Haber: Hülya Kılınç

Manisa’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve sektörün birçok temsilcisinin katıldığı çalıştayda konuşan Prof. Dr. Bingür Sönmez, tavuk etinin ve yumurtanın güvenle tüketilebileceğini söyledi.  Prof. Dr. Bingür Sönmez, “ Şehir efsaneleri var. ‘Tavuklara antibiyotik veriyorlar, tavuklara hormon veriyorlar diye. Bu hormonlar insanların vücuduna geçiyor, çocuklarda yan etkiler yapıyor’.Bunlar tamamen şehir efsanesi. Bir hayvana hormon vermek mümkün değil, verilse bile hormon et yapmaz yağ yapar. 


“HORMON LAFI BOŞ BİR LAF”


Bir milyon tavuğu olan çiftliği düşünün, büyüme hormonu altınla satılıyor. O kadar pahalı bir hormondur. 1 milyon tavuğa o kadar pahalı hormon verilecek de tavuğu büyütecek. Tavuklar zaten 45 günde kesilecek hale geliyorlar. Dolayısıyla hormon veriliyor lafı gerçekten boş bir laf, tamamen efsane. Antibiyotik konusunda ise 2006 yılına kadar tavuklarda bulunan kanamalı bir bağırsak enfeksiyonu vardı, koruyucu amaçlı olarak antibiyotik yemlere ilave ediliyormuş. Ama 2006 yılından itibaren Avrupa Birliği düzenlemesine göre bu yasaklanmış. Şu anda hasta tavukları olan çiftlikte antibiyotik kullanılabilir ama kesimden bir hafta önce mutlaka o antibiyotiğin kesilmesi lazım. Bu antibiyotik ve hormon konusu çok ciddi şekilde Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından takip ediliyor. Çiftlikler dolaşılıyor, örnekler alınıyor. 4 ayrı laboratuvara gönderiliyor, bir tanesinde kirlenme saptanırsa o tüm kümes itlaf ediliyor. Bu antibiyotikler zaten büyümeyi geliştirmek sadece hayvanı enfeksiyondan korur. Güvenle tavuk eti tüketebiliriz” diye konuştu. 


Yumurtayla ilgili de konuşan Bingür Sönmez, “ Tabiatta ambalajıyla gelen, dışardan kirlenmesi mümkün olmayan tek yiyeceğimiz yumurta. İçinde 12 vitamin, 11 tane mineral olan tek yiyeceğimiz. Normal beslenme ile alamayacağımız vitaminleri yumurta ile alabiliriz” dedi.