İSRAİLLİ YETKİLİDEN SKANDAL AÇIKLAMA: ÇOCUKLARI ÖLDÜRDÜĞÜMÜZÜ KABUL ETMİYORUM

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken İsrail ordusunun saldırıları da sürüyor. İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına gece boyu düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananlar oldu. Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'na "İsrail işgal güçlerinin gerçekleştirdiği katliamda" en az 11 Filistinli öldü, bazıları da yaralandı. Tüm bunların yanı sıra İsrailli bir hükümet yetkilisinden ise skandal bir açıklama geldi. Çatışmaların başladığı günden bu yana Gazze’de en çok çocukların öldüğü sayılarla ortadayken İsrailli yetkili, Gazzeli çocukları kimin öldürdüğünün belli olmadığını savunarak “Gazzeli çocukları öldürdüğümüzü kabul etmiyorum” dedi.

USTA TELEVİZYONCU METİN UCA'NIN CENAZE PROGRAMI BELLİ OLDU

Geçirdiği trafik kazası sonrasında yoğun bakımda tedavisi süren usta televizyoncu ve yazar Metin Uca yaşamını yitirdi. Uca’nın vefatının ardından çok sayıda taziye mesajı paylaşıldı. Cumartesi günü saat 11.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek veda töreninin ardından Uca’nın cenazesi Ankara Kocatepe Camii’nden alınarak Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilecek.

HRANT'IN ARKADAŞLARI GRUBU: HRANT'IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ YERDE OLACAĞIZ

Hrant'ın Arkadaşları grubu, Ogün Samast'ın tahliye kararına karşı 18 Kasım Cumartesi günü saat 14.00'te bir araya gelecek. Düzenlenecek protesto, Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de vurulduğu nokta olan Osmanbey’deki eski Agos Gazetesi önünde gerçekleştirilecek.

OGÜN SAMAST'IN BABASI KONUŞTU: CEZAEVİNDEN ALMAYA GİTMEDİM

Tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edilen Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın babası açıklamalarda bulundu. 10Haber’e konuşan baba Ahmet Samast, “Ben cezaevinden almaya gitmedim. Nasıl gittiyse öyle gelsin” dedi. Ağabey Ümit Samast ise konuşmak istemediğini belirterek, “Ogün’ü bulursanız konuşursunuz” açıklamasını yaptı. Samast'ın tahliye olduktan sonra Trabzon'daki aile evine de dönmediği kaydedildi. Ailenin yaşadığı Çal Camili Köyü muhtarı Aziz Demir de Samast ailesinin 14 Kasım’da sessiz sedasız köyden ayrıldığını söyleyerek, "Kimseye bir şey demediler. Köye gelmediler. Emniyet de aradı, bilgi almak istedi. Onlara da söyledim. Gelmediler, geleceklerini de düşünmüyorum" diye konuştu.

RAKEL DİNK İLK KEZ KONUŞTU: ADALETSİZLİĞİ BİR KEZ DAHA YÜZÜMÜZE ÇARPTILAR

Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Samast'ın tahliye edilmesine ilişkin ilk kez açıklamalarda bulundu. Cumhuriyeti'in 100 yılında Azınlık Hakları Konferansı'nın açılışında konuşan Dink, "İki gün önce hepinizin bildiği gibi Hrant'ın katili olduğu söylenen kişiyi serbest bıraktılar. Bir kez daha adaletsizliği yüzümüze çarpıp, yasın en ağır günlerine geri yolladılar bizi. Şunu bir kez daha hatırlattılar: Hrant'ın cinayetini konuşmadan Türkiye'de azınlık haklarını konuşmak mümkün değildir" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN 'YARGI KRİZİ' AÇIKLAMASI: ERDOĞAN'IN GÖNLÜNE GÖRE ÇÖZECEK HİÇBİR İŞİN İÇİNDE OLMAM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile dün yaptığı görüşmeye değinen Özel, "Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmaları konuştuk, iç tüzükle ilgili meseleleri konuştuk, Meclis'in yapması gereken  bazı işlerde ortaklaşabileceğimizi konuştuk" dedi. AYM ile Yargıtay arasındaki krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, "Ben Adalet ve Kalkınma Partisi ile AYM’yi güçsüzleştirecek ve bu yargı krizini Erdoğan’ın gönlüne göre çözecek hiçbir işin içinde olmam. Ama örneğin infaz düzenlemesi ile bu tip katillerin böyle kolayca dışarı çıkmasına engel olacak şeylere de olumlu katkı sağlarız" diye konuştu. Özel, şöyle devam etti: "Anayasa Mahkemesi ile ilgili madde Cumhurbaşkanı'nın gözünde yok, o sayfayı yırttı attı. Eğer sen yırtıp atarsan, TBMM ile ilgili 80. maddeyi de yarın yırtıp atmayacağının bir garantisi yok."

