BOMBALI SALDIRGANLARDAN BİRİNİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

İçişleri Bakanlığı, Ankara'da Bakanlık binası önünde bombalı saldırıyı gerçekleştiren saldırganlardan birinin kimliğinin DNA incelemesi sonucu Hasan Oğuz olduğunu tespit etti. Bakanlığın açıklamasında diğer saldırganın kimliğinin tespit edilmesine yönelik çalışmaların ise sürdüğü ifade edildi.   

HDP VE YSP'LİLERE EV BASKINI: EN AZ 20 GÖZALTI

Sabah saatlerinde aralarında HDP ve YSP'lilerin de bulunduğu en az 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltıları HDP İstanbul İl binası önünde protesto etmek isteyen çok sayıda kişiye de polis müdahalede bulundu. Açıklama yapmalarına izin verilmeyen YSP üyeleri gözaltına alındı.

ÜMİT ÖZLALE: İZMİR ADAYLIĞIMIN MÜZAKERE EDİLMESİ HALİNDE TÜM GÖREVLERİMİ BIRAKIRIM

İYİ Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale, 6 ay sonra yapılacak yerel seçimlere ilişkin konuştu. İzmir adaylığının müzakere konusu yapılması halinde partideki tüm görevlerinden ayrılacağını açıklayan Özlale, 'İstanbul ittifakı'nı oluşturmanın İmamoğlu'nun elinde olduğunu dile getirdi. T24'ten Cansu Çamlıbel'e konuşan Ümit Özlale, İstanbul için müzakere kapısını açık bırakırken Ankara'da ise aday çıkaracaklarını "İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak şunu söyleyebilirim; oralarda da bizden aday koyacağız. CHP Ankara'da Mansur Bey'i açıkladı. Onun karşısına bir aday koyacağız" sözleriyle ifade etti.

İYİ PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANI BELLİ OLDU

27 Eylül’de görevden alınan İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Coşkun Yıldırım’ın koltuğuna Yücel Coşkun geldi. İyi Parti’nin yeni İstanbul İl Başkanı Yücel Coşkun,kararı sosyal medya hesabından paylaştı.

FEZLEKELER MECLİS'TE

Meclis’in açılmasıyla dokunulmazlık fezkeleri de başkanlığa sunuldu. Buna göre, gelen fezlekeler arasında Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan'ın yanı sıra Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın dosyaları da bulunuyor.

'EBABİL HAREKATI'NIN DA SONU GELDİ

Ankara'da; Bakanlık önünde gerçekleştirilen bombalı saldırı girişiminin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı hedef alan "Ebabil Harekâtı" isimli sosyal medya hesabı kapatıldı. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bağlı olduğu iddia edilen "Ebabil Harekâtı" bombalı saldırı girişimine ilişkin Bakan Yerlikaya'yı hedef almış, yapılan paylaşımda, "Soylu'ya çay veren çaycıları tespit edip sürmekle çok meşgul olunca ülkenin tam merkezine, evinin önüne gelen teröristleri takip etmeyi ihmal ettiler" ifadeleri kullanılmıştı. Söz konusu hesap, bir süre sonra bu tweet’i silmiş ve yeni bir tweet paylaşarak hesabın kapatılacağını açıklamıştı.

DÖRT BİR YANDA SU BASKINLARI YAŞANDI

İstanbul Şile'de etkili olan sağanak yağışın ardından dere taştı, tarım alanları ve evler su altında kaldı. Şile'nin Ağva, Göçe Ovası ve Sungurlu mahallerinde bulunan tarım arazileri, seralar ve bungalov evlerde hasar meydana gelirken ekipler sel sularının tahliyesi için çalışma başlattı. Trabzon'un 4 ilçesinde bulunan 19 mahallede de sağanak nedeniyle su baskınları yaşandı. Su basan evlerdeki 16 kişi tahliye edilirken tek katlı çay ocağı yıkıldı, yıldırımın isabet ettiği ahır yandı, 1 inek de öldü.

