İran bağlantılı Direniş Ekseni'ne mensup olan Yemen'deki Şii Husilerin, Kızıldeniz'de İsrail'e ait olduğu belirtilen Galaxy Leader adlı bir gemiyi kaçırdığı iddia edildi. Artı Gerçek'in Al Arabiya'dan aktardığı göre, İsrail kaynakları, Husilerin kısmen İsrail'e ait bir gemiye el koyduğunu belirtti ancak gemideki 22 kişiden hiçbirinin İsrail vatandaşı olmadığı ifade edildi.

İSRAİL ORDUSU: GEMİDE İSRAİLLİ YOK

İsrail ordusu, olayla ilgili yaptığı açıklamada, kaçırılan kargo gemisinin İsrail'e ait olmadığını ve mürettebatında İsrailli bulunmadığını vurgulayarak, geminin Türkiye'den Hindistan'a gitmekte olan bir kargo gemisi olduğunu açıkladı. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda şöyle denildi:

Bir kargo gemisinin Kızıldeniz'in güneyinde Yemen yakınlarında Husiler tarafından kaçırılması, küresel sonuçları olan çok vahim bir olaydır. İsrailliler hariç çeşitli milletlerden sivillerin görev yaptığı gemi, Türkiye'den Hindistan'a doğru yola çıktı. Bu bir İsrail gemisi değildir.

NETANYAHU TAHRAN'I SUÇLADI

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Husileri suçlayarak, uluslararası bir gemiye yapılan saldırıyı şiddetle kınadığını ve Tahran'ın saldırganlığını artırdığını ifade etti.

GEMİDEKİ 52 KİŞİLİK MÜRETTEBAT GÖZALTINA ALINDI

Al-Mayadeen, Kızıldeniz'de Bahama bayraklı ama İsrail bağlantılı bir gemide bulunan 52 kişilik mürettebatın gemiye müdahale eden ve ele geçiren Yemen Deniz Kuvvetleri tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Yemenli resmi bir kaynak haberi doğruladı.

İsrail basınına göre geminin sahibi, 'Rami' adıyla anılan İsrailli işadamı Abraham Unger'e ait bir İngiliz şirketi.

İSRAİL GEMİLERİNİN TAMAMI HEDEF

Husilerin askeri sözcüsü, olaydan önce yaptığı açıklamada, İsrail bayrağı taşıyan veya İsrail şirketlerine ait olan tüm gemilere yönelik saldırılara başlayacaklarını duyurdu. Ayrıca Husi lideri Abdülmelik el Husi, İsrail gemilerini sürekli izleyeceklerini ve Kızıldeniz ile Bab el Mendeb Boğazı'ndaki İsrail gemilerini hedef alabileceklerini belirtti.

Husilerin bu eylemi, İsrail'e karşı gerçekleştirdikleri füzeler ve insansız hava aracı saldırılarıyla birlikte, bölgede tansiyonu artırma potansiyeli taşıyor. 2015'ten beri Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun müdahalesine karşı savaşan Husiler, Yemen'in kuzeyini ve Kızıldeniz kıyılarını kontrol ediyor ve büyük bir askeri güç hâline geldi.