CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın adaylıkları konusundaki açıklamaları hakkındaki "Bir parti başka bir partinin iç işlerine karışmamalı" sözlerine İYİ Parti'den yanıt geldi. Gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan üst düzey bir İYİ Partili, "Kılıçdaroğlu ile kazanılamıyor. Anket yapıyorsun, risk var. Hem de yüksek" dedi. Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre ise İYİ Partili kurmaylar, "Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin Millet İttifakı’nda bir sıkıntıya yol açmayacağını" söyledi.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, İYİ Parti’nin 'ağır toplarından' bir isme "CHP’nin iç işlerine müdahale mi ediyorsunuz?" diye sorduğunda şu yanıtı aldığını yazdı: "Bizim söylediklerimiz altı yedi aydır söylediklerimizin tekrarı. Bugüne kadar niye iç işlerine müdahale diye nitelendirmediler?"

İYİ Partili isim, Akşener’in Saraçhane’de İmamoğlu’na gösterdiği yaklaşımın "adaylık mesajı" olarak yorumlanmasına itiraz etti: "İmamoğlu’nun hakkı gasp edilmiş. Aday olmaz artık. Öyle bir duruma düşürdüler ki mümkün değil aday olabilmesi. Sadece dayanışma yapıldı. Yalnız bırakılır mı? Darbe yemiş adam. Aday yapmaya kalksanız iki ayda cezasını İstinaf ve Yargıtay’dan geçirirler."

'KILIÇDAROĞLU İLE YÜKSEK RİSK VAR'

Kılıçdaroğlu’nun tepkisini Cumhurbaşkanı adaylığına bağlayan İYİ Partili isim, adaylık konusunda ise şöyle dedi: "Adaylığı çok içselleştirmiş. Bizim için isim çok önemli değil. Çok üstünde durmuyoruz. Fakat Kılıçdaroğlu ile kazanılamıyor. Anket yapıyorsun, risk var. Hem de yüksek."

Kılıçdaroğlu’nun ortaya attığı "adayın altı liderden biri olması" görüşüne de karşı çıkan İYİ Partili isim, "Öyle bir mutabakat yok, öyle bir konuşma yok. Babacan, ‘İsim araştırması yapıyoruz’ demedi mi üç hafta önce. Masada dile getirilmemiş. Ocak ayında konuşulacak" dedi.

'MERAL HANIM ÇOK RAHAT'

Altılı Masa'nın bozulup bozulmayacağına dair soruya ise "Asla... Altılı Masa’dan herkes kalksa biz kalkmayız" diyen İYİ Partili yetkili, Akşener’in neler hissettiği sorusuna da şu yanıtı verdi: "Böyle şeylerden etkilenecek biri değil. Meral hanım çok rahat o konuda. Biz ilkeler üzerine siyaset tapıyoruz. Kimse düşmanımız değil. Ama kazanmak mecburiyetinde olduğumuz bir Türkiye tablosu var. Bu tablonun yüklediği sorumluluk yok mu? Şu şartlarda seçim kaybetmek ne demek? İnsan içine çıkamayız. Harakiri mi yapalım, ne yapalım?"

'ALTI LİDERİN ADAYLIĞI TARTIŞILIR'

Cumhuriyet gazetesine konuşan İYİ Partili kurmaylar ise Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin “Millet İttifakı’nda bir sıkıntıya yol açmayacağı” değerlendirmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili Altılı Masa'da bir tartışma yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdiler:

“Altı siyasi partiyi bir araya getiren en önemli etken, güçlendirilmiş parlamenter sistem. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu Kılıçdaroğlu’nun önerisi ile masanın gündemine gelmiş bir konudur. Kılıçdaroğlu adaylığı ile ilgili bir öneride bulunursa, altı siyasi partinin lideri adaylığı tartışır.”

'AKŞENER'İN BENZER SÖYLEMLERİ ÖNCE DE OLDU'

İYİ Partili yetkililer, "Akşener ilk kez İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylığı ile ilgili böyle bir açıklama yapmadı. Benzer söylemleri daha önce de kullandı. Kazanacak bir aday vurgusunu yapmak da bir partinin içişlerine karışmak değildir. 2023’te kim Cumhurbaşkanlığı’nı kazanacaksa, bu İmamoğlu, Yavaş ya da bir başkası, isim önemli değil, muhalefet bu ismi ortak aday olarak göstermeli demektir” ifadelerini kullandı.

'AKŞENER NE YAPSAYDI?'

İYİ Parti kurmayları "İttifakın temel mantığında mücadele var. Yargı üzerinden ittifakın ortak adayı İmamoğlu ile ilgili bir operasyon gerçekleştirilmiş. İmamoğlu da bir mücadele ortaya koyuyor. Akşener ne yapsaydı? Mücadeleyi yok mu saysaydı? Bunun altında başka bir neden aramaya gerek yok" dedi.