Yargıtay’ın yarattığı yargı krizine siyasilerden tepki yağıyor. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için hak ihlali veren AYM üyeleri hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi suç duyurusunda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Taraf değil hakemiz” diyerek tartışma ile ilgili, “Yargı kurumlarının kararları da tartışılabilir. Türkiye’de, yüksek mahkemeler dahil hiçbir organ, hiçbir kurum layüsel değildir, eleştirilemez değildir. Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır, yasalardır. Ancak mevcut anayasamız ve yasalarımız, bu konuda yetersiz kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREVİNİ ARTIK İFA EDEMEZ"

Erdoğan’ın bu ifadelerine Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan tepki geldi. Uysal, Erdoğan için, “Cumhurbaşkanlığı görevini artık ifa edemez” dedi.

Uysal’ın açıklamaları şöyle:

Mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında 10.07.2018 tarihinde yayımlanan ‘Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ 1. Maddesi Cumhurbaşkanlığı makamı ile ilgili net ve açık bir izahatta bulunmuştu.

Bizatihi AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın imzası (rıza/oluru) ile yayımlanan bu kararnamenin 1. Maddesinde aynen şöyle deniyordu;

Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.”

Bugün Sayın Erdoğan’ın Yargıtay 3. Dairesinin hukuku katleden kararına istinaden verdiği beyanat, sadece Anayasal düzeni değil bulunduğu makamın görev ve yetkisini izah eden ve kendi imzası ile yayımlanan ilgili maddenin çiğnenmesi demektir.

Erdoğan’ın açıklaması da göstermektedir ki vuku bulan kurumlar arası çatışma doğrudan kendi talimatıdır.

Partili kimliği ile muhalif bir milletvekilini ha keza tüm muhalefeti keyfince ‘anayasa’yı rafa kaldırarak cezalandırmak istemektedir.

Şu hâlde Erdoğan, keyfi bir anlayışla hem ‘kurumların düzenli ve uyumlu çalışması’ amir hükmünü bu çatışmayı kurgulayarak çiğnemiş hem de yalnızca bir siyasi parti genel başkanı kimliği ile hareket etmekle ‘cumhurbaşkanlığı kimliği’ni tamamen kaybetmiştir.

Bugünkü açıklama ile görünmektedir ki Erdoğan Cumhurbaşkanlığı görevini artık ifa edemez!