HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Eyleme çok sayıda kadının yanı sıra, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, HDP Sözcüsü Ebru Günay, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyesi Perihan Koca, ve Adalet Nöbeti tutan tutuklu yakınları katıldı.

Kadınlar alana ellerine femina bayrakları, zılgıt ve “Jin, jiyan, azadi”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganlarıyla giriş yaptı. Alana giriş sırasında polis engeli ile karşılaşan kadınlar, erkek polislerin alanda çok fazla olduğunu söyleyerek, çıkmalarını istedi. Polisler gökkuşağı bayrağına el koydu. Kadınlar ve LGBTİ+'lar gökkuşağı renklerinde bayrak ve çantalarını engele rağmen soktu. Polis basın açıklaması sonrası gökkuşağı bayrağı taşıyan kişileri takip etti.

photo_5897783524352704452_y

KADINLAR İSYANLARINI DÖVİZ VE PANKARTLA YANSITTI

Kadınla eylemde, “Kadınlar sokağa özgürleşmeye”, “Kırıntıları değil hayatın tamamını istiyoruz”, “Eşitsizliği yücelten adaletiniz, fıtratınız, değerleriniz batsın”, “Savaşa karşı yaşamdan yanayız”, “Kadınların bedeni savaş meydanı değildir”, “Kadınlar barışta ısrarlı”, “Hayat eve sığmaz”, “Gözaltılar baskılar tutuklamalara karşı kadınlar birlikte güçlü”, “Eşit işe eşit ücret”, “Göçmen kadınlarla mücadelemiz ortak”, “Öldüren sevgi istemiyoruz”, “Barış hemen şimdi”, “Sokağa çıktığımda cesur değil özgür olmak istiyorum”, “Tutsak kadınlara özgürlük”, “İran’da ve her yerde kadınların isyanı değiştirecek”, “Kreşe ödenek vermiyor, ‘Uzaya gitçez’ diyor”, “Gözümüz ‘içerde’ cezaevindeki kadın ve LGBTİ+lar yalnız değildir”, ve “Patriyarka gidecek biz kalacağız” dövizlerini taşıdı. Kadınlar aynı zamanda, “Aile değil, kadınız”, Evlerden sokağa, yaşasın kadın dayanışması”, “İsyandayız”, “Jin Jiyan azadi” lolipopları taşıdı.

PANKARTLARI BİRBİRİNE DİKTİLER

Kadınlar eylemde ilk olarak, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz", "Hayatımız bizim kutsal aile sizin olsun", "Kadınların isyanı değiştirecek", “Diyanet, cemaat, tarikat hayatımızdan elinizi çekin", "Erkek şiddetine karşı Kadınlar Birlikte Güçlü", "Erkekler öldürüyor devlet-yargı koruyor", "Kürtaj haktır", "Çocuk istismarı evlilikler aklanamaz", yazılarının yazılı olduğu pankartları “Kadınlar birlikte güçlü”, “Jin, jiyan, azadi” ve “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlar eşliğinde birbirine dikti.

photo_5897783524352704453_y

KADINLARIN DİLEKLERİ OKUNDU

Kadınlar, eylem hazırlıkları kapsamında farklı ilçelerde kadınlara, "2023'te neyi değiştirmek istersiniz?" ile "Geride bırakmak istediğini şey nedir?, Dilekleriniz nelerdir?" sorularını sorup kendilerinin taşıdığı sandığa cevaplarını koymaları istemişti. Ajitasyonla devam eden eylemde kadınların yazdıkları notlar sesli bir şekilde okunarak, alanda bulunan kadınlarla ve kamuoyuyla paylaşıldı.

Bu dileklerinden bazıları şu şekilde: “2023’te Cumhurbaşkanı değişsin istiyorum”, “2023 yılında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bitmesini diliyorum”, “2023’te 8 Mart’ta İstiklal’e çıkamamayı geride bırakmak istiyorum”, “Erkek şiddetini geride bırakmak istiyorum”, “Kadın olarak güzel görünmek zorunda olmak baskısını geride bırakmak istiyorum”, “Erkekleri, AKP’yi, Erdoğan’ı geride bırakmak istiyorum”, “Sürekli olarak kadın hakları için mücadele etmek zorunda kalmadığımız eşit bir düzen istiyorum”, “Yolda yürürken güvende hissetmek istiyorum.” Kadınların dilekleri arasında en çok AKP ve erkeklerden kurtulma dileği olması dikkat çekti.

