Hindistan'da kadınlara yönelik asit saldırılarının son dönemde artmasıyla, bu kimyasalların internetten satışının yasaklanması için imza kampanyası başlatıldı.

2005'te 15 yaşındayken asit saldırısında ağır yaralanan Laxmi Agrawal'in kurduğu Laxmi Vakfı'nın başlattığı çevrimiçi imza kampanyasına 13 binden fazla kişi katıldı.

Kampanya, geçen hafta Delhi'de 17 yaşında bir kız çocuğuna iki kişi tarafından düzenlenen asit saldırısının ardından geldi.

Yürütülen soruşturmada saldırganlardan birinin 18 yaş altı olduğu ve asidi internetten satın aldığı tespit edildi.

Ülkenin Ulusal Suç Kayıtları Bürosu'nun paylaştığı verilere göre Hindistan'da 2017 ila 2021'de en 1000 asit saldırısı düzenlendi.

2013'te mahkeme kararıyla asidin reçetesiz satışına yasak getirilmişti. Karar kapsamında, asit almak isteyenlerin onaylı kimlik belgesiyle satın alma nedenini açıklayan bir başvuru formu teslim etmesi gerekiyor.

Söz konusu mahkeme kararı, yine Agrawal'ın başlattığı bir kampanya neticesinde alınmıştı.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan asit saldırısı kurbanı Shaheen Maik, şunları söyledi:  

Asit saldırısı hayatınızı tamamen değiştirebilir. 20 Hindistan Rupisi (yaklaşık 4,50 TL) değerinde bir ürün, 20 yılınızı sizden çalıyor ve 25 bin sterlinlik (yaklaşık 566 bin TL) tedavi masrafı yaratıyor. Kesinlikle bir an önce yasaklanmalı.

Malik'in kurduğu vakıf da asit saldırısına uğrayan kişilere yasal ve tıbbi destek sağlıyor. Hak savunucusu, asit satışlarının tamamen yasaklanması için Delhi Yüksek Mahkemesi'ne 2020'de başvuru yapmıştı. Fakat süreç henüz sonlanmadı.