İYİ PARTİ'DE '132 MİLYON KRİZİ' 

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bir süredir istifa krizlerinin içine giren İYİ Parti'de "Kasadaki 132 milyon nerede?” tartışmasının yaşandığını yazdı. Öztürk, yazısında, İYİ Parti kasasında 132 milyon 'kayıp' olduğunu, paranın bulunmadığı iddiası nedeniyle Ümit Dikbayır'ın kendisi hakkında disiplin soruşturması açılmasını istediğini belirtti. Ümit Dikbayır'ın yerine getirilen Cem Özdemir'in kasada eksi 16 milyon açık olduğunu belirttiğini aktardı. "İYİ Parti'nin kasası tam takır" diyen Öztürk, "Bu durum Ümit Dikbayar'a söylendiğinde, 'Ne demek kasamız eksi 16 milyon lirada?' dedi ve 'Kasada 132 milyon varken, şimdi bu para nerede' diye sordu. Bir taraftan Akşener'in hesaplarının gizli bir biçimde inceletildiği, bir yandan partinin kasasında olması gereken paranın bulunmadığı iddiası olayı farklı boyutlara taşıdı" ifadelerine yer verdi.

HEDEP'TEN YEREL SEÇİM AÇIKLAMASI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Batman'da partisince düzenlenen "Halk Buluşması"na katıldı. Bakırhan, yerel seçimlerde adayların partililerce belirlenmesi için bir yöntem geliştireceklerini ifade etti. Bakırhan, "14 Mayıs seçimlerini atlattık. Biz bir öz eleştiri hareketiyiz. Yanlış yaptığımız yerde tekrar ayağa kalkmasını biliriz. Bunu defalarca kanıtladık. 14 Mayıs seçimlerinden sonra yapmış olduğumuz toplantılarda eleştirilerinizi, önerilerinizi aldık. Dersimize yeniden çalışarak, yeniden yapılandık. Hem genel merkezimizi büyük oranda yeniledik hem tarzımızı, yöntemimizi, söylemimizi yeniden düzenledik” dedi.

İYİ PARTİLİ SUAT SARI ADAY ADAYLIĞINI AÇIKLADI

İBB Başkanlığı adaylığı için adı geçen İYİ Partili Suat Sarı, "İstanbul’un birikmiş sorunlarını çözmeye, aday adayı olmaya karar verdim. Genel başkanımın uygun görmesi halinde bu kente katacağım çok yüksek katma değerler var. İstanbul için yollara çıkıp büyük bir enerji harcamaya hazırım" açıklaması yaptı.

ERDOĞAN ALMANYA'YA GİTTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyareti kapsamında Almanya'nın başkenti Berlin'e hareket etti. Erdoğan, Alman mevkiidaşı ve ve Almanya Başbakanı ile görüşecek.

BARIŞ PEHLİVAN TAHLİYE OLDU

3 aydır Maltepe Açık Cezaevi’nde tutulan ve denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmayan gazeteci Barış Pehlivan hakkında, yargılandığı davanın düşmesinin ardından "denetimli serbestlik kararı" verildi. Pehlivan, kararın ardından tahliye edildi. Cezaevi önünde açıklamalarda bulunan Pehlivan, "Gazetecilik yapmaya devam edeceğim" dedi.

RTÜK YİNE CEZA YAĞDIRDI

İktidarın muhalif kanallar üzerinde cezalandırma sopası haline getirilen Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV, Flash Haber, KRT, FOX TV, Star TV ve Show TV'de yayımlanan toplam 11 içeriğe ceza yağdırdı. RTÜK üyesi Tuncay Keser'in "X" hesabı üzerinden yaptığı açıklamaya göre; kurul, gazeteci Merdan Yanardağ’ın TELE1'deki "18 Dakika” programındaki ifadeleri nedeniyle iki kez yüzde 3, bir kez de yüzde 5 idari para cezası verdi. "Kayda Geçsin" programında gazeteci Timur Soykan’ın "Sinan Ateş cinayeti" ve "Nasıl Olacak" programında da gazeteci Bahadır Özgür’ün IŞİD ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle Halk TV’ye iki kez yüzde 3 idari para cezası verildi. "Kayda Geçsin" programına Sinan Ateş cinayeti üzerine açıklamalar gerekçe gösterilerek verilen cezada, şikayeti yapan kişinin Ülkü Ocakları Başkanı olduğu öğrenildi. Gazeteci Zafer Arapkirli’nin "Medya Terapi" programında "köprü ve otoyol zamları" ve "Fidan-Blinken tokalaşması" ile ilgili değerlendirmelerinin eleştiri sınırlarını aştığını iddia eden kurul, KRT’ye iki kez yüzde 3 idari para cezası yaptırımı uyguladı.