Dileklerin okunmasının ardından kadınlar, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Halayın ardından, “Kadınlar birlikte güçlü”, ve “Trans cinayetleri politiktir” sloganları atılarak, katledilen trans kadınların isimleri sayılarak, “Burada” denildi.

Kadınlar sonrasında telefonlarıyla alandan bir fotoğraf çekerek, “İsyanımız değiştirecek” hashtag’iyle sanal medyada paylaştı. Ardından kadınlar diktikleri pankartları ellerinde tutarak, “Gelsin baba, gelsin, devlet, gelsin cop, inadına isyan, inadına özgürlük”, “Kadınların isyanı değiştirecek”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Kadınları değil, katilleri engelle” sloganları eşliğinde salladı.

Ardından kaybolan ve katledilen kadınların isimleri sayılarak, “Burada” denildi. Eylemde aynı zamanda Türkiye’nin Kurdistan’a dönük savaş politikaları ve cezaevindeki hak ihlalleri protesto edilerek, “Jin, jiyan, azadi” sloganı atılı.

“İNAT VE İSYAN GALİP GELDİ”

Son olarak Cemile Baklacı ve Sarya Arin basın metnini okudu. Cemile Baklacı, öldürülen tüm kadınların sorumlularının kim olduğunu bildiklerini söyleyerek, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini vurguladı. Failleri aklayan erkek adalet karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını, sokakları, meydanlarını terk etmediklerinin ve etmeyeceklerinin altını çizen Baklacı, “İnat ve isyan galip geldi. Tüm yasaklara rağmen cinselliğimizden, arzularımızdan, sokaklarda olmaktan vazgeçmedik, her yanı saran nefrete karşı Onur Yürüyüş’ünde beraberdik, eylemlerde kol kolaydık” ifadelerini kullandı.

“Mülteci ve göçmenlere yönelik artan saldırılara, ırkçılığa, şiddete karşı kadın dayanışmamızın sınırları aştığını gösterdik” diyen Baklacı, İran’da Jina Amini ile başlayan molla rejimine karşı kadınların isyanının her yeri sardığına dikkat çekerek, “İsyanın ateşi, ‘jin jiyan azadi’ sloganı her yerden yankılandı, birbirimize güç verdi” dedi.

FİNCANCI DURUŞMASINA KATILIM ÇAĞRISI

Kayyımlarla, kapatma ve tutuklamalarla yüzlerce insanın tutuklanmasının yanı sıra çocuk istismarcılarının cezasızlıkla aklanmasına tepki gösteren Baklacı, “Erkek devlet şiddetine karşı binlerce kadın olduk, Aysel’i cezaevinden çıkardık. bitmedi, bitmeyecek… Erkek Adalet yargı ile iktidarın talimatlarıyla hukuksuzca tutulan Şebnem Korur Fincancı, Mücella Yapıcı ve nice yol arkadaşlarımızı alana dek bitmeyecek bu isyan, mücadelemiz artarak devam edecek” dedi. Baklacı, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın 11 Ocak’ta İstanbul Adliyesi’nde görülecek olan duruşmasına katılma çağrısında bulundu.

photo_5897783524352704448_y

“İSYAN EDİYORUZ”

Baklacı, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Türkiye’nin birçok ilinde 25 Kasım eylemlerinde sözümüzü söyledik, maruz kaldığımız polis şiddetine karşı hep beraber susmadık, polis şiddetinin bir an olsun peşini bırakmadık. İnsan hayatlarını bir seçim ve iktidar hesabı haline getirenlere karşı ‘savaşa hayır’ diyerek barışı savunduk. Hep birlikte ‘Bizim de barış içinde yaşama hakkımız var’ diyerek bulunduğumuz her yerden barışın sesini yükselttik, yükseltmeye devam edeceğiz. İstismarcıları koruyan aile aklayan bu düzene karşı ‘Erkek, aile, tarikat, cemaat istismar ediyor, devlet istismarcıyı koruyor’ diyerek isyan ettik, ediyoruz.”

#isyanimizdegistirecek tag’i ile alandan paylaşım yapılması çağrısıyla eylem sonlandırıldı.