İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imzaladığı protokolle "Adalet Aracı" hizmeti girdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Barosu arasında imzalanan "İzmir İnsan Haklarının Başkenti Protokolü" kapsamında "Adalet Aracı" hizmeti sokuldu. "Adalet Aracı" ile dünyada ilk kez bir yerel yönetim, baro ile birlikte maddi durumu yerinde olmadığı için avukat yardımı alamayanlara destek verecek. Avukat ücretleri, belediye bütçesinden ödenecek.
Şiddete uğrayan kadınlar ve tacize maruz kalan çocuklar başta olmak üzere avukat ihtiyacı olan ve kişisel ve ekonomik sebeplerle avukatları olmadığı için hak kaybına uğrama riski taşıyan herkes "Adalet Aracı"na başvuruda bulunabilecek.

HERKESE ADALET

"Adalet Aracı", İzmir Limontepe Heykel Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel'in katıldığı etkinlikle halka tanıtıldı. İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, “Bir adımı daha yerine getiriyoruz. Adalete erişim konusunda imkansızlıklar yaşayan yurttaşların ayağına adaleti götüreceğiz. Türkiye'nin ilki sayılacak bu projenin ortağı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ise, “Yerel yönetim bu meselenin çözümü konusunda ne yapabilir? Ülkemizde yargının bağımsızlığı dışında maddi nedenlerle adalet mekanizmasına hiç ulaşamayanlar olduğunu gördük. Türkiye'de insanların yüzde 81'inin hayatı boyunca bir avukat yardımından yararlanmadığını ve bu sebeple hak kayıplarına uğradıklarını gördük. İzmir Baromuzla ortaklık halinde aracımızı hazırladık. Adalet Aracı 'İzmir İnsan Haklarının Başkenti' protokolü uyarınca hizmet vermeye başlıyor” ifadelerini kullandı.

İLK NÖBET

Konuşmaların ardından araçtaki ilk adli yardım nöbetini İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve Yönetim Kurulu üyesi Av. Deman Güler tuttu.
"Adalet Aracı"nın her ay güzergahının önceden bildirilerek, hizmet vereceği öğrenildi.