GoFor ve KONDA iş birliği ile hazırlanan “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024” raporu yayınlandı. Araştırma, Türkiye genelinde 18-30 yaş aralığındaki gençlerle yapıldı. Araştırmada, gençlerin oy eğilimleri, örgütlenmeye dair tutumları, toplumsal değişime olan yaklaşımları, kimliksel ilişkileri, gençliğe olan bakış açıları ve sosyoekonomik düzlemde karşılaştıkları sorunlar gibi farklı temalardaki politik tercihleri ve tutumları mercek altına alındı.

7-18 Şubat 2024 tarihlerinde 30 il, 76 ilçe ve 107 farklı mahallede yaşayan 1864 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyle:

SEÇİMLER VE SİYASİ TERCİH

Araştırmaya göre gençlerin önemli bir kısmı gelecek seçimde kararsız olduğunu veya oy kullanmamayı tercih ettiğini belirtti. Kararsız olduğunu söyleyen gençlerin oranı yüzde 29,2 iken, oy kullanmayacağını söyleyen gençlerin oranı yüzde 14,1. Oy kullanan gençler arasında CHP öne çıksa da, Zafer Partisi’nin gençler arasında dikkate değer bir popülerliği olduğu görülüyor. CHP yüzde 24,1 ile gençler arasında en ön plana çıkan parti olarak göze çarpıyor. CHP’yi yüzde 11,2 ile AK Parti takip ediyor. Zafer Partisi'nin destekleyenlerin oranı ise yüzde 5.1.

CHP, yerel seçimler için de gençler arasında 1. parti olarak gözüküyor. Yerel seçim tercihlerinde gençler arasında CHP’nin oyu yüzde 27,2. CHP’yi yüzde 13 ile AK Parti takip ediyor. Gençlerin yüzde 4,1’i yerel seçimlerde Zafer Partisi’ne oy vereceğini söylüyor. Gençlerin yüzde 53 gibi önemli bir kısmı yerel seçimler için oy kullanırken hem partiye hem adaya bakarak tercihini belirleyeceğini söylerken,

yüzde 35’i partiyi değil, belediye başkan adayının kimliğini ve ön planda tutacaklarını söylüyor.

Gençlerin büyük çoğunluğu kendini sırasıyla Atatürkçü (yüzde 44), milliyetçi (yüzde 39) ve muhafazakar (yüzde 12) olarak tanımlıyor.

EKONOMİK KRİZ

Araştırmaya göre ekonomik sorunlar, Türkiye’deki gençlerin en büyük sorunları arasında; bu da gençlerin sosyal hayatlarını, birikim yapma kapasitelerini, psikolojik sağlıklarını ve eğitimlerini etkiliyor. Araştırma kapsamında, “Son zamanlardaki en önemli sorununuz, derdiniz nedir?” sorusuna gençlerin yüzde 66’sı ekonomik krizi işaret etti. Gençlerin arasında kronik bir şekilde artan intihar vakalarına dair de yüzde 63’lük bir kesim temel gerekçe olarak ekonomik sorunları gerekçe gösterdi.

DEMİRTAŞ

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk kararını "haklı" bulanların oranı yüzde 54. Fikrim yok diyenler ise yüzde 20. Selahattin Demirtaş’ın hapiste olmasını "haksız ve yanlış" bulanların oranı ise yüzde 26 olarak ölçüldü.

KAVALA VE ATALAY

İş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk kararını gençlerin yüzde 35’i "haklı" buluyor. Gençlerin yüzde 37’si fikir belirtmezken yüzde 28’i kararın "haksız" olduğunu ifade ediyor.

Gençlere Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair düşünceleri sorulduğunda yüzde 35’i kararı "hukuksuz" bulduğunu belirtirken, yüzde 12’si Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını desteklediğini söyledi. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararıyla ilgili gençlerin yüzde 52’si fikri ya da bilgisi olmadığını kaydetti.