HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Sancar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayla ilgili "İstanbul'u faşizmin üssü yaptırmayacağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Sancar, geçtiğimiz pazar günü HDP İstanbul İl Eş Başkanı ve eski Şırnak milletvekili Ferhat Encü'ye tokat atılmasıyla ilgili konuştu.

Yapılan saldırıya tepki gösteren Sancar, "Bu saldırıların amacını biliyoruz. Bu iktidar şiddet, savaş, gerilim ve nefret politikaları ile ayakta kalmaya çalışıyor" dedi.

Sancar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayla ilgili "İstanbul'u faşizmin üssü yaptırmayacağız" diye ekledi.

Sancar'ın konuşmalarından satır başları şöyle:

19 Aralık bir başka karanlık tarihin yıl dönümü. Resmi olmayan kayıtlara göre yüzlerce Alevi canın katledildiği Maraş kıyımının üzerinden 44 yıl geçti. Maraş katliamı Alevi toplumu başta olmak üzere toplumsal hafızamızda kanayan bir yara olmayı sürdürüyor. Katliamı gerçekleştirenler karanlıkta tutuldu. Maraşla yüzleşilmediği için başka katliamlar da yaşandı; Çorum, Sivas, Gazi gibi... Bu karanlık döngü bugün de Alevi toplumuna karşı nefret, mezhepçi, ayrımcı temelde devam ediyor.

Bir örgütlü kötülük düzeni inşasında yaşıyoruz. Yeni rejim inşası çeşitli hamlelerle devam ediyor. Rejim inşasının en önemli parçası, demokratik siyasete sürekli saldırmak ve tasviye planlarını işletmektir. Pazar günü İstanbul İl Eş Başkanımız ve Şırnak eksi vekilimiz Ferhat Encü'ye tokatla saldırıldı. Hasta mahpusların adalet nöbetine saldırıldı, gençlere saldırıldı.

Bu saldırıların amacını biliyoruz. Bu iktidar şiddet, savaş, gerilim ve nefret politikaları ile ayakta kalmaya çalışıyor. HDP'nin bu iktidara kaybettirme gücünün farkındalar. O nedenle saldırılar pervasızlaşıyor ve sürekli yeni boyutlar kazanarak devam ediyor. Biz bu saldırıyı protesto etmek ve açıklama yapmak için İstanbul Kadıköy ilçe binamızın önünde bir araya gelmeyi kararlaştırmıştık. Ben ve Buldan; vekillerimiz, bileşen partilerimiz, ittifak güçlerimiz orada buluşacaktı. Oraya gitmeye kalkıştığımızda gördük ki bütün yollar abluka altında, bütün yollar kesilmiş, binlerce polis yığılmış... Bu abluka, bu düzenin sembolüdür. Adalete, hakikate abluka...

'İstanbul'u faşizmin üssü yaptırmayacağız'

İstanbul'u bu yeni rejimin inşasında bir üs haline getirmek istiyorlar. Seçilmiş belediye başkanına yargıyı kullanarak ceza veriyorlar, üzerimizde sayısız kez uyguladıkları bu politikayı İstanbul'a taşıyorlar. Bu operasyonun amacı da belli. Bizler üzerinde denedikleri politikaları bütün Türkiye'ye yayıyorlar. Bu iktidarı, yeni rejim inşasını durdurmanın yolu en geniş demokratik ortak mücadelesinden geçiyor. İstanbul'u faşizmin üssü yaptırmayacağız! Bunun yolu İstanbul'dan Roboski'ye dalga dalga ortak mücadele ve dayanışma hattını oluşturmaktan geçiyor! İstanbul ve Roboski buluşacak; bu rejimi de bu iktidarı da durduracak ve gönderecek.

'Kürt karşıtı bütün politikalar, iktidarlar kaybetti'

İktidarı oluşturan güçler; savaş, şiddet, nefret sütunları üzerine kurdular bu ortaklığı. Adını koymak da gerekiyor. Bu sütunların harcını da Kürt düşmanlığı ile övmeye çalışıyorlar. Kürt karşıtı bütün politikalar, iktidarlar kaybetti, bu iktidar da kaybedecek. Uğraşmaları boşuna, kazanamayacaklar. Karşılarında kararlılığı defalarca sınanmış, her seferinde de bu sınavdan yüzünün akıyla çıkmış Kürt halkının direnci var.