İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından yaşanan gösterilerde gözaltına alınan protestoscuların sayısı 15 bine yaklaştı. Uluslararası haber ajansları, gösteriler tırmanırken, İran Parlamentosu'nun ezici bir çoğunlukla protestocular için ölüm cezası lehinde oy kullandığını belirtti.

İranlı milletvekilleri, son günlerde tutuklanan protestoculara katı cezalar verilmesi çağrısında bulundu.  CNN, İran Parlamento'sunun 227 üyesi tarafından imzalanan bir mektubun protestoculara "mümkün olan en kısa sürede iyi bir ders olacak"  şekilde sert bir ceza verilmesini istediğini bildirdi.

İran hükümet sözcüsü Mesud Setayeshi, "Artık halk yetkililerden, rahatsızlığa neden olan protestoculara  sağlam, caydırıcı ve yasal bir şekilde ilgilenmelerini talep ediyor" dedi. 

Newsweek’in haberine göre İran Parlamentosu tam da bunu yaptı ve "önemli  bir ders" olarak gözaltındaki tüm protestoculara ölüm cezası verilmesini oyladı. 290 toplam üyeden 227'si ceza lehine oy kullandı. 

Diğer taraftan İnfazların ne zaman gerçekleştirileceği belli değili  CNN, geçen Perşembe günün  son protestolarla bağlantılı olarak yaklaşık 14 bin kişinin tutuklandığını bildirdi. Carnegie Endowment üyesi Karim Sadjadpour ise önceki gün sayının 15 bine  yaklaştığını bildirdi.

Sadjadpour, "Son 8 haftada İran rejimi 300'den fazla protestocuyu öldürdü, yaklaşık 15 bin kişiyi hapse attı ve yüzlercesini daha idam etmekle tehdit etti, ancak İran'ın kadınları ısrar ediyor. Bugün üniversiteli kadın öğrenciler başörtülerini çıkardılar. Ben özgür bir kadınım' diye konuştu. 

Parlamento oylamasına yanıt olarak, eylemci ve gazeteci Masih Alinejad tweet attı: "İran'da 290 sandalyeli Parlamento'nun 227 üyesi, yargıyı devam eden ayaklanma sırasında tutuklanan insanlar için ölüm cezası vermeye çağırdı. Kadın Yaşam Özgürlüğü. Dünya bu terör eylemini durdurmalı."