1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından başlayan çatışmalar devam ederken, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin farklı yerlerine gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 45 Filistinli öldü, onlarca kişi yaralandı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 21 bin 507 kişinin öldüğünü duyurdu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA), bir yardım konvoyunun Gazze Şeridi'nde İsrail ordusu tarafından ateş altına alındığını duyurdu. Ancak ajansın açıklamasına göre saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmadı. 

Ajansın Gazze'deki direktörü Tom White, X platformunda yaptığı açıklamada, "İsrail askerleri, Gazze'nin kuzeyinden İsrail ordusu tarafından belirlenen bir güzergâhtan dönen bir yardım konvoyuna ateş açtı. Uluslararası konvoy liderimiz ve ekibi yaralanmadı ancak bir araç hasar gördü" dedi.

"İsrail'in Filistin halkına uyguladığı barbarlığın sonu gelmeli artık" "İsrail'in Filistin halkına uyguladığı barbarlığın sonu gelmeli artık"

***

Türk-İş'in teklifi ortaya çıktı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işveren temsilcilerinin 16 bin 300 lira, işçi temsilcilerinin ise 18 bin lirada direttiğini kaydeden Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 bin lira olmasını istedi. İşveren kabul etti” dedi. Ağar, açıklamaların devamında, "İşverenin 16 bin 300’de kaldığı bir ortamda, Cumhurbaşkanı devreye girmese belki 700 liralık zammı almamız mümkün olmayabilirdi" dedi.

TÜRK-İş’in ‘asgari ücret’ teklifi belli oldu: "Cumhurbaşkanı devreye girmeseymiş..." TÜRK-İş’in ‘asgari ücret’ teklifi belli oldu: "Cumhurbaşkanı devreye girmeseymiş..."

***  

Gazeteci Saymaz duyurdu: "Yeni Anayasa yine gündemde..."

Gazeteci İsmail Saymaz, bugün kaleme aldığı "Yandaş Yargıçlar Darbesi" başlıklı yazısında anayasal değişikliğin yapılmak istendiğini ve Cumhur İttifakı bileşenlerinin muhalefetin kapısını çalmaya hazırlandığını öne sürdü.

Saymaz, yazısında “Cumhur İttifakı Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin kararını uygulamayacak. Cumhur İttifakı, Atalay’ın milletvekilliğini düşürmek için hamle yapacak. Atalay’ın tahliye edilmesi engellenecek. Cumhur, muhalefeti ikna edebilirse Anayasa’nın 14. Maddesi’ni değiştirmeyi planlıyor. Türk Ceza Kanunu’ndaki hangi suçların terör suçu kabul edileceği 14. Madde’ye yazılacak. AYM’nin bireysel başvuruda yeniden yargılamaya ve tahliyeye karar verme yetkisinin elinden alınması amaçlanıyor. AYM, yalnızca tazminata hükmedebilecek” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Saymaz, bu değişiklğin gerçekleşebilmesi için Cumhur İttifakı’nın Meclis’te 400 oyu bulması gerektiğini hatırlattı.

Anayasa'da değişiklik yine gündemde: "Cumhur, muhalefeti ikna edebilirse..." Anayasa'da değişiklik yine gündemde: "Cumhur, muhalefeti ikna edebilirse..."

***

MetroPOLL Araştırma’nın ‘Bu pazar seçim olsa’ anketinin sonuçları yayınlandı

Bir önceki ankete göre yalnızca CHP'nin oyları artarken kararsızların ve protesto için geçersiz oy kullanacağını belirtenlerin oranındaki artış dikkat çekti. MetroPOLL'ün 15-19 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarıyla kıyaslayınca yalnızca CHP'nin oylarını 2 puan artırdığı görülüyor. DEM Parti 1, İYİ Parti 1, AKP 3, MHP ise 2,5 puan kaybetmiş durumda. 

MetroPOLL, İstanbul için siyasî partilerin oylarını ölçtüğü anketi de paylaştı. İstanbul'da kararsız ve protesto oylar gerilerken Memleket Partisi'nin oylarının 2,5 puan olduğu görülüyor.

