HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Çayırova'da Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan 30 MKS işçisinin mücadelesi sürüyor. HDP Kocaeli İl Örgütü, İstanbul İl Örgütü, HDK Emek, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu işçileri ziyaret etti. 

Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için işten atılan işçiler 14 Şubat’ta direnişe başlamış, 28 Şubat’ta ise yasal grev kararı almıştı.

İlk günden bu yana mücadelelerini sürdüren işçilere dayanışma ziyaretleri gerçekleştiriliyor.

Marmara Geri Dönüşümcüler Organize Sanayi Bölgesinde bulunan MKS fabrikası önünde işçileri ziyaret eden HDP İl Örgütleri ve HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu'nu karşılayan işçiler 19 gündür devam ettirdikleri direnişi anlattı. İşçiler, sendikal haklarının tanınmasını ve TİS masasına oturulmasını talep ediyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze şubesi temsilcisi Faruk Kaya, sendika yetkisi aldıktan sonra patronun 30 işçiyi işten çıkardığını, kalan işçileri mobbing ve tehditlerle çalışmaya zorlandığını vurguladı bunun ardından direnişe geçtiklerini belirtti. Kaya buradayız haklarımızı alana kadar direnişe devam edeceğiz dedi.

"SEN BENİM HAKKIMI YİYORSUN"

19 gündür fabrika önünde direnen MKS işçilerine dayanışma ziyaretinde bulunan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İktidarın yasalarda bulunan sendika hakkını gerçekte uygulamayan patronları koruduğunu belirterek yandaş sendikalara alan açtığını söyledi.

"Patronların emekçilerinin sırtından para kazandığının" altını çizen Gülüm,  sistemin işçinin emeğine karşılık olarak sadaka verir gibi lütfedip maaş verdiğini söyledi. 

Gülüm, "emeğimizin karşılığı olan padişahın lütfü gibi anlatılıyor uzun yıllardır" dedi ve ekledi: "Sen benim hakkımı yiyorsun hakkımız olanı vermiyorsun..."

"ÖRGÜTSÜZLÜK SEFALET VE KÖLECE ÇALIŞMA DÜZENİ DEMEKTİR"

19 gündür fabrika önünde direnen MKS işçilerine dayanışma ziyaretinde bulunan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı.

İktidarın ve patronların işçilere haklarını vermemek için başvurdukları yöntemleri sıralayan Piroğlu 20 yıllık dönemde işçinin dövüşerek kazandığı haklarına yapılan bu saldırılara karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Yüzde 86 sendikasızlık oranı olduğunu vurgulayan Piroğlu "Örgütsüzlük ve sendikasızlık güvencesizliktir, patronun her dediğine boyun eğmek demektir. Örgütsüzlük sefalet ve kölece çalışma düzeni demektir. Patronlar bu sistem üzerinden servetlerine servet kattılar. Ucuz üretim işçinin hakkını gasp edilmesi sonucunda gerçekleşiyor. İşçilerin hak mücadelesi başladığında iktidar ve patronların beraber hareket ettiğini vurgulayan Piroğlu bunu durdurmanın tek yolu işçilerin birlikte örgütlü mücadelesi ve demokratik kitle örgütlerinin yan yana gelmesidir dedi"

Piroğlu, "birlikte mücadele" çağrısı yaptı.

"KANUN, HUKUK TANIMAYAN PATRONA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ"

19 gündür fabrika önünde direnen MKS işyeri temsilcisi Selmani Erul Dokuz8 Haber'e konuştu.

2010 yılından beri MKS Transformatör Ekipmanları şirketinde çalıştığını belirten Erul, Birleşik Metal-İş’e üye olma süreçlerini anlattı. Patronun sendikalaşma sürecinde kendilerine baskı ve mobbing uyguladığını 2 sene boyunca maaşlarına zam yapmadığını sosyal haklarını vermediğini belirten Erul,  patronun kendi getirdiği sendikaya baskıyla (işten çıkarılma tehditi) üye olduklarını söyledi. O dönemde sayı olarak az oldukları için yetkisi olmayan bir sendikada kaldıklarının altını çizen Erul, Birleşik Metal-İş fabrikada kesinleşmiş yetki alınca Birleşik Metal-İş’e üye olduklarını belirtti. Patronun üye olan 11 arkadaşlarını üye oldukları gün işten çıkardığını söyledi. 28 Şubat’ta grev kararı aldıklarını öğrenen patronun sendika üyelerini işten çıkardığını kimileri de istifaya zorladığını anlatan Erul, kanun hukuk tanımayan patrona karşı mücadele ediyoruz dedi. Erul Birleşik Metal-İş'e üye olarak mücadeleye devam etmek istediklerinin altını çizdi.

NE OLMUŞTU?

2012 yılında Birleşik Metal-İş’te örgütlenerek sendikalaşma mücadelesi veren MKS Transformatör işçileri, önce patronun baskıyla sendikadan istifa ettirildi. Tekrar 2018'de Birleşik Metal-İş'e üye olan işçiler bu sefer de patron eliyle Özçelik-İş’e üye yapıldı. İşçiler yıllar süren mahkemenin ardından kesinleşmiş yetkinin gelmesiyle Birleşik Metal-İş’e tekrar üye oldu. Bu sefer de Özçelik-İş’ten istifa ederek tekrar Birleşik Metal-İş’e üye olan 30 işçi işten atıldı.