ABD Merkez Bankası'nın (FED) ülkedeki enflasyonu kontrol altına almak amacıyla sıkılaştırıcı politikalarında daha da şahinleşebileceği endişesi risk algısının artmasına sebep oldu.

ABD'de 41 yılın zirvesine çıkan enflasyonun açıklanmasıyla dolar endeksi 108,6'yla son 20 yılın zirvesine çıktı, ancak daha sonra 108,3'te dengelendi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) FED'in adımlarına ayak uyduramayacağı ve artan enerji arz sıkıntıları ile bir süredir satış ağırlıklı bir seyir izleyen euro/dolar paritesi, verinin ardından 0,9998 ile 2002'den beri en düşük seviyesini gördü.

FED'in daha da şahinleşeceği endişesi pay piyasalarında