MHP'nin İstanbul'daki oyu 3,8'e düşerken CHP dışındaki diğer partiler Türkiye geneliyle neredeyse aynı oyu alıyor. CHP'nin İstanbul'daki oyu ise kararsızlar dağtılmadan yüzde 23'ü buluyor.

MetroPOLL'den 'Bu pazar seçim olsa' anketi: "Kararsız ve protesto oylarda artış..." MetroPOLL'den 'Bu pazar seçim olsa' anketi: "Kararsız ve protesto oylarda artış..."

***

Sonar Araştırma "İstanbulk" sonuçlarını paylaştı

Hakan Bayrakçı’nın sahibi olduğu Sonar Araştırma'nın, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı için yaptığı anketin sonuçları ortaya çıktı.

Gazeteci İsmail Saymaz'ın paylaştığı ve geçen hafta yapılan ankette katılımcılara, "Bu pazar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olsa oyunuzu hangi siyasi parti adayına verirsiniz?" sorusu yöneltildi.

"Kararsızların oransal olarak dağıtıldıktan" sonra CHP ankette 41.1 puan ile ilk sırada yer aldı. CHP'nin hemen ardında 39.6 puan ile AKP geldi. Ankette DEM Parti 4.8 puan, MHP 3.7 puan, İYİ Parti 3.2 puanda kaldı. Diğer partilerin puanı ise 7.6 oldu. "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kimi görmek istersiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 31'i Ekrem İmamoğlu cevabı verdi.

Sonar Araştırma duyurdu: "İstanbul'da CHP ilk sırada, İmamoğlu ise rakiplerine fark attı..." Sonar Araştırma duyurdu: "İstanbul'da CHP ilk sırada, İmamoğlu ise rakiplerine fark attı..."

***

Oktay Saral'dan İmamoğlu'na hakaret...

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik hakaretlerde bulundu. Saral, “Kibir abidesi cüce, kıt beyinli” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan’ın başdanışmanından İmamoğlu'na hakaret: "Kibir abidesi cüce, kıt beyinli..." Erdoğan’ın başdanışmanından İmamoğlu'na hakaret: "Kibir abidesi cüce, kıt beyinli..."

***

DP'li Milletvekili Uzun'dan "Can Atalay" açıklaması

Demokrat Parti (DP) İzmir Milletvekili Salih Uzun, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın serbest bırakılmasına ilişkin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a çağrıda bulundu. Uzun, açıklamasında “Tarihin bu döneminde TBMM Başkanı olmanız hasebiyle parlamentonun hukukunu savunma, dolayısıyla milli iradenin tam olarak parlamentoya yansımasının sağlanması mükellefiyeti sizin omuzlarınızda bulunmaktadır… Sizi tarihi sorumluluğunuzun gereğini yapmaya bir kez daha davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

AYM kararlarına rağmen tutsak tutulan Can Atalay’dan ‘tarihsel sorumluluk’ çağrısı AYM kararlarına rağmen tutsak tutulan Can Atalay’dan ‘tarihsel sorumluluk’ çağrısı

***

Roboski'de kaybettiklerimiz anıldı

Şanlıurfa Barosu, Roboskî’de katledilenlere dair ırkçı paylaşımda bulunan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tuba Işık hakkında Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.  

Suçlama ile ilgili Anayasa’nın ilgili maddelerinin hatırlatıldığı suç duyurusu dilekçesinde, “Kişinin, insan olmasından kaynaklanan dokunulmaz, vazgeçilmez değerlerine doğrudan saldırarak onu öncelikle kendi gözünde değersiz kılan ve aşağılanmışlık duygusu veren hakaretler cezalandırılması ile korunan insan onuru, kişi varlığının ayrılmaz parçasıdır. Bu varlık kişinin ölümünde bile korunur. Bir devletin, hukuk devleti olarak nitelendirilebilmesi için kişilerin temel insan hakları ve özgürlüklerini güvence altına alınması kişinin vefatında bile onurunu ve haysiyetinin korunması gerekmektedir” denildi. 

Roboski'de acı 12'nci yılında! Tek bir kişi yargılanmadı Roboski'de acı 12'nci yılında! Tek bir kişi yargılanmadı

***

Sinan Ateş suikastinde yeni gelişmeler: Eşi açıklama yaptı...

