İtalya'nın Sudan'dan tahliye ettiği ilk grup Hava Kuvvetlerine ait uçakla başkent Roma'ya ulaştı.

Sudan'daki olaylar sebebiyle bu ülkeden ayrılmak isteyen bir grup İtalyan vatandaşı ve yabancıyı, Cibuti'den alan İtalyan Hava Kuvvetlerine ait Boeing 767 tipi askeri nakliye uçağı akşam saatlerinde Roma Ciampino Havaalanı'na geldi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, tahliye edilenleri havaalanında karşıladı.

Tajani, burada yaptığı açıklamada, Sudan'dan ayrılma talebinde bulunan İtalyan vatandaşlarının önce Cibuti'ye nakledildiğini aktarırken, bazı yardım gönüllülerinin Sudan'dan kalmak istediğini söyledi.

Tajani, "Tahliye edilenler iyi durumda. Bu zor operasyona katkı veren herkese teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Tajani bugünkü uçakla 83 İtalyan ve 23 de yabancının geldiği bilgisini verdi.

Tahliye uçuşuyla ülkesine gelen İtalya'nın Hartum Büyükelçisi Michele Tommasi de havaalanında yaptığı açıklamada, "Operasyon mükemmel şekilde planlandı. Geri döndüğümüz için mutluyuz. Farklı düzeylerde koordinasyon çok iyi idi. Bakan Tajani ile her gün iletişim halindeydik. Şimdi biraz yorgunuz." dedi.

Tahliye uçuşuna özel donanımlı askerlerin eşlik ettiği görüldü.

- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Sudan'daki çatışmalarda şimdiye kadar en az 427 kişinin öldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını açıklamıştı.