Hrant Dink ailesinin Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin aralarında jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de bulunduğu davada çıkan karara ilişkin yaptığı itiraz İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde  (İstinaf) görüldü. İstinaf, kamu görevlilerinin yargılanarak 37 kişinin beraat ettiği, 11’i tutuklu 26 kişinin hapis cezası aldığı, 13 kişinin de dosyasının ayrıldığı davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurduğu hükümle ilgili kararını verdi. 

Mahkeme Dink Ailesinin “kasten öldürme”, “tasarlayarak öldürme” ile “ihmali davranışla kasten öldürme” suçlarından Abdullah Dinç, Adnan Acar, Ahmet Faruk Aydoğdu, Ahmet İlhan Güler, Ali Barış Sevindik, Cevat Eser, Ecevit Emir, Emre Cingöz, Engin Dinç, Ercan Demir, Ergün Yorulmaz, Eyup Temel, Hacı Şefik Şimşek, Hamza Celepoğlu, Hüseyin Yılmaz, Mehmet Uçar, Metehan Kadir Yıldırım, Metin Yıldız, Mikdat Özbek, Muhittin Zenit, Musa Yıldırım, Mustafa Küçük, Niyazi Malkoç, Önder Araz, Özkan Mumcu, Rahmi Özer, Resül Kütükoğlu, Reşat Altay, Tamer Bülent Demirel, Tevfik Cantürk, Ünsal Gürel ve Yusuf Bozca hakkında verilen beraat kararına yaptığı itirazı reddetti.

YERİNDE GÖRÜLMEDİ!

Mahkeme kararında Dink ailesinin ileri sürdüğü nedenleri yerinde görmeyerek ‘esastan reddine’ karar verdi. Mahkeme ayrıca Dink ailesinin Sabri Uzun ve Celalettin Cerrah ile ilgili başvurusunda bir hüküm kurmadı. Dink ailesi Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Engin Dinç, Ercan Demir, Muhittin Zenit, Sabri Uzun, Metin Yıldız gibi haklarında beraat kararı verilen bazı sanıkların “kasten öldürme" ve "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçu uyarınca cezalandırılmaları talebinde bulunmuştu.

SANIKLARIN İSTİNAF TALEBİ DE RET EDİLDİ

Mahkeme Ercan Demir, Birol Ustaoğlu, Eyüp Temel ve Mustafa Küçük’ün "örgüt üyeliği", Hamza Celepoğlu’nun ise "kasten öldürme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan beraat kararı verilmesi gerektiğine yönelik başvurularını da esastan reddetti.

Ali Poyraz, Ali Fuat Yılmazer, Mehmet Uçar, Ramazan Akyürek’in "örgüt üyeliği” yönünden davanın reddini istedikleri başvuruyu, ileri sürdükleri nedenleri yerinde görmeyerek reddetti.

Mahkeme Ahmet İlhan Güler, Ali Poyraz, Ali Fuat Yılmazer, Engin Dinç, Mehmet Uçar, Muhittin Zenit, Ramazan Akyürek, Sabri Uzun ve Şükrü Yıldız hakkında "görevi kötüye kullanma" ve Yıldız hakkında ayrıca "bilirkişiyi etkilemeye teşebbüs" suçundan verilen düşme kararının da usul ve yasaya uygun olduğunu kararlaştırdı.

YENİDEN GÖRÜLME

Mahkeme tutuklu olan Ali Fuat Yılmazer, Ercan Gün, Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Osman Gülbel, Özkan Mumcu, Ramazan Akyürek, Veysal Şahin ve Yavuz Karakaya'nın tutukluluk halinin devamına hükmederken, verdiği karara itiraz edebileceklerinin taraflara bildirilmesini de kayda geçirdi.

Mahkeme sadece bazı sanıklar açısından resmi evrakta sahtecilik gibi suçlamalar yönünden delillerin yeniden değerlendirilmesi için kamu davasının yeniden görülmesine karar verdi.

Abdullah Dinç ve Ahmet Faruk Aydoğdu hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", Mehmet Ali Özkılınç hakkında "suçluyu kayırma", Faruk Sarı, Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Mehmet Uçar, Onur Karakaya ve Ali Fuat Yılmazer hakkında "resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek", Ramazan Akyürek hakkında ise "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme" suçları yönünden dava yeniden görülecek.

Dink ailesi avukatları İstinaf'tan gelen bu kararın ardından Yargıtay'a gidecek.