Ülkü Ocakları'nın önceki genel başkanı Sinan Ateş'i hedef alan suikastte tetikçiyi kaçırma iddiasıyla suçlanan Tolgahan Demirbaş'ın telefonundan kurtarılan veriler, soruşturma dosyasına dahil edildi. Olayla ilgili bilirkişi raporunda Ateş’in adresini Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın istediği ortaya çıktı.

Cinayette Ülkü Ocakları'nda yönetici olarak bulunan isimlerin izini açıkça ortaya koyan yazışmalar ve verilerin ardından MHP'den bir açıklama geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter tarafından yapılan açıklamada, "Artan hızla, azgın nefretle, yaygın şiddetle iftira atıyorlar…Kripto FETÖ’cüler, oncu buncular, Türk düşmanları, hayali iddia üreten namertler, çevremize sızan ajan provokatörler bir olmuş, işbirliği yapmış MHP’ye ve Ülkü Ocakları’na operasyon çekmenin hevesindeler! Ey esfele safilinler, eğer size boyun eğersek, göz yumarsak, suspus bakanlardan olursak hayat bize haram olsun! Allah bes, baki heves…" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan bugün bir açıklama yapan Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, suikastın birinci yılında açıklama yaptı. Cinayetin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen soruşturmanın neden hala tamamlanmadığını soran Ateş, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslendi. Ateş, “Kamuoyuna yansıdığı üzere bu alçak cinayetin failleri, adli işlem gören kişilerle sınırlı değildir. Peki, tespit edilen diğer faillerle ilgili olarak bugüne kadar neden hiçbir işlem yapılmamıştır? Olayın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen soruşturma tamamlanıp neden dava açılmamıştır?” ifadelerini kullandı.

Sinan Ateş cinayetinin bilirkişi raporu: "Adresi Ülkü Ocakları Başkanı istemiş..." Sinan Ateş cinayetinin bilirkişi raporu: "Adresi Ülkü Ocakları Başkanı istemiş..."

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş: Elini kolunu sallayarak gezen failleri yakalayın Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş: Elini kolunu sallayarak gezen failleri yakalayın

***

Gazeteci Fatih Portakal'dan zam açıklaması

Gazeteci Fatih Portakal, en düşük emekli maaşına yüzde 52-53 aralığında zam yapılacağını belirterek, "11 bin 200 TL ile 11 bin 400 TL arasında olacak" dedi. Yüksek emekli maaşı alanlar için zam oranının değişeceğini belirten Portakal, "Yüzde 38'in üstünde olacak. Yüzde 45 olabilir, yüzde 46 olabilir, yüzde 49'da tutabilirler” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Portakal açıkladı: Emekli maaşı zam oranı ne olacak? Gazeteci Portakal açıkladı: Emekli maaşı zam oranı ne olacak?

***

Seçil Erzan ve futbolda dolandırıcılık davasında yeni gelişmeler var

Yüksek kâr vaat ederek kurduğu gizli fon ile ünlü futbolcular dahil onlarca kişiyi dolandırdığı suçlamasıyla yargılanan Denizbank Şube Müdürü Seçil Erzan'ın yargılandığı davada Erzan ile mahkeme başkanı arasında geçen 'Fatih Terim' hakkındaki diyalog ortaya çıktı. Erzan ifadesinde, kendisini tehdit edenleri isim isim açıkladı.

Seçil Erzan'ın mahkeme başkanıyla diyaloğu: "Bahsettiğiniz kişi Fatih Terim mi?" Seçil Erzan'ın mahkeme başkanıyla diyaloğu: "Bahsettiğiniz kişi Fatih Terim mi?"

***  

Meğer İstanbul'da yaşıyormuş...

Üç ülkenin terör listesinde yer alan Hakem Al Mutairi'nin 5 yıldır Türkiye'de yaşadığı, 25 Aralık'ta gözaltına alınıp serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Suudi Arabistan, Mısır ve BAE'nin terör listesinde yer alan Kuveytli Hakem Al Mutairi, deport edilmek üzere 25 Aralık'ta gözaltına alınıp dün serbest bırakıldı. Hakem Al Mutairi 2011 yılında Usame bin Ladin’in ölümünün ardından El Kaide liderini Batı’ya karşı cihadından dolayı tebrik eden bir bildiri yayınlamıştı. Mutairi’nin Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptırımlar listesinde yer alan El Kaide finansörleri arasında bulunan Abdul Rahman bin Omair Al-Nuaimi ile de ilişkisi bulunuyor.

