Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı bugün saat 14.00’de yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıda başta Suriye’ye yönelik olası askeri harekat başta olmak üzere, yurt içi ve yurt dışı güvenlik konuları ile ekonomik gelişmeler ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce duyurduğu 3600 ek gösterge ile ilgili adımın detayları netleştirilecek ve Kabine sonrası açıklanacak. Erdoğan, konuyla ilgili olarak “Sadece 4 meslek grubunu değil 5 milyonu aşkın memur ve emeklilerin tamamını ilgilendiren bir formülle bu meseleyi çözdüğümüzün müjdesini paylaşmakla yetinmek istiyorum” demişti.

SEÇİM GÜVENLİĞİ MASADA

Altılı masayı oluşturan partilerin genel başkan yardımcılarının oluşturduğu Seçim Güvenliği Komisyonu, bugün saat 12.00’de Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) açıklama yapıyor. CHP MYK da bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

HDP’nin 4’üncü Büyük Konferansı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde başlayacak. Konferansın açılışında Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar konuşacak. Hasta Mahpuslara ve Aysel Tuğluk’a Özgürlük Platformu, hasta tutuklular için topladığı 6 bin 115 imzayı 16 Haziran günü Adalet Bakanlığı'na gönderecek.

SOSYAL MEDYA YASASI KOMİSYON’DA

Basına ve sosyal medyaya yeni müdahale ve yaptırımlar içeren kanun teklifi, perşembe günü TBMM Adalet Komisyonu’na gelecek. AKP ve MHP’nin hazırladığı teklif, “dezenformasyonla mücadele” başlığı altında getirdiği kaygı yaratıyor. Türk Ceza Kanunu’na "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklenmesi ve “bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası” getirilmesi öngörülen teklife basın meslek örgütleri “sansüre neden olacağı” için tepki gösteriyor.

TBMM Genel Kurulu’nda ise bu hafta Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri de çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak.

ENFLASYON YÜZDE 160'I AŞTI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yıllık enflasyonu yüzde 73,5 olarak açıklamasının ardından tartışmalar devam ediyor. Enflasyon TÜİK verileriyle bile 24 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, ENAG yıllık enflasyonu yüzde 160 olarak duyurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı İbrahim Demir, “mayıs ayı enflasyonuna ait sepet verilerinin yayınlanmaması”nı Avrupa Birliği’ne uyum olarak açıkladı! Demir, AB üyesi 33 ülkenin yarısının hiçbir şekilde fiyat bilgisi paylaşmadığını savundu.

aile hekimleri eylem 1

AİLE HEKİMLERİ BİR KEZ DAHA EYLEMDE

Aile hekimleri, “ceza yönetmeliği” dedikleri “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği”ne karşı eylemlerini sürdürüyor. 30 Haziran ve 1 Temmuz günleri iş bırakacak olan aile hekimleri, Ankara'ya giderek Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacak.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ DANIŞTAY’DA

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Danıştay’da görülecek duruşmalar devam ediyor. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 7 Haziran’da savunma yapacak ve sözleşmenin kadına yönelik şiddetin önlenmesindeki önemine dikkati çekecek.

Kobanê Davası'nın 13'üncü duruşmasının görülmesine Sincan Cezaevi Kampüsü’nde bugün başlanıyor.

NATO’NUN GENİŞLEMESİ VE UKRAYNA SAVAŞI

Haziran ayı sonunda Madrid’de yapılacak NATO zirvesi öncesi İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri tartışılıyor. Türkiye, en yetkili ağızdan net biçimde veto uygulayacağını ifade ediyor. Türkiye, iki ülkeyi açıkça “teröre destek vermek”le suçluyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı 100. gününü geride bıraktı. Avrupa’dan Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların etkili olmadığı sesleri yükseliyor. Rusya haftalar sonra ilk kez Kiev’e füze saldırısı düzenledi.

ABD’de ise istihbarat kurumlarının üst üste ciddi krizlerde “çuvallaması” konuşuluyor. Afganistan’daki fiyaskonun ardından Amerikan istihbaratı, “Kiev'in birkaç gün içinde düşeceği değerlendirmesi” yapılmıştı. ABD istihbaratı Kabil konusunda ise tam tersine düşüşün 100 gün sürecini hesap etmiş, ancak yanılmıştı.

tartuffe

SANATA SANSÜR VE BASKI TAM GAZ

Konser iptalleri, tiyatro yasakları ile iyice ayyuka çıkan baskılar hız kesmiyor. Adana Valiliği, 5 Haziran'da Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda oynanacak olan "Tartuffe" adlı Kürtçe oyunu "uygun görülmemiştir" diyerek yasakladı. İlk kez 12 Mayıs 1664'te Versay Sarayı'nda sahnelenen, Osmanlıca'ya ilk kez 1876'da çevrilen ve 2016'da Kürtçeye çevrilen “Tartuffe”un Kürtçe sahnelenişi 2018'de Diyarbakır'da, 2021'de Mardin'de yasaklanmıştı.

İstanbul Beyoğlu’nda ise Tatavla Sahne aynı kişinin 27 kez üst üste şikayet etmesi üzerine sahnesini kapatmak zorunda kaldı.