Arjantin'in merkez sol siyasetten cumhurbaşkanı, yüksek fakirlik seviyesi ve enflasyonu azaltmak için daha fazla bütçe isteyen koalisyonun militan sol kanadından gelen meydan okumayla karşı karşıya. Fernandez'in iki önemli müttefiki de geçtiğimiz ay kabineden ayrıldı.

Büyük bir soya ve mısır üreticisi olan Güney Amerika ülkesi, yüzde 60'ın üzerinde seyreden enflasyonla, para birimi üzerindeki büyük baskıyla ve zaten zayıf olan döviz rezervlerini tüketen ani gaz ithalat maliyetleriyle boğuşuyor.

YENİ BİR IMF BAŞVURUSU

Arjantin'in bağımsızlık yıldönümünde halka birlik çağrısı yapan Fernandez, "Birliğimiz, en zor zamanlarda korumamız gereken bir değer" dedi ve ülkenin düşük döviz rezervleriyle ekonomik sorumluluğa ihtiyaç duyduğunu ve yükselen küresel enflasyonun yerel ekonomiye "ciddi zarar verdiğini" sözlerine ekledi.

Yıllardır ekonomik krizle boğuşan Arjantin, Uluslararası Para Fonu ile başarısızlıkla sonuçlanan 2018 programını yerine 2022 başında yeniden IMF ile 44 milyar dolarlık borç anlaşması imzaladı. Halk ise Buenos Aires sokaklarında, "IMF'den ayrılın" ve "Fon dışarı" sloganları atarak hükümeti eleştirdi.

IMF EN BÜYÜK DERT

Başkan Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner de dahil hükümetin bazı üyeleri, Covid-19'un etkileri ve Sri Lanka gibi ülkelerde protestoları ateşleyen Ukrayna'daki savaşın etkisini hafifletmek için daha fazla harcama yapılması çağrısında bulundu.

Protesto gösterilerine katılan sosyalist milletvekili Juan Carlos Giordano ise, "Dev bir kriz yaşıyoruz. Arjantin, IMF'nin kapitalist bir yarı sömürgesi. Artık ikinci bir bağımsızlığa ihtiyacımız var. Arjantin, 21. yüzyılın İspanyol İmparatorluğu olan IMF ile bağlarını koparmalı" dedi.

ATEŞİ GUZMAN'IN İSTİFASI KÖRÜKLEDİ

Fernandez hükümeti, IMF ile görüşmelere öncülük eden cumhurbaşkanının yakın müttefiki olan ılımlı Ekonomi Bakanı Martin Guzman'ın ani istifasıyla yaklaşık 1 hafta önce kargaşaya sürüklendi. Yerine ekonomist Silvina Batakis geçti.

İktidar koalisyonunun sol kanadına Guzman'dan daha yakın görülen Batakis, IMF ile görüştü ve tahvilleri aşağı çeken ve yerel para birimi pesoyu sarsan popülist bir politika değişikliği konusundaki endişelere rağmen ekonomik istikrar sözü verdi.