Fırat Nehri'ne siyanür sızıntısı haberleri özellikle sosyal medyada tepkiyle karşılanmış, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısını TBMM gündemine taşımıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, altın madeninin faaliyetlerinin durdurulmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyeti durdurulmuştur. İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir."

ŞİRKET DE DOĞRULADI

İşletmenin solüsyon boru hatlarında 21 Haziran 2022'de yaşanan arıza nedeniyle, Çevre Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilmiş ve altın madenine en üst sınır olan 16 milyon 441 bin lira idari para cezası uygulanmıştı. Aynı zamanda Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulunulmuştu.

Bakanlık gözetiminde gerçekleştirilen acil müdahale sonrası temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla Çevre Laboratuvarı tarafından alınan 27 adet numunenin analizleri sürüyor.

Erzincan'daki altın madeni işletmecisi Anagold Madencilik, siyanür borusunun patladığı iddiasına ilişkin olarak, "Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kilogramdır" açıklamasını yapmıştı.

TEPKİLER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın altın madeninin faaliyetlerini durdurmasıyla ilgili, "Türkiye'nin yaşadığı en büyük çevre facialarından biri. Sürecin takipçisiyiz. 1,7 milyar dolarlık yatırım sahibinin 16 milyon lirayla caydırılamayacağını biliyoruz" dedi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise siyanür sızıntısını TBMM gündemine taşıdı. Yeneroğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a, "Boru hattındaki solüsyon ile kirlenen alanlara gerekli kimyasallar ile zamanında müdahale edilmiş midir? Tesis alanına yakın olan Fırat Nehri'ne herhangi bir sızıntı olmuş mudur" diye sordu.