KOCAELİ'DE YOL ÇÖKTÜ

Kocaeli’de 2 gündür yaşanan sağanak yağış sonrası Darıca ilçesi Bayramoğlu Mahallesi bulunan tali yolda çökme meydana geldi. Çökmeyi fark etmeyen 2 servis sürücüsü çukura girdi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

İBB AÇIKLADI: METREKAREYE 42 İLA 298 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

İstanbul’da birkaç gündür devam eden yağışlarla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, kuvvetli sağanağın etkili olduğu kentte 4 günde metrekareye 42 ila 298 kilogram yağış düştüğü kaydedildi.

ZEYTİNBURNU'NDA İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde bulunan bir istinat duvarı aşırı yağışların ardından çöktü. Çöken duvarın altında kalan 4 araçta hasar meydana geldi. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, ekiplerin bölgede inceleme başlattı.

ISPARTA'DA TARİHİ ESER OPERASYONU

Isparta'da düzenlenen tarihi eser operasyonunda Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen ve üzerinde boğa figürü bulunan bebek lahdi ele geçirildi. Operasyonda 2 şüpheli gözaltına alındı. Lahit, Isparta Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

BELEDİYELERE RÜŞVET OPERASYONU

Adana'da, 29 Eylül'de "rüşvet" iddiası üzerine Seyhan ve Çukurova belediyelerine düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 60 kişiden 34’ü adliyeye sevk edildi. Savcılığın talimatıyla diğer 26 kişi serbest bırakıldı.

SEFER TASI PANİĞE NEDEN OLDU

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici'nin, Denizli'de Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ı ziyareti sırasında bir elektrik panosuna bırakılan sefer tası paniğe neden oldu. Bomba imha uzmanının patlattığı sefer tası boş çıktı.

MÜZİSYEN ONUR ŞENER KATLEDİLDİĞİ YERDE ANILDI

2 Ekim 2022'de Ankara'da sahne aldığı mekanda, istek parçayı çalmadığı gerekçesiyle öldürülen müzisyen Onur Şener, ölümünün 1'inci yılında katledildiği yerde anıldı. Onur Şener davasında, mahkeme heyeti, sanıklar İlker Karakaş ve Ali Gündüz 25'er yıl hapis cezası alırken, diğer sanıklar Semih Soyalp, Gözde Gündüz ve Jale Erberk ise üzerlerine atılı tüm suçlardan beraat etmişti.

ÇİĞDEM MATER CEZAEVİNDEN YAZDI 

Gezi Davası'nda aldığı ceza Yargıtay tarafından onanan isimlerden Çiğdem Mater, tutuklu bulunduğu cezaevinden yazılı açıklama yolladı. Yargıtay kararındaki çelişkilere dikkat çeken Mater, dava sürecindeki ve karardaki hukuksuzlukları hatırlatarak, "Türkiye adalet sisteminin her basamağı için çok üzgünüm" dedi. "Aynı anda İstanbul ve İzmir’de olmam ‘çelişkisiz’ bulunmuş” dedi.

"GEZİ PARKI DAVASI'NDA BERAATE HÜKMEDENLER SÜRÜLMEK İSTENİYOR"

Gazeteci İsmail Saymaz, Gezi Parkı Davası'nda 2020 yılında beraate hükmeden İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Galip Perk ile üye hakim Ahmet Tarık Çiftçioğlu ve Talip Ergen hakkında soruşturmalar açıldığını ve bu isimlerin sürgünlerinin istendiğini aktardı.

TİP'İN "ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ" SÜRÜYOR

Türkiye İşçi Partisi tarafından, Gezi davası tutuklusu Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesi için dün başlayan "Özgürlük Yürüyüşü" ikinci gününde de devam etti. Samandağ’da yapılan açıklamanın ardından yürüyüşe geçen TİP üyeleri, eylemlerini Ankara’da noktalayacak.

BAMAD BASIN KAMPINI TAMAMLADI: MERDAN YANARDAĞ VE BARIŞ PEHLİVAN'A ÖDÜL

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği tarafından 'Yol arıyoruz' temasıyla birincisi düzenlenen ve 4 gün boyunca birçok etkinliğe sahne olan İzmir Basın Kampı, konser ve ödül töreniyle sona erdi. Cezaevinde bulunan Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Merdan Yanardağ ile yine cezaevinde olan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Gazeteci Barış Pehlivan’a Basın Özgürlüğü Ödülü verildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI'NDA KRİTİK DEĞİŞİKLİK YOLDA

Bu hafta Meclis'in gündemine sunulması beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası ile kentsel dönüşümde önemli bir değişikliğe gidilmesi bekleniyor. AKP'nin Meclis'e getirmeye hazırlandığı kentsel dönüşüme yönelik kanun teklifine göre, kat malikleri anlaşma oranı üçte ikiden salt çoğunluğa çekilecek. Böylece kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile karar alınabilecek. Mevcut yasaya göre, kentsel dönüşüm kararı için üçte iki çoğunluk aranıyor. Teklifle bu oran salt çoğunluğa düşürülecek; kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile karar alınabilecek.

