EMEK DÜNYASI

Kadın istihdamını arttırmak için kurulan “Kadın Ustalar"da kadınların hakkı verilmiyor

Abone Ol

HABER: ESRA TOKAT

“Kadın Ustalar Projesi” adıyla 2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol ile hayata geçirilen proje 2020 yılında Cargo Plus adı altında kargo sektöründe de faaliyet göstermeye başladı. Hepsiexpress ile imzalanan sözleşme kapsamında aralarında Eskişehir, Konya, Kocaeli, Ankara gibi pek çok farklı ilden Cargo Plus’ta paket toplayıcısı (picker) ve kurye olan kadın işçiler, işe girdikleri ilk aydan itibaren maaşlarının geç yatması, yemek paralarının verilmemesi, çalışılan günlerin eksik gösterilmesi, sigortaların eksik yatırılması, AGİ ve BES alacaklarının yatırılmaması gibi sorunlar ile karşı karşıya kaldılar. İşçilerin iddialarını sorduğumuz Kadın Ustalar İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Sibel Ayhan işçilerin herhangi bir hak kayıplarının olmadığını belirterek iddiaları reddetti.

TAZMİNAT HAKLARINI VERMEMEK İÇİN İSTİFAYA ZORLANIYORLAR

Operasyonun bazı şehirlerde sonlandırılması nedeniyle başka marketlerde işe alımların yapılmasına dair sözler verildiğini ancak bu sözlerin gerçekleşmediğini belirten kadın işçiler tazminat haklarının işveren tarafından istifaya zorlanarak gasp edilmeye çalışıldığını belirttiler.

İSTİFA DİLEKÇESİ GÖNDERİLİP İMZALATILMAYA ÇALIŞILDI

Aralarında istifa dilekçesi gönderilip, tazminat haklarından vazgeçmesi için istifaya zorlandığını kaydeden bir kadın işçi, “Tazminat hakkımızdan olmak istemiyoruz ancak bu yüzden başka bir yerde işe de giremiyoruz. Ama haklarımı almak için sabrediyorum, istifamı vermiyorum. Kadın Ustalar adı altındayız ama kadınlar nasıl mağdur olunur adlı bir eserin içindeyiz. Nerede kadın hakları?” diyerek yaşadıklarına tepki gösterdi.

“İSTİFA ETMİŞİM GİBİ GÖSTERİP ÇIKIŞIMI VERDİLER”

Geçtiğimiz yıl Mart ayında işe giren işçilerden biri de operasyonun sonlanacağını ancak başka işe girdirilmesine dair kendilerine söz verildiğini kaydederek, “Beni başka bir markete geçirdiler ve haklarımın korunarak geçişimin yapıldığını söylediler. Ancak gelinen noktada beni istifa etmişim gibi gösterip çıkışımı verdiler. Bu yüzden de hiçbir hakkımı alamadım. Yıllık izin ücretim, tazminatım hiçbirini alamadım. Ayrıca içerde maaşım da kaldı. Gereken hukuki süreci başlatacağım. Çok mağdur olduk, hepimiz ev geçindiriyoruz. Sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi.

KURYE OLARAK ÇALIŞAN İŞÇİ: “HALA ALAMADIĞIM YAKIT ÜCRETLERİM VAR”

Arabalı kurye olarak çalışan işçi kadınlardan biri ise “Talep etmeme rağmen gündüz vardiyasında değil ne yazık ki gece vardiyasında çalıştım. Bu sırada kadın moto kurye olduğum için pek çok sıkıntı ve taciz ile de karşılaştım. Öte yandan maaşlarım zamanında yatmadı, yemek param da verilmedi. Hala alamadığım yakıt ücretlerim var” diyerek sorunlarını dile getirdi.

“HEPSİEXPRESS TAŞERONA VERDİKTEN SONRA UMURSAMIYOR”

“Hepsiexpress çalışanlarına sahip çıkmalı” diyen kadın işçilerden biri ise, “İşveren Hepsiexpress’in parayı gönderdiğin ancak yatırılan paraların işçilere vermek yerine başka projeler için kullanıldığını söyledi. Hepsiexpress taşerona verdikten sonra umursamıyor, çalışanlarına sahip çıkmalıydı. Öte yandan Cargo Plus’ta maaşlarımız yatmayınca istifaya mecbur bırakıldık. BES alacaklarım dahi yatmadı. Tazminatlarımızı yaktık, başka bir işte çalışmak için” ifadelerini kullandı.

“KADIN İSTİHDAMINI SAVUNAN ANCAK KADINLARA ÖNEM VERMEYEN BİR ŞİRKET”

Maaşlarının hiçbir zaman gününde yatmadığını belirten kadın işçilerden biri ise, “Yatıramıyoruz, şu gün yatacak bekleyin’ gibi baskılara maruz kaldık. Sürekli bize söz veren ama asla sözünde durmayan, kadın istihdamını savunan ama kadınlara önem vermeyen bir şirket” diye konuştu.

“YEMEK PARALARIMIZ AYLARDIR YATMIYOR”

Bir başka kadın işçi ise maaşlarının ikiye bölünüp farklı haftalarda yatırıldığını belirterek “Verdikleri asgari ücreti bile tek parça halinde yatırmadılar. Yemek paralarımız ise aylardır yatmıyor” dedi.

BES VE AGİ ALACAKLARIM VERİLMEDİ”

BES sözleşmesinin kendisinden habersiz şekilde feshedildiğini söyleyen bir başka kadın işçi ise “2021 yılı için AGİ ödemesi alamadım. BES sözleşmesi isteğim dışında feshedilmesine rağmen buradaki ücretim de bana verilmedi” ifadelerini kullandı.

“GERİYE KALAN KADINLARIN İSTİFA EDİLMESİ İÇİN UĞRAŞILIYOR”

Eskişehir’de çalıştığı bölgede operasyonun sonlandırıldığını belirten işçi, “Operasyon sonlandırıldı ancak biz sizin maaşınızı ödeyeceğiz ve sizi işe yerleştireceğiz’ dediler. Ancak çok az kişi başka marketlerde işe yerleştirildi. Geriye kalan kadınların ise istifa edilmesi için uğraşılıyor” dedi.

MOBBİNGE DAYANAMAYAN BİR KADIN İŞÇİ İSTİFA ETTİ

“Sözde kadın hakları için yapılmış proje ama mağazada oturacak yerimiz bile yoktu, kışın soğukta dışarıda oturuyordum. Diğer mağazalarda parkta battaniyeyle oturan arkadaşları biliyorum” diyerek sözüne başlayan ve mobbinge dayanamayarak istifa ettiğini belirten kadın işçilerden bir diğeri ise,  “Fazlasıyla yıprandık, mağdur edildik. İşe gidecek param kalmadı ve istifa etmek zorunda kaldım. Ancak çalıştığım bir buçuk yılımın çöp olmasını istemiyorum” dedi.

“ÇOK ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ”

“İşveren operasyon sonlanmasına rağmen sigortamızın ve maaşlarımızın yatacağını söyledi. Fakat Mart ayında çalışmamıza rağmen Mart ayının maaşları, yemek parasını ve primleri Nisan ayının bitmesine günler kalmasına rağmen hala yatırılmadı” bilgisini paylaşan bir başka işçi ise “Kadın Ustalar Projesi İnsan Kaynakları’nı arayıp sorunlarımızdan bahsettiğimizde bizimle ilgilenmediler. Kadınlar için kurulan bir projede hakkıyla emeğiyle çalışan kadınların haklarını vermediler” diye konuştu. Şu an tek istediğinin haklarını alıp bir başka iş aramak olduğunu vurgulayan işçi, “Ülkemizin durumu belli, gün geçtikçe her şey pahalılaşıyor ve yaşam çok zor bir hal alıyor. Yaşam bu kadar pahalıyken maaşlarımızı alamadık hepimizin geçindirdiği ailesi var. Çok zor günler geçiyoruz çok mağdur olduk” diyerek yaşadığı sorunları dile getirdi.

KADIN USTALAR İNSAN KAYNAKLARI İŞÇİLERİN İDDİALARINI REDDETTİ

dokuz8HABER olarak ulaştığımız Kadın Ustalar İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Sibel Ayhan ise işçilerin iddialarını reddederek, "Herhangi bir hak kayıpları yok. Biz 7 binin üstünde kadına iş olanağı sağlıyoruz. Her sektörde olduğu gibi pandemide bizde de gecikmeler yaşanmış olabilir ancak yemek paralarının, AGİ ve BES alacaklarının yatmaması, maaş eksiği gibi bir durum söz konusu değil" dedi.