DİLAN-ENGİN POLAT ÇİFTİ EN AZ 250 MİLYON TL AKLAMIŞ 

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, kara para aklama suçundan tutuklanan Dilan Polat ve ailesine ait kayyum atanan şirketleri sıraladığı bugünkü yazısında, “en az 250 milyon liralık para aklama” yapıldığını yazdı. Saymaz’ın aktardığına göre, Dilan ve Engin Polat’ın yanı sıra babası, kardeşi, anneannesi, yengesi üzerine 2017 ve sonrasında kurulan 15 şirket daha bulunuyor. 

SARALLAR GRUBU ÜYELERİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

İstanbul ve İzmir'de düzenlenen 'Kafes' operasyonuyla gözaltına alınan Sarallar Grubu üyesi 24 şüpheliden 19'u adliyeye sevk edildi. Daha önce yapılan operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan 5 kişinin de hakim karşısına çıkacağı öğrenildi.

HALİL FALYALI DAVASI ERTELENDİ

Yasa dışı bahis baronu Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirbaş’ın Kıbrıs’ta öldürülmesine ilişkin İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, 8 Aralık Cuma günü saat 09.30’a ertelendi.

NİHAL-BAHAR CANDAN KARDEŞLERE OPERASYONUN DETAYLARI ÇIKTI

'Suç örgütüne üye olma' ve 'Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanan sosyal medya fenomeni Bahar ve Nihal Candan kardeşlerin savcılık soruşturması ve mahkemedeki ifadelerinin detayları ortaya çıktı. Habertürk'ün haberine göre, Onur Apaydın'la ilgili bağlantıları sorulan Candan kardeşlere, ünlü isimlerin kadın doktoru olan Refik Erzin E. de soruldu. Savcılıkta, doktoru tanımadıklarını söyleyen Candan kardeşler, ünlü isimlerin de gittiği gece kulübü sahibi İ.O. için de, "Gittiğimiz gece kulübü sahibi olduğu için oradan tanıyoruz" diye cevap verdi.

GÜLİSTAN DOKU DOSYASINDA ÖNEMLİ GELİŞME!

Dersim’de 5 Ocak 2020'den beri kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasıyla ilgili dosyada yeni bir detay ortaya çıktı. Dosyadaki baş şüpheli Zainal Abarakov'un, polislikten ihraç edilen babası E.Y.’ye ait olan ve polis tutanağında olaydan bir gün önce Gülistan’ın zorla bindirilmeye çalışıldığı belirtilen otomobilin, soruşturmanın açıldığı 7 Ocak’ta il dışına çıkarıldığı ve yaklaşık bir hafta sonra tekrar kente getirildiği ortaya çıktı.

KÜÇÜKÇEKMECE'DE PATLAMA: 1 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde 5 katlı bir binada doğal gaz kaynaklı patlama meydana geldi. İstanbul Valiliği, patlamada, 1 kişinin öldüğünü, 2'si ağır 5 kişinin yaralandığını açıkladı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi.

ANKARA'DA PATLAMA: 1 KİŞİ AĞIR YARALANDI

Ankara'da yeni tadilat yapılan bir dairede patlama meydana geldi, 1 kişi ağır yaralandı. Doğalgaz sıkışmasından kaynaklandığı düşünülen patlamada, apartmandaki bazı daireler, sokaktaki yaklaşık 10 dükkan ve bazı araçlar hasar gördü.

