Haber: Fatoş Erdoğan

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki Bel Karper Gıda Fabrikası işçileri, üyesi oldukları Tek Gıda-İş Sendikası’nın yetki almasına rağmen fabrikanın toplu iş sözleşmesi için masaya oturmaması ve sendika temsilcisini işten çıkartması üzerine greve gitti.

Bel Karper Gıda Fabrikası işçileri, grevde 116'ncı günü geride bıraktı. HDP Milletvekilleri Zülayha Gülüm, Musa Piroğlu ve HDP yöneticileri işçilere destek ziyaretinde bulundu.

"ÖRGÜTSÜZLÜK İŞÇİ İÇİN BİR CEHENNEM"

HDP Milletvekili Mustafa Piroğlu, Bel Karper işçilerini kararlı tutumları için selamlayarak sözlerine başladı. Patronların ve yerel yöneticilerin grev kırıcılığına rağmen sürdürülen bu grevin önemine dikkat çekti. Grevden sonlarını görmüş gibi korkan bu iktidarın örgütlenmeyi yasakladığı söyledi.

"Örgütsüzlük işçi için bir cehennem" diyerek sözlerini sürdüren Piroğlu, patronların işçilere vahşi yaşam dayattığının altını çizdi.

"KADINLARIN KATILIMI ÇOK ÖNEMLİ"

HDP Milletvekili Zülayha Gülüm ise, kadınların direndiği her yerin kazanımla sonuçlandığını, bu direnişin de başarıya ulaşacağına inandığını söyledi. Gülüm, "Kadınlara yönelik saldırıların yoğunlaştığı dönemde bu greve bu kadar kadının katılmış olması çok önemli" diye konuştu.

İktidarın ve sermaye gruplarının saldırısı altında kalan işçilerden ucuz iş gücü hatta mümkünse ücretsiz çalışma beklendiğini söyleyen HDP'li Gülüm, iktidarın köle gibi çalışmaya onay verdiğini söyledi.

"21 YILLIK İŞÇİYE ASGARİ ÜCRET DAYATILIYOR"

Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, vekillere ziyaretleri için teşekkür etti. Yasalara uymayan iktidarın hiçbir şekilde yanlarında olmadığını, aksine cezalarla işçileri caydırıcı çalışmalar yaptığını ve 6 senedir sendikalaşmak için mücadele verdiklerini söyledi.

Yasaların boşluğunu değerlendiren işverenlerin, 21 yıllık işçiye asgari ücret dayattığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Tek Gıda-İş Sendikası, Fransız gıda firması Bel Karper’de çoğunluk sağlayarak yetki almıştı. Ancak firma, toplu iş sözleşmesi (TİS) için masaya oturmayarak sendika temsilcisini Kod-29’la işten çıkarmıştı. İşçiler, 17 Mayıs’ta alınan kararla iş bırakmıştı.

Müzeyyen Şevkin konuştuMüzeyyen Şevkin konuştu (2)Müzeyyen Şevkin konuştu (3)