***

CHP'li Bulut'tan "RTÜK" açıklaması

CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 2023 yılı karnesini yayınladı.  Bulut, “RTÜK, 2023 yılında haber türünde genel yayın türünde yayın yapan kanallara 12 kez idari yaptırım cezası, 61 kez toplam 43 milyon 942 bin 287 TL idari para cezası uyguladı. RTÜK’ün son toplantısında verilen idari para cezaları belli olmadığından dolayı bu rakama dahil değil” dedi.

Tarikat karanlığını anlatan Kızıl Goncalar'a ağır yaptırım! RTÜK bağımsız medyaya ceza yağdırdı... Tarikat karanlığını anlatan Kızıl Goncalar'a ağır yaptırım! RTÜK bağımsız medyaya ceza yağdırdı...

RTÜK'ün 2023 karnesi: "76 yaptırım uyguladı, para cezaları yüzde 90 arttı" RTÜK'ün 2023 karnesi: "76 yaptırım uyguladı, para cezaları yüzde 90 arttı"

***

DHMİ'nin ödediği rakamlar ortaya çıktı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün mali hesaplarına yönelik Sayıştay denetimleri, iktidarın kamu kaynaklarına yönelik hoyrat tutumunun acı sonuçlarını açığa çıkardı. DHMİ’nin, gerçekleşmeyen yolcu garantileri nedeniyle yalnızca iki havalimanı için şirketlere 332,5 milyon TL ödediği ortaya çıktı.

***

TCMB, 2024 yılı için hazırladığı ‘Para ve Kur Politikası’ raporunda yol haritasını açıkladı

Yıl sonu enflasyonunun ‘belirsizlik aralığında’ kalması durumunda hükümete açık mektup yazılacağını belirtilen raporda, "Para politikası iletişimine, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda devam edilecektir" dendi. 

***

İşkenceci asker ismine suç duyurusu...

İzmir’de bir okula, 12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde yapılan işkencelerle anılan Esat Oktay Yıldıran’ın isminin verilmesine karşı Eğitim Sen suç duyurusunda bulundu.

Eğitim-Sen İzmir Şubeleri Dönem Sözcüsü Başkanı Bülent Karakaş açıklamasında, “Bir eğitim kurumuna, adı acımasız işkence yöntemleriyle geçmiş bir kişinin adının İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resmi törenle verilmesi utanç verici bir durumdur. 12 Eylül döneminde akla ilk gelen yerlerden biri olan Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi vahşi işkencelerin merkezi olarak bilinmektedir. Çok sayıda siyasi tutuklunun işkence edilerek hayatını kaybettiği cezaevinde yaşananlar tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Her fırsatta darbelerle ve darbecilerle hesaplaştıklarını iddia edenler, 12 Eylül sonrasında Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi'nde görev yapan ve adı işkenceyle özdeşleşen birinin isminin İzmir'de bir okula vererek darbecilerin ve işkencecilerin izinden gittiklerini göstermişlerdir” ifadelerini kullandı.

Adı İzmir'deki okula verilince hatırlanmıştı: "İşkenceci Esat Oktay Yıldıran kimdir?" Adı İzmir'deki okula verilince hatırlanmıştı: "İşkenceci Esat Oktay Yıldıran kimdir?"

Okula verilen 'Esat Oktay Yıldıran' ismi kaldırıldı Okula verilen 'Esat Oktay Yıldıran' ismi kaldırıldı

***

Gerçek Gündem Editörü Karabay gözaltına alındı, tutuklama istemiyle sevkedildi 

Gerçek Gündem editörü, gazeteci Furkan Karabay yaptığı bir haber nedeniyle mahkemeye sevk edildi. CHP Genel Özgür Özel karara tepki gösterirken "Bir duruşma tutanağını haberleştirdiği gerekçesiyle Gerçek Gündem muhabiri Furkan Karabay'ın maruz kaldığı sorular ifade ve basın özgürlüğü adına utanç vericidir. Bir haber üzerine derhal harekete geçenler, yargıdaki rüşvet iddiaları için aylardır sus pus." açıklamasında bulundu.

