1 Aralık 2023’te "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda, öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 249 artarak, 23 bin 84'e ulaştı.

Devam eden saldırılarda, Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail uçakları, Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah ile güneydeki Han Yunus kenti ve Gazze'deki El-Megazi Mülteci Kampı'na saldırılar gerçekleştirdi.

İsrail savaş uçaklarının Deyr el-Belah kenti ile orta kesimlere düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk ve kadın en az 18 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. İsrail’in saldırıları sonucunda, 2,3 milyon nüfuslu Gazze’de 2 milyon kişi yerinden edildi, yüzde 70'i çocuk ve kadın olmak üzere 7 bin kişi için kayıp başvurusu yapıldı.

Öte yandan son  24 saatte Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'ta yer alan Aksa Şehitleri Hastanesi'ne 73 ölü ve 99 yaralı getirildiği ifade edilirken, başka bir detay paylaşılmadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail ordusunun, gece geç saatlerde Gazze Şeridi'nin orta kesimi ile güneyindeki kentlere düzenlediği saldırılarda en az 18 Filistinlinin öldürüldüğünü aktarmıştı.

İsrail'in Gazze saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı, 23 bin 84'e yükseldi İsrail'in Gazze saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı, 23 bin 84'e yükseldi

***

Lübnan Hizbullahı, İsrail’in düzenlediği hava saldırısında sahadaki üst düzey mensuplarından birinin öldüğünü doğruladı. Hizbullah, İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Hirbet es-Slim beldesindeki bir araca düzenlediği saldırı hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, “komutan” olduğu ifade edilen ve kod adı "Hac Cevad" olan Visam Hasan Tavil’in öldüğü ifade edildi.

***

Bugün gazeteci Metin Göktepe'nin katledilişinin 28'inci yıl dönümü. Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, bundan 28 yıl önce, 8 Ocak 1996 tarihinde cezaevinde öldürülen iki devrimcinin cenaze törenini takip ederken yüzlerce kişiyle beraber gözaltına alınarak Eyüp Kapalı Spor Salonu’na götürüldü.

Gözaltındayken dövülerek katledilen Metin Göktepe’yi öldüren polisler kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak bilinen afla şartlı tahliyeden yararlandı; sadece 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı.

Önce dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, “Gözaltında bile değilmiş” dedi. Sonrasında dönemin İçişleri Bakanı da benzer açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'se “Cinayeti polis işlemiştir tabirini beğenmiyorum” demekle yetindi.  İlerleyen tarihlerde ise olayın tanıkları vesilesiyle Göktepe’nin polislerce öldürüldüğü kesinlik kazandı.

Katledilen Gazeteci Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe dokuz8'e konuştu: Bu yıl da 90'ların karanlığı devam ediyor Katledilen Gazeteci Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe dokuz8'e konuştu: Bu yıl da 90'ların karanlığı devam ediyor

 ***

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Metin Göktepe’yi unutmadı. 1996 yılında haber takibi yaparken polislerce darp edilerek katledilen Evrensel muhabiri Metin Göktepe'nin ölüm yıl dönümü nedeniyle sosyal medya hesabından bir mesaj yayınlayan Özgür Özel, "Katledilişinin 28'inci yılında Evrensel muhabiri Metin Göktepe'yi saygı ve özlemle anıyorum" ifadelerine yer verdi.


 ***

Metin Göktepe’nin yıl dönümünde de gazetecilere yönelik baskılar gündem olmay devam ediyor. 28 Aralık’ta tutuklanan gazeteci Furkan Karabay tepkilerin ardından tahilye edildi. Karabay, herkesin erişime açık olduğu mahkeme tutanaklarını haberleştirdiği nedeniyle “Terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme” iddiasıyla tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ne gönderilmişti.

*** 

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'e ilişkin haberinin ardından Halktv.com.tr Özel Haber Müdürü Seyhan Avşar, İstanbul Cumhuriyet Başsavılığı’nın yürüttüğü ‘hakaret’, ‘iftira’ ve ’yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamaları kapsamında soruşturma yürüten savcıya bir buçuk saat ifade verdi.

Savcılık sorgusu sonrası Avşar, adli kontrol şartıyla suç ceza hakimliğine sevk edildi. Avşar’a yönelik adli kontrol şartı haftada bir imza verme ve yurt dışı çıkış yasağını kapsıyor. Savcılık, sevk yazısı sonrası sulh ceza hakimliği, Avşar’ı serbest bıraktı.

