İranlı satranç oyuncusu Sara Khadem, kendisine yakın bir kaynağın Kazakistan'daki uluslararası bir turnuvada başörtüsüz yarıştığı için İran'a dönmemesi yönünde uyarı aldığını söylemesinin ardından salı günü İspanya'ya geldi.

1997 doğumlu Khadem, geçen hafta Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen FIDE Dünya Hızlı ve Blitz Satranç Şampiyonası'na İran'ın katı kıyafet kuralları uyarınca zorunlu olan başörtüsü olmadan katıldı.

Konunun "hassasiyeti" nedeniyle ismini vermek istemeyen kaynak, Khadem'in daha sonra çok sayıda telefon aldığını ve bu telefonlarda bazı kişilerin kendisini turnuvadan sonra eve dönmemesi konusunda uyardığını, bazılarının ise "sorununu çözme" sözü vererek geri dönmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

Yüzlerce kişi öldürüldü
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı. Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyordu. Ülke medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 60'tan fazla güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), 22 Kasım'da yayımladığı raporda, Amini'nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 448 protestocunun öldüğünü aktarmıştı.

İran Devrim Muhafızları'ndan bir general ise geçtiğimiz hafta ilk kez, Amini'nin ölümünden bu yana yaşanan olaylarda 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Gösteriler sırasında binlerce kişi gözaltına alınırken Yargı Erki, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösterilerdeki olaylarla bağlantılı 1024 kişi hakkında iddianame hazırlandığını duyurmuştu.

İran Ceza Kanunu'na göre, "kamu düzenini bozmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak ve devlete karşı savaş açmak" gibi suçları işleyenler idam istemiyle yargılanıyor.