***

Ilıcalı açıkladı: "AKP'ye oy vermiş, AKP'siz zengin olmuş..."

Medya patronu ve futbol kulübü sahibi Acun Ilıcalı, iktidarla olan ilişkileri hakkında konuştu. Erdoğan'a çıkarsız bir sempati beslediğini söyleyen Ilıcalı, Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube kanalına konuk oldu.

Ilıcalı, Özdemir tarafından kendisine yöneltilen "Erdoğan mı zengin etti seni" sorusuna, "Benim bugüne kadar gelmemde Cumhurbaşkanımızın herhangi bir etkisi olmamıştır. Bunu herkes de görüyor. Ben Show TV'de program yaptım, sonra Star TV'de yaptım sonra kendim kanalımı açtım. Bir şekilde reyting alıp ekonomi yaratmakta doğal olmayan ne var? Ülkemiz ekonomik büyüklükte 20 ülkeden biri. Böyle büyük bir ülkede insanlara TV izlettirebilirseniz ve yapımcı olursanız, buradan da para kazanırsanız bunda Cumhurbaşkanımızın nerede alakası var, anlamış değilim.” cevabını verdi.

***

Yeni takvimde "Ramazan Bayramı" ayrıntısı...

Çalışanlar başta olmak üzere toplumun büyük bölümünün yakından takip ettiği resmi tatil takvimi, 2024'ün ilk günü 1 Ocak Pazartesi ile başlayacak. Yılbaşından sonraki ilk resmi tatil günleri, nisandaki Ramazan Bayramı ile devam edecek. Buna göre Ramazan Bayramı arifesi olan 9 Nisan Salı günü, yarım gün mesai yapılacak.

Bayram dolayısıyla 10 Nisan Çarşamba, 11 Nisan Perşembe ve 12 Nisan Cuma tatil olurken, sonrasında hafta sonuna denk gelen sonraki günler 13 Nisan Cumartesi ve 14 Nisan Pazar da tatile eklenecek.

Ramazan Bayramı arifesinden önceki ilk iş günü olan 8 Nisan Pazartesi ile yarım gün mesainin olduğu arife gününün idari izin olarak kararlaştırılması durumunda, birçok çalışan bayramda 6 Nisan Cumartesi günü başlayıp 14 Nisan Pazar sona eren 9 günlük tatil yapabilecek.

***  

Dış ticaret açığı kasım ayında azaldı

Dış ticaret açığı, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,6 azalarak 5 milyar 918 milyon dolara geriledi. Kasım ayında ihracat yüzde 5,2 artış gösterdi. İthalat ise yüzde 5,7 düşüş kaydetti.  

***  

TRT yurttaşlardan almış, konuklara vermiş

Tarafsız yayıncılık ilkesine aykırı hareket gerekçesiyle tartışılan TRT, 2022 yılında yurttaşlardan 7,9 milyar TL’lik bandrol geliri elde etti.  TRT’nin kurum dışından temin ettiği programlar için 2 milyar TL ödediği, konuklar için ise 65,3 milyon TL’lik ödeme yaptığı ortaya çıktı.

***

Suudi Arabistan'da pankart krizi: Maç oynanacak mı?

Suudi Arabistan'da Fenerbahçe-Galatasaray arasında bugün oynanması planlanan Süper Kupa finali öncesi gerilim giderek tırmanıyor. İki takımın maça Atatürk pankartıyla çıkmasına ve maç öncesi İstiklal Marşı'nın okunmasına izin verilmeyeceğine yönelik haberlerin üzerine sosyal medyada Fenerbahçe ve Galatasaray'a maça çıkmama çağrıları yapılıyor. Öte yandan TFF'den yapılan açıklamada, böyle bir gündemin olmadığı "Süper Kupa Maçı, Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır" sözleriyle duyuruldu.

Fenerbahçe, Süper Kupa finalinde yarın Galatasaray'la Suudi Arabistan'da karşılaşacak Fenerbahçe, Süper Kupa finalinde yarın Galatasaray'la Suudi Arabistan'da karşılaşacak