AKP tarafından hafta sonu İBB adayı olarak ilan edilen Murat Kurum, kampanyasına Eyüpsultan'dan başladı. Eyüpsultan’da namaz sonrası çorba dağıtan Kurum, "Öne çıkan konularımız belli. Başta ulaşım, deprem riskimiz, kentsel dönüşüm, İstanbul'un güvenliği, huzuru" dedi. İstanbul’un Fatih ilçesinde konuşan AKP'nin İBB Adayı Murat Kurum, "Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Merhum Kadir Topbaş ağabeyimizin bıraktığı bayrağı yeniden alacağız. Bismillah diyoruz..." ifadelerini kullandı.

AKP'nin İBB adayı Murat Kurum seçim kampanyasına Ekrem İmamoğlu’nun sloganıyla başladı AKP'nin İBB adayı Murat Kurum seçim kampanyasına Ekrem İmamoğlu’nun sloganıyla başladı

*** 

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, mart ayında düzenlenecek yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. "İstanbul'da aday çıkarmama eğilimindeyiz" diyen Destici, "Murat Kurum'a hayırlı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

***

AKP'nin ve Cumhur İttifakı’nın İstanbul adayı olarak Murat Kurum'u göstermesine CHP'den ilk değerlendirme geldi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Murat Kurum 2018 ila 2023 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptı. Kurum bu dönem boyunca İstanbul'a yaptığı tek olumlu faaliyet var mıdır?" dedi. Murat Kurum'u 'imar affı'na imza atan bakan olarak hatırladıklarını belirten Günaydın, "Ve bu imar affı çerçevesinde yurttaşlarımıza tabut olan evleri de maalesef hatırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Günaydın: O utanç tek adam rejiminin utancıdır CHP Grup Başkanvekili Günaydın: O utanç tek adam rejiminin utancıdır

***

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) kadın cinayetlerine ilişkin verilerine göre, 2023 yılında 438 kadın katledildi. Kadınların 196’sı ateşli silahla, 86’sı kesici aletle, 36’sı yüksekten 'düşerek', 17’si boğularak öldürülürken 103 kadının ölüm nedeni ise ‘şüpheli’ olarak kayıtlara geçti.

Mersin'de öldürülen kadının cenazesi defnedildi Mersin'de öldürülen kadının cenazesi defnedildi

***

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Kara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparaslan Bayraktar'a tepki gösterdi. 

Hatay'da bulunan konteynerde meydana gelen yangında iki çocuğun hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı basın açıklaması yapan Kara, "Ölümlerin sorumlusu kim?" diye sordu. Kara,  "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da bir Hataylı. Hemşerilerinin bu duruma düşmesinden dolayı hiç sorumluluk hissetmiyor mu?" ifadelerini kullandı.

***

Fatih Terim Fonu adıyla bilinen dolandırıcıkla ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Aralarında Arda Turan, Muslera ve Emre Belözoğlu'nun da bulunduğu futbol dünyasının ünlü isimlerin de yer aldığı 'Fatih Terim Fonu' dolandırıcılığıyla milyonlarca dolarlık vurgun yapılan davanın tutuklu sanıkları bankacı Seçil Erzan'ın Ali Yörük ile mesajları ortaya çıktı. Mesajlarda, Erzan’ın Yörük’e ‘’İyi olmak zorundayım. 100 kişi arkamda hiçbir şey yapamıyorum. Nasıl olacak be Ali?’’ dediği kaydedildi.

*** ***

Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Dilan-Engin Polat çiftinin kayyum atanarak franchise verilen Kağıthane şubesi ‘enerci’ ile açıldı. Dilan Polat güzellik merkezleri kayyum yönetiminde, isim hakkı verilerek yeniden hizmete girmeye devam ediyor.

İstanbul Kağıthane'deki açılışı yapılan şube Dilan Polat'ın seslendirdiği "Enerci" şarkısıyla hizmete girdi. Haberde yer alan şube yöneticisi "Malumunuz TMSF yönetiminde marka kaldığı yerden devam ediyor. Bugün de bu açılış bunun göstergesidir. Marka hiç problemsiz hizmetine devam ediyor" dedi. 

