Dünyaya milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan galaksileri de içeren fotoğraf, evrenin bugüne kadar çekilmiş en derin, en detaylı fotoğrafı olma özelliği taşıyor. İlk fotoğraf, Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden'a verilen bir bilgilendirme sırasında Biden'a gösterildi. Ardından da internet ortamında paylaşıldı. 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), uzun süre önce Avrupa Uzay Ajansı ESA imzalı kargo roketi Ariane 5 kullanılarak Kourou, Fransız Guyanası merkezli Guyana Uzay Merkezi’nden uzaya gönderilmişti. 

4.6 milyar ışık yılı uzaktan ve 13 milyar yıl öncesinden gelen ışığı gözler önüne seren ilk fotoğraf için NASA tarafından şu resmî açıklama yapıldı: “NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan bu ilk görüntü, bugüne kadar uzak evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsüdür. Webb’in İlk Derin Alanı olarak geçen SMACS 0723 gökada kümesinin bu görüntüsü yüzlerce galaksi ve nefes kesici ayrıntılarla dolu.” "

HUBBLE UZAY TELESKOBU'NUN YERİNİ ALACAK

Hatırlanacağı gibi, 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 25 Aralık 2021'de uzaya fırlatılmış; ünlü Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alacağı söylenmişti. Uzayda çeşitli incelemeler yapması planlanan teleskobun iki önemli hedefi de var: Biri 13,5 milyar yıl önce Evren'in bilinen ilk yıldızlarının fotoğrafını çekmek; diğeri de dünyaya çok uzak mesafedeki gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığına bakmak.

Biden'la ve ardından kamuoyuyla paylaşılan fotoğraf; James Webb'in ilk hedefini gerçekleştirebildiğini gösterdi.