TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu, dün toplandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır Milletvekili Serhan Eren, zırhlı araçların çarpması sonucu ölen çocukların araştırılmasını önerisine karşılık İYİ Parti Antep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, skandal açıklamalarda bulundu. 

Eren’in zırhlı araç çapması sonucu ölen çocukların olduğu illeri açıklaması üzerine İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, “O çocuklar emniyet güçlerine saldırırken mi zırhlı araç altında kaldı?” diye sordu.

67 ÇOCUK ZIRHLI ARAÇ ÇARPMASIYLA ÖLDÜ 

Eren, 7 cezaevinde çocukların yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili komisyonun araştırma yapması gerektiğini belirterek, çocuk işçiliği ve çocuklara yönelik cinsel istismar konularının da komisyonun gündemine alınması gerektiğini belirtti. Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Urfa’da zırhlı araçların çarpması sonucu ölen çocuklarla ilgili de araştırma yapılmasını öneren Eren, “Kürt illerinde 67 çocuk zırhlı araçların çarpması sonucu yaşamını yitirmiştir. Bu çocukların ölümüne dair sorumlu olan kişilerin cezalarına ilişkin tespit yapılsın ve Bakanlığa sunulsun” dedi.

Komisyon Başkanı Katırcıoğlu, “Terörün, PKK’nın zulüm yaptığı yerler” diyerek Eren’in sözünü kesti. Eren ise Katırcıoğlu’na “Çocukların ölümünü bununla izah etmenizi şiddetle kınıyorum. Şüphelisi, sanıkları belli olan kişilerle ilgili. Terörle mücadele bir hukuka göre yürütülür. Çocukların ölümünü sonuçlandıracak şekilde yapılmaz” yanıtını verdi.

İYİ PARTİLİ GÜRKAN: EMNİYET GÜÇLERİNE SALDIRIRKEN Mİ ARAÇ ALTINDA KALDI?’

İYİ Parti Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban ise Eren’e “O çocuklar emniyet güçlerine saldırırken mi zırhlı araç altında kaldı? Veya zorla mı kaçırıldı? Devlet de tutup şehrin ana arterlerinde zırhlı araç gezdirmiyor. Bu araçların gezdiği yerler, yaptığı görevler belli. Oraya gelenler de belli. Oraya getirilen o çocuklar acaba zorla mı getiriliyor? Bence bunu araştırmamız lazım. Bu dağa kaçırılan çocukların durumu nedir? Serhat Bey’in bilgisi var mıdır? Bu çocuklar ailelerine iade edilecek mi? Bu konuda da bizi bilgilendirebilir mi” diye sordu.