HATAY'DA YIKILAN BİNALARLA İLGİLİ İLK DAVA AÇILDI 

Hatay'da 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan binalarla ilgili ilk dava, 53 kişinin hayatını kaybettiği 9 katlı İlke Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin tutuklanan 5 sanık hakkında açıldı. Öte yandan, binanın yapıldığı dönemde binaya yapı kullanım ve imar izni veren belediye başkanı ile imar müdürü hakkında da soruşturma işlemlerine başlandığı öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN ENFLASYON MESAJI 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'ne mesaj gönderdi. Enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, tahribatı ortadan kaldırırken, enflasyonu yeniden tek haneye düşürerek, gelir dağılımını iyileştirmeyi amaçlıyoruz" dedi. 

TÜRKİYE ÇEKİLMİŞTİ... İSTANBUL SÖZLEŞMESİ, AVRUPA BİRLİĞİ'NDE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İstanbul Sözleşmesi, 27 üye ülkeden oluşan Avrupa Birliği'nde yürürlüğe girdi. Sözleşme, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 2021'de tek taraflı olarak, tek bir kararnameyle feshedilmişti. Fesih kararı, 23 Mart 2021 tarihinde Avrupa Konseyi’ne de bildirilmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “fesih kararının” nedeni olarak “Sözleşme’nin eşcinselliği meşrulaştırıyor olması” iddia edilmişti. İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet, cinsiyet dengesizliği ve güç ilişkilerindeki mevcut duruma dayalı şiddetin mağdurlarından “kadına” ayrıca dikkat çekmenin yanı sıra, çocukların korunmasını da içeriyor. Sözleşmedeki “kadın” tanımı sadece yetişkinleri değil 18 yaşından küçük kız çocuklarını da kapsıyor.

BAKAN KOCA'DAN BAŞHEKİM MAHMUTLUOĞLU AÇIKLAMASI

Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Ersin Mahmutluoğlu'nun ölümüne ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklama geldi. Koca, Mahmutluoğlu'nun 35 yaşından itibaren kalp yetmezliği rahatsızlığı olduğunu ve bu rahatsızlığına bağlı olarak gelişen hastalıklarıyla birleşen solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi. 3 ayrı PCR testi sonucunda Mahmutluoğlu'nun Covid-19 olmadığının anlaşıldığını kaydeden Koca, "Toplu bir aşı kampanyası ya da kapanma benzeri tedbirler asla uygulanmayacak" dedi.

İNGİLTERE'DEN KRİTİK KORONAVİRÜS UYARISI 

Tüm dünyada artışa geçe vaka sayılarının ardından bir açıklama da İngiltere’den geldi. İngiltere hükümetinin yardımcı sağlık danışmanı Dr. Thomas Waite, “Covid'in şaşırtmaya devam edeceğini" belirterek, “Halen mevsimsel bir davranış sergilemedi ve diğer kış hastalıklarına göre daha öngörülemez bir seyir izliyor” dedi.

İBB'DEN 100. YIL HAMLESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi duyurdu. Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak yerli ziyaretçiler bugünden itibaren 100 gün boyunca Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Miniatürk ve Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni sabah 11.00'e kadar ücretsiz ziyaret edebilecek.

MEKSİKA'DA KİLİSE ÇATISI ÇÖKTÜ: 10 KİŞİ ÖLDÜ, 60 KİŞİ YARALANDI

Meksika'da Tamaulipas eyaletinde bulunan Santa Cruz kilisesinde Pazar ayini esnasında çatı çöktü. Olayda en az 10 kişi hayatını kaybederken 60 kişi de yaralandı. Tamaulipas Güvenlik Sözcülüğünün yaptığı açıklamada, çatının ‘yapısal sorun’ nedeniyle çöktüğü ifade edildi.