TBMM Genel Kurulu’nda, bugün TBMM, Adalet Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay ve Yargıtay 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ve 2022 Yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor.

TBMM ve Kamu Denetçiliği Kurumu bütçeleri üzerine söz alan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Tek adam rejimi ile birlikte parlamentonun bütçe yapma hakkının tamamen elinden alındığının altını özellikle çizmek gerekiyor, çünkü merkezi bütçeler Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanıyor. Biz de Meclis olarak bütçenin virgülünü değiştirmeden prosedürel demokrasi oyununu sergilemekten başka bir şey yapamaz durumdayız. Geldiğimiz aşamada bütçe görüşmesi sadece bir ritüel halinde maalesef devam ediyor” diye konuştu.

Toğrul, TBMM’nin yasama yetkisinin gasbedildiğini belirterek, “Sarayın istediği yasalar dışında Meclis’ten hiçbir yasa geçmiyor. Meclis işlevsizleştirildi, iktidarın politikalarını yasama yoluyla noterleyen bir büroya dönüştü” dedi.

Toğrul, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Meclis’in yasama yetkisinin elinden alındığını kaydederek, “Gensoru verilemiyor, yürütmeden hesap sorulamıyor, yasama yoluyla iktidarı denetlemek demokrasinin temel ilkelerinden biri olmasına rağmen bu denetim hakkı TBMM tarafından engelleniyor, hatta bizzat Meclis Başkanı’nın eliyle engelleniyor. En önemli denetim yollarından biri olan yazılı soru önergelerinin büyük bir kısmına ilgili bakanlıklar tarafından cevap verilmiyor. Birçoğu da TBMM İçtüzüğü gerekçe gösterilerek iade ediliyor. Bu Meclis’in yaşanan en büyük ayıba bir an önce son verilmesi gerekiyor” diye konuştu.