Engin Polat'ın Annesi Şükran Polat da katıldığı açılış törenine Dilan Polat’ın, popüler müzik uygulaması Spotify’dan kaldırılan “Enerci" şarkısı damgasını vurdu. Röportaj yapılan bazı vatandaşlarsa Dilan ve Engin Polat’a destek amacıyla açılışa geldiklerini ifade etti.

*** 

Hakem Meler'in darp edilmesine ilişkin eski Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca'nın da bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına yarın Ankara Batı 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanacak. Ankaragücü-Rİzespor maçının ardından hakeme yumruklu saldırı gerçekleştiren Faruk Koca tutuklanmış, 15 gün sonra cezaevinden tahliye edilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Ocak ayı toplantısında taksi ve servis ücretlerine yüzde 28,09, İBB'ye bağlı toplu taşıma araçlarına yüzde 18 zam teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.

Taksilerin açılış ücreti yüzde 28.09 artışla 19.17 TL'den, 24.55’TL’ye, kilometre başına ücret ise 12.89 TL'den, 17.61 TL’ye, kısa mesafe (indi-bindi) ücreti de 70 TL'den 90’TL’ye çıkarıldı. 

İstanbulkart tam bilet ücreti 15 TL'den 18.07'ye, öğrenci bileti 7.31 TL'den 8.62 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 1177 TL'den 1388 TL'ye, öğrenci aylık abonman fiyatı da, 212 TL'den 250 TL'ye çıkarıldı. Öte yandan zamların açıklanması sonrasında, zam oranını az bulan bir grup taksici, UKOME toplantısının yapıldığı binaya taşlı saldırıda bulundu.

***

Ticaret Bakanlığı, 2023 yılında otomotiv, emlak ve gıda sektörleri ile fahiş fiyat ve stokçuluk denetimleri kapsamında 18 bin 780 denetim gerçekleştirilerek, 602 milyon 225 bin 881 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

***

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Beyler Beyi rakı grubuna yüzde 35 zam geldiğini açıkladı. Dündar'ın paylaştığı zamlı listeye göre, grubun en pahalısı 300'lük rakı 6 bin TL olurken en ucuzu 35'lik rakı 345 lira oldu. Zamlarla birlikte en düşük 70'lik rakı fiyatı ise 650 lira olarak belirlendi.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, solunum yolu hastalıklarına sık rastlanan bir mevsimde bulunulduğunu vurgulayarak, "En önemli artışı, nezle dediğimiz enfeksiyonlarda görüyoruz" açıklamasını yaptı.

Öte yandan Fahrettin Koca, Mossad ajanı çıkan şahsın Sağlık Merkezi'nde çalıştığını kabul etti toplu Çalışma Bakanlığı'na attı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mossad ajanı çıkan Mısırlının AB ile ortak yürütülen Göçmen Sağlığı merkezlerinde çalışan bir temizlik görevlisi olduğu kabul etti. Koca, şahsın doktor olduğu iddiasını reddedip güvenlik soruşturmasının da 'olumlu' çıktığını söyledi. Bakan Koca, topu Çalışma Bakanlığı'na attı. Koca, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca kendisine 31 Ocak 2024’e kadar çalışma izni verilmiştir" dedi.

***

Enfeksiyon hastalıkları hastanelerde acil servislerin kapasitesini zorlar bir noktaya gelmişken İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi Sibirya kökenli soğuk havanın etkisi altına giriyor. Soğuk hava dalgası beraberinde kar yağışını da getirecek.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM), megakent için ikinci uyarı geldi. 

AKOM'dan yapılan açıklamaya göre, sıcaklıkların bu akşam saatlerinden itibaren 8-10°C birden düşmesi bekleniyor. İstanbul’da kış değerlerine gerilecek sıcaklıklarla birlikte sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor.

***

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde çocuk felcine karşı aşılama yapan sağlık çalışanlarını koruyan emniyet mensuplarına yönelik bombalı saldırıda 5 polis yaşamını yitirdi, 24 polis yaralandı. Ulusal basındaki haberlere göre, Hayber Pahtunhva eyaletinin Bajaur bölgesinde çocuk felcine karşı aşılama yapan sağlık çalışanlarını koruyan polis aracına bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıda 5 polis hayatını kaybetti, 24 polis yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.