaki bazı sendikaların yasal olarak ilerleyen günlerde grev kararı alması gerekeceğini söyledi. "Sözleşmeyi uzlaşıyla masada imzalamak istediklerini" belirten Ağar, "Herkesin gözü burada. Bir önceki teklif oldukça yetersizdi. Hükümetin yeni teklifi, beklentilerimizi karşılayacak seviyede olmalı." dedi. Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız da "görüşmelerin uzamasının kimseye fayda sağlamadığını" savundu.