Halkların Demokratik Partisi (HDP), Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili önerilerin 6'lı ittifaka iletmek istiyor. HDP yönetimi, altı partinin görüşmelerinin demokratik yönetim adına büyük öneme sahip olduğunu düşünüyor ve gerektiğinde olumlu görüş bildirmeye hazırlanıyor. 27 Eylül Pazartesi günü açıklayacağı Tutum Belgesi’ne ilişkin hazırlıkları sürdüren HDP yönetimi, altı muhalefet partisinin yürüttüğü Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını da yakından izliyor. HDP'nin hukukçu Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Birgün'den Hüseyin Şimşek'e yaptığı açıklamada, "Altı parti arasındaki görüşmelere değer veriyoruz. Muhalefet partilerinin görüş alışverişinde bulunmaları bizim için çok önemli. Muhalefetin daha sık bir araya gelmesi gerekiyor” dedi.

"DAVET EDİLİRSEK ÖNERİMİZİ PAYLAŞIRIZ"

Davet edilmeleri durumunda parlamenter sisteme yönelik önerilerini bu partiler ile paylaşabileceklerini dile getiren HDP'li Tiryaki, görüşmelerin altı parti ile sınırlı kalmaması gerektiğini, HDP’nin görüşünün alınmamasının eksiklik olduğunu vurguladı. Tiryaki, bu eksikliğe karşın yine de bu çalışmanın bile çok değerli bir çalışma olduğunu dile getirdi. HDP’nin görüşünün de mevcut sistemden vazgeçilmesi olduğunu kaydeden Tiryaki, geleneksel parlamenter sistemin de demokratikleşmeye katkı sağlamayacağını vurguladı.

"YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ"

Tiryaki'nin yeni sistem ile ilgili görüşleri şöyle: "Parlamenter demokrasiyi savunuyoruz ama güçlenmiş bir parlamenter rejimi savunuyoruz. Yeni sistemden vazgeçip geleneksel parlamenter rejime geçilmesi, Türkiye’nin sorunlarını çözmez. Demokrasi, eşit temsiliyet gibi hususları göz ardı edemeyiz. Tüm güçlerin merkezi yönetimde toplanması, Türkiye’nin temel sorunlarını çözmede en büyük engeldir. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın uygulanması, bu şarta Türkiye’nin koyduğu çekincelerin geri çekilmesi gerekiyor. Parlamenter sistem ancak bu şekilde başarıya ulaşır.”