İSTANBUL (AA) - Küresel girişimcilik araştırmaları yapan Startup Genome ve Küresel Girişimcilik Ağı tarafından hazırlanan "2023 Küresel Startup Ekosistemleri Raporu"na (GSER) göre İstanbul, "Güçlü Erken Aşama Ekosistemler" sıralamasında 1. sırada yer aldı.

İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan (İSTKA) yapılan açıklamaya göre, rapor, Amsterdam'daki The Next Web Konferansı'nda kamuoyuna açıklandı. 290'dan fazla küresel ekosistemdeki 3,5 milyon startupın verisine dayanan raporda, dünya genelindeki startup eğilimleri hakkında yeni görüşler ve detaylı bilgilere yer verildi.

Startup Genome'a İstanbul adına üye olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışan İSTKA, rapora verileri ve uzman görüşleriyle katkıda bulundu.

Rapora göre İstanbul, "Güçlü Erken Aşama Ekosistemler" sıralamasında 1. sırada yer aldı. Öte yandan İstanbul girişimcilik ekosistemi değerinde yüzde 103 büyüme yaşandı.

İstanbul'da, "Oyun", "Fintech", "Yapay Zeka" ile "Büyük Veri" ve "Analitik" sektörleri yetenek yoğunluğu, destek kaynakları ve startup faaliyeti açısından öne çıktı. İstanbul, erken aşama fonlama ve yatırımcı faaliyetinin ölçüldüğü "Fonlama" kategorisinde en iyi ilk 35 küresel ekosistem ve en iyi ilk 10 Avrupa ekosistemi içerisinde yer aldı.

Teknoloji yeteneklerini işe alma becerisinin ölçüldüğü "Nitelikli ve Uygun Yetenek" kategorisinde ise İstanbul, Avrupa'da en iyi 10 Ekosistem arasında yer buldu. Küresel bağlantılar ile genç ve teknolojiye yatkın yetenekler bir startupın İstanbul'a taşınması için öne çıkan nedenler olarak gösterildi.

- "İstanbul'un bölgesel ve küresel bir girişimcilik merkezi olması için çalışıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, ajansın kurulduğu günden bu yana İstanbul'un bölgesel ve küresel bir girişimcilik merkezi olması için çalıştığını belirterek, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmaların sonuçlarını uluslararası raporlarda görmek gurur verici. Bu daha başlangıç, tüm imkanlarımızla girişimlerimizi desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Startup Genome Ekosistem Geliştirme Başkanı Stephan Kuester da küresel ekonomik dönüşüm uzmanları ve politika danışmanları olarak, raporda İstanbul'un yükselen bir ekosistem olarak etkileyici performansından son derece gurur duyduklarını aktardı.

Yerel ortakları olan İstanbul Kalkınma Ajansı ile çalışarak, yerel başarılarını vurgulamaktan ve bu büyümenin arkasındaki faktörler hakkında nüanslı iç görüler paylaşmaktan heyecan duyduklarını bildirdi.

Rapora göre İstanbul, en önemli performans faktörlerinin uzun vadeli eğilimlerinin ve ekosistemde yetenek yaratma ve elde tutma becerisinin ölçüldüğü "Beceri & Tecrübe" kategorisinde Avrupa'da en iyi 30 Ekosistem arasında, çıkış ve fonlamadan oluşan kümülatif teknoloji startup değerine dayalı olarak bir ekosistemin büyüklüğü ve performansının ölçüldüğü "Performans" kategorisinde de Avrupa'da en iyi 30 Ekosistem arasında yer aldı.

Verilen bilgiye göre, GSER 2023, küresel ekosistemlerin en iyi 30'u ile ikinci sırada yer alan 10 ekosistemi sıralamakla birlikte yeni yükselen ekosistemlerin ilk 100'ünü de içeriyor, ayrıca iş yaratma ve ekonomik büyümenin 1 numaralı lokomotifi olan gelişen startup topluluklarının nasıl teşvik edilmesi gerektiğine dair iç görüler ve rehberlik de sunuyor.