Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, belediye emekçilerinin ücretlerinin iyileştirilmesi için 11 Temmuz’da örgütlü oldukları tüm işyerlerinde iş bırakacaklarını duyurdu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel İş), belediye işçilerinin ücretlerine dair sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salonda, “İş bırakıyoruz” ve “Belediye şirketlerinde işçilere yapılan ayrımcılık son bulsun” pankartları asıldı.

‘ENFLASYON DÜŞÜYOR SÖYLEMİ BOŞ LAF’

Toplantıda konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, krizin derinleştiğini, işçilerin ve emekçilerin geçim sorunlarının arttığını söyledi. Hükümetin “Dövizi kontrol altına aldık”, “Enflasyon düşüyor” benzeri söylemlerini “boş laflar” diye nitelendiren Çalışkan, “Döviz tarihi rekorlar kırarken, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor. Çarşıda, pazarda, markette ise zamlar hız kesmeden devam ediyor. Hayat pahalılığı artıyor, alım gücümüz her geçen gün düşüyor. İşçiler ve emekçiler sebebi olmadıkları bir krizin tüm yükünü çekmeye mecbur bırakılıyor” dedi.

İNSANCA YAŞANACAK BİR ÜCRET İÇİN

Merkezi idareye bağlı kamu kurum ve kuruluşlarda en düşük işçi ücretinin net 20 bin TL’nin üzerine çıktığı, en düşük memur maaşının ise net 22 bin TL seviyesinde olduğu vurgulayan Çalışkan, “Tüm belediye işçilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılması artık kaçınılmazdır. Sendikamız DİSK/Genel-İş, siyasal iktidarın ve belediye işverenlerinin işçilere reva gördükleri düşük ücret dayatmasını kırmaya kararlıdır. Bugünden itibaren örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde insanca yaşayacak bir ücret için mücadelemizi yükselteceğimizi herkese ilan ediyoruz” diye konuştu.

‘BELEDİYE İŞÇİLERİNİN SESİNE KULAK VERİN’

Çalışkan, belediye yönetimlerinin kendi çalışanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan yüzbinlerce belediye işçisinin sesine kulak verin. Tercihlerinizi ve önceliklerinizi işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana kullanın. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden işyerlerinde işçilerin taleplerini karşılayacak insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için gereken adımları atın. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte olan tüm işyerlerinde ise belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın.”

11 TEMMUZ’DA İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Yüz binlerce belediye işçisine çağrı yapan ve 11 Temmuz Salı günü örgütlü oldukları tüm işyerlerinde iş bırakacaklarını vurgulayan Çalışkan, “Talebimiz eşitlik ve insanca yaşayacak bir ücrettir. Bu talep sadece üyelerimizin değil yüzbinlerce belediye işçisinin talebidir. Tüm belediye işçilerini 4 ana talebimiz etrafında mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

TALEPLER: İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRET

Çalışkan, taleplerini şöyle sıraladı: “İnsanca yaşayacak bir ücret için tüm ücretler iyileştirilmelidir. Belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılık son bulmalıdır. Kadro ve ilave tediye haklarımız derhal verilmelidir. Vergide adalet sağlanmalı ücretlerdeki gelir vergisi kesintisi düşürülmelidir. Belediye işçileri olarak sesimizi yükseltelim. Taleplerimiz için hep birlikte mücadele edelim ve kazanalım.”