DİYARBAKIR SURLARINDA KASSAM TUGAYLARI POSTERİ

Hamas’ın silahlı kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın sözcüsü Ebu Ubeyde’nin posteri, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi Diyarbakır surlarına asıldı. Kim tarafından asıldığı bilinmeyen dev posterin üzerinde “Diyarbakır’dan Ebu Ubeyde’ye Bin Selam” ile “Karadan ve denizden ve havadan” anlamına gelen ve Ebu Ubeyde’nin konuşmalarında kullandığı Arapça “Berren ve bahren ve cevven” ifadelerinin yer aldığı görüldü. Ebu Ubeyde'nin posteri İstanbul Topkapı'da da surlara asılmış, kısa süre sonra da indirilmişti.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN DİSK'İN YÜRÜYÜŞÜNE DESTEK 

"Gelirde Adalet, Vergide Adalet" talebiyle DİSK’in İstanbul’dan Ankara’ya başlattığı yürüyüşü, beşinci gününde tamamladı. Ankara'ya ulaşan heyeti kentteki işçiler ve sendika temsilcileri tarafından karşılandı. Ankara merkeze ulaşan heyet, ıslık, slogan ve alkışlarla yürüyüşünü Ulus'ta noktaladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de heyete destek verdi.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN ENFLASYON AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, ekonomide kırılganlığı azalttıklarını iddia ederek, "Enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz" dedi.

ARAŞTIRMA: TÜRKİYE ENFLASYONA İLİŞKİN ENDİŞE TAŞIYAN BEŞİNCİ ÜLKE OLDU

Ipsos Türkiye, "Dünyanın Endişeleri" başlıklı araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Buna göre Türkiye, yüzde 55'lik oranı ile enflasyona ilişkin en yüksek endişe taşıyan beşinci ülke oldu. katılımcılara, "Ülkenizde sizin en çok endişe duyduğunuz 3 konuyu belirtir misiniz?" sorusu yöneltildi. "Enflasyon" yüzde 39 ile ilk sırayı aldı. Katılımcıların yüzde 31'i "Suç", yüzde 31'i "Yoksulluk ve sosyal eşitsizlik", yüzde 26'sı "İşsizlik" ve yüzde 25'i "Finansal/siyasi yolsuzluk" yanıtını verdi.

DİYANET'E BÜTÇE DAYANMIYOR

Dev bütçesi ve bütçesinden yaptığı hoyrat harcamalar ile kamuoyunda tartışılan Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik eleştirilerin haklılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verileri ile bir kez daha gözler önüne serildi. Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 35 milyar 910 milyon lira olan 2023 yılı bütçesi, temmuz ayında TBMM Genel Kurulu’ndan geçirilen ek bütçe ile 36 milyar 468 milyon liraya çıkarıldı. Başkanlığın, ocak-ekim döneminde bütçesinden yaptığı toplam harcama 39 milyar 421 milyon lira ile ifade edildi.

TÜİK: YILIN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE İŞSİZLİK ORANLARINDA DÜŞÜŞ VAR

TÜİK, temmuz-eylül dönemi iş gücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye'de işsizlik oranı, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,5 puanlık azalışla yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 22,5 oldu.

İSTANBUL'A UYARI: SOĞUK HAVA, FIRTINA VE YAĞMUR GELİYOR

İstanbul Valiliği, kent için turuncu kodlu fırtına uyarısında bulundu. Valilik'ten yapılan açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmelerine göre; Cumartesi sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da rüzgarların kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor" denildi. AKOM verilerine göre de İstanbul hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek. Cumartesi akşam saatlerinden itibaren sıcaklıklarda 8-10 derecelik ani düşüş  yaşanması bekleniyor. 

THY'DEN 40 SEFER İPTALİ

THY, olumsuz hava koşulları dolayısıyla İstanbul Havalimanı'ndan planlanan toplam 40 tarifeli seferi iptal ettiğini bildirdi. Açıklamada, yolculardan uçuşlarını kontrol etmeleri istendi.

UYUZ VAKALARI SALGINA DÖNÜYOR 

Uyuz vakalarında yaşanan artış yeni bir salgın kapıda mı endişelerini de artırdı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Gökhan Şahin, son dönemlerde dermatolojiye gelenlerin yüzde 20'sini uyuz vakalarının oluşturduğunu bildirdi. Salgın döneminde ve deprem sonrası toplu yaşama alanlarında uyuz vakalarında artış gözlemlendiğini söyleyen Şahin, "Yurt ve askeri alanlardan hastalarımız geliyor. Oran verecek olursak 2014 yılında haftada bir civarında uyuz görürken şu anda baktığımız hastaların yüzde 20 civarı uyuz vakalarından oluşuyor" dedi.

HALUK BİLGİNER KORONAVİRÜSE YAKALANDI

Ünlü oyuncu Haluk Bilginer, koronavirüse yakalandı. Bilginer'in hastalığı nedeniyle 'Kel Diva' oyunu ertelendi.