Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu'nun nisanda başladığı Konut Krizine Doğru, Kadıköy Kiralık Konut Raporu'nun haziran versiyonu yayınladı. 23 Haziran'a kadar Sahibinden'deki bin 20 ilan incelendi. Ortalama ev kirası 19 bin 438 lira.

Araştırmadan 30 bin-150 bin TL'ye varan 122 adet ilanın çıkarıldığında Kadıköy'deki ortalama kira fiyatı 15 bin 200 oluyor. Yine sadece 20 bin TL'nin altındaki ilanlar baz alındığında ise ortalama kira fiyatı 12 bin 892 lira.

"8 BİN TL'NİN ALTINDA İLAN SAYISI GİDEREK AZALIYOR"

Kadıköy'de 8 bin TL altındaki ev ilanlarının giderek azaldığını gösteren rapora göre, mayıs ayında 88 adet olan 8 bin TL altındaki kiralık ev ilanı haziran itibariyle 83'e düştü. Haziranda 5 bin TL ve altında ise 11 adet ev kaldı.

"ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAMMIN KİRAYA FAYDASI OLMADI"

Raporda, Kadıköy'de haziran ayındaki 4.253 TL'lik asgari ücret oranında sadece 2 ilan olduğu belirtilirken, temmuz ayında yapılan zamla 5.500 liraya çıkan asgari ücret seviyesinde ise 13 daire ilanı olduğu belirtildi.

Araştırmada, "Yapılan asgari ücret zammının Kadıköy'de tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin tüm maaşıyla dahi tek başına daire tutmasına hiçbir faydası olmadığını ortaya koyuyor" değerlendirmesi yapıldı.

"BARINMA HAKKI TEHLİKEDE"

Raporda barınma hakkının tehlikede olduğu belirtilerken, "Bu krizle başa çıkmak için, krizi yaratan güncel sorun kaynakları ile mücadele edecek kısa vadeli önlemlerin ve krizin kaynağından çözümü için de orta vadeli önlemlerin alınması şart" ifadeleri yer aldı.