Mersin Gülnar'da yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin en büyük yüklenici firmalarından olan ve henüz bir hafta önce son reaktör olan 4. reaktörün temelini büyük bir törenle atan IC İçtaş firmasının işçilere zorunlu izin vermesi şaşkınlık yarattı.

Verilen zorunlu izin nedeniyle firmaya bağlı olarak çalışan 7 bin işçi, valizlerini alarak memleketlerinin yolunu tutarken, iktidara yakınlığıyla bilinen IC İçtaş firmasının sözleşmesinin feshedileceği yerine başka firmanın getirileceği ifade edildi.

CHP'Lİ BAŞARIR SORMUŞTU

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Akkuyu Nükler Güç Santrali'nde Rus şirketi Rosatom'un Rus-Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş'ın sözleşmesini feshetme girişimiyle ilgili, "1 hafta içinde ne oldu da sözleşme fesih durumuna geldi? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklama yapması elzemdir. Devletin gözetim ve denetim yükümlülüğü olmasına rağmen İçtaş'ın haksız fesihe gerekçe gösterdiği iddiasının kaynağı nedir? Siyasi iktidar bu iddiaları araştıracak mıdır" dedi.

TEMELİ 21 TEMMUZ'DA ATILDI

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 4'üncü ve son reaktörünün temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, IC İçtaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen ile iki ülkenin ve ilgili şirketlerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı törenle 21 Temmuz 2022 tarihinde atılmıştı.

AKKUYU'DAN AÇIKLAMA: SÖZLEŞME FESHEDİLDİ

Rus Devlet Şirketi Rosatom tarafından yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde 4. ünitenin temelini 1 hafta once atan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen ve New York'taki 35 katlı Türkevi'nin yapımını da gerçekleştiren İbrahim Çeçen'in kurucusu olduğu IC İçtaş'ın sözleşmesi feshedildi.

Akkuyu Nükleer AŞ, "Son teslim tarihlerine uygun hareket edilebilmesi için özel sektörün bu inşaat çalışmalarına özgü yeterliliklere sahip olması gerekmektedir. Proje yönetimi, buna uygun olarak, Akkuyu NGS Projesi'nde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşmenin feshedilerek, inşaat işlerinde katılımcıların yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesine karar vermiştir" açıklamasını yaptı.

NE OLMUŞTU?

Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı esnasında zaman zaman kazalar ve ölümle sonuçlanan olaylar gündeme gelmiş, iş sağlığı ve güvenliğinin yeterince dikkate alınmadığı öne sürülmüştü. Rus Şirketi Rosatom daha önce anlaşma sağladığı Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yollarını ayırmak için 41 sayfalık fesih ihtarnamesi yolladı.

Fesih ihtarnamesinin gerekçelerinden birisinin de gönderdiği paraların Titan-2 IC İçtaş A.Ş. tarafından gerektiği şekilde harcanmaması olduğu ifade edildi. Sözleşmenin feshine ilişkin ihtarname, 22 Temmuz’da Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva’nın imzasıyla gönderildi. Fesihin, 26 Temmuz'da yürürlüğe girdiği belirtiliyor.

IC İçtaş ise yaşananlar için, "Akkuyu Nükleer AŞ, Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesini feshetme girişimiyle projedeki Türk paydaşlığını ortadan kaldırma sonucunu oluşturmakta ve proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atmaktadır. Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, projenin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır" açıklamasını yaptı.