dokuz8HABER olarak haftanın önemli gelişmelerini derledik. Ülkede CHP'nin Milletin Sesi mitingi konuşulurken, dünyada ise 13 ülkede vaka tespit edilen "maymun çiçeği" virüsü gündemde yer aldı. Öte yandan Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu'na Rusya davet edilmedi.

CHP'NİN 'MİLLETİN SESİ' MİTİNGİ YAPILDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun Yargıtay tarafından onanan cezalarının ardından Bursa’dan İstanbul’a kaydırılan ‘Milletin Sesi’ mitingini Cumartesi günü Maltepe’de gerçekleştirildi.

CHP’nin ikinci 'Milletin Sesi' mitinginde yüz binlerce kişinin doldurduğu alanda, CHP'li belediye başkanları ve CHP'li milletvekilleri de kürsüye çıkıp, miting alanındaki yurttaşları selamladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları öncesi kürsüye çıkan Gezi aileleri ve çeşitli meslek gruplarından yurttaşlar, yaşadıkları sosyal ve ekonomik sorunları anlattı. 

Yurttaşların ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, "Az kaldı, uzun zamandır değişim rüzgarları esiyor. Türkiye değişime hazır" diye konuştu.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tespitlerimize göre bugün mitinge yaklaşık 600 bin kişi katıldı” denildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ BUGÜN TOPLANIYOR

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün yoğun bir gündem ile toplanacak. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanacak. Beştepe'deki toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek.

Kabinenin öncelikli gündem maddesi NATO olacak. Beştepe'deki toplantıda, bu konuda önümüzdeki süreçte izlenecek yol haritası üzerinde durulacak.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu da öncelikli gündem maddesi olarak ele alınacak. Türkiye'nin bu ülkelerin FETÖ ve PKK konusundaki tutumuna karşı alacağı tavır ele alınacak.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın sonra erdirilmesi için yürütülen diplomatik çabalar, Doğu Akdeniz'deki son durum, Libya ve Afganistan'daki gelişmeler de ele alınacak diğer konular olacak.

AKP'DE GRUP BAŞKANVEKİLİ SEÇİMİ YAPILACAK

Siyasi partilerin grup toplantılarının da olacağı yeni haftada ayrıca, AKP'de yeni grup başkanvekili seçimi yapılacak. 

Çarşamba günü saat 13.00'te basına kapalı toplanacak AKP grubu görevinden istifa eden Denizli Milletvekili Cahit Özkan'ın yerine yeni grup başkanvekilini seçecek.

Edinilen bilgiye göre bu göreve, Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç'un seçilmesi bekleniyor.

Cahit Özkan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik açıklamaları, AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan cephesinde tepkiyle karşılanmıştı.

TORBA YASA GÖRÜŞÜLECEK

Haftalık çalışmasına 24 Mayıs Salı başlayacak Genel Kurul'da ilk olarak Bankacılık Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören torba kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek.

Teklife göre, bilançolarında yer alan yabancı paralarını, bu yılın sonuna kadar dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çeviren şirketlerin, faiz ve kar payları ile diğer kazançlarından kurumlar vergisi alınmayacak.

Bu haktan yararlanmak için mevduatın en az 3 ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmesi gerekecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapımı tamamlanarak büyükşehir belediyelerine devredilen metro projeleri için harcanan tutarlar, belediyelerin vergi gelirleri paylarından azami yüzde 5'i oranında tahsil edilecek.

Genel Kurul'da daha sonra Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de görüşülecek.

MERKEZ BANKASI, POLİTİKA FAİZİNİ AÇIKLAYACAK

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Perşembe günü toplanıyor. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak olan Para Politikası Kurulu, faiz kararını duyuracak. Bir önceki toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14'te sabit tutan bankanın, yılın 5. faiz kararında da değişiklik beklenmiyor.

DÜNYA EKONOMİK FORUMU BAŞLADI

Dünya Ekonomik Forumu İsviçre'nin Davos kasabasında başladı. 4 gün sürecek zirve 100'den fazla ülke temsilcisine ve 2 bin 500'ün üzerinde katılımcıya ev sahiplik yapacak.

Rusya, Ukrayna saldırısı nedeniyle bu yıl Davos'a davet edilmedi. Rusya'nın daha önce kullandığı bina ise Ukraynalı sanatçılar tarafından "Savaş Suçları Evi"ne dönüştürüldü. 

Rusya'nın daha önce kullandığı binanın dışındaki tabelada, "Bu bina Rusya'nın Davos'taki eviydi, şimdi ise Rusya'nın Savaş Suçları Evi" ifadelerine yer verildi. 

"MAYMUN ÇİÇEĞİ" HASTALIĞI YAYILIYOR

Dünyada 6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs ile mücadele devam ederken, başta Avrupa ülkeleri ve ABD ile Kanada olmak üzere onlarca ülkede çiçek virüsünün bir türü olan "maymun çiçeği" yayılmaya başladı.

İlk vakanın 7 Mayıs'ta görüldüğü İngiltere'nin ardından virüs ABD, Kanada, İspanya, Belçika, Fransa, Portekiz, İtalya, İsveç, Almanya, Avustralya, İsrail'in ardından İsviçre'de de görüldü.

İngiltere'de dün 11 yeni vaka daha tespit edildi. Vaka sayısı 20'ye çıktı. İspanya'da da 14 yeni vakayla toplam sayı 21'i buldu.  Avrupa'da toplam vaka sayısı 100'ü aştı.

Belçika'daki yayılmaya Antwerp kentinde düzenlenen "fetiş festivali"nin neden olduğu belirlendi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI 89. GÜNÜNDE

Rusya’nın 24 Şubat günü Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekatında 89. güne girildi. Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda saldırıları yoğunlaştı. Donetsk'te 7 kişi hayatını kaybetti.

Kiev, Rus ordusunun Donbas'taki altyapı unsurları ve yerleşim alanlarına ağır silah ve güdümlü füzelerle saldırdığını belirtti.

Luhansk bölgesinde de Rusya'ya ait çok sayıda tank ve askeri araç imha edildi. Donetsk ve Luhansk'ta Rus ordusunun 9 saldırısının püskürtüldüğü belirtildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da, 24 Şubat'tan bu yana 29 bin 50 Rus askerinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Rusya Savunma Bakanı Şoygu da Moskova'nın, Luhansk'ın kontrolünü sağlamak üzere olduğunu söyledi.

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Şenyaşar Ailesi'nin 9 Mart 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 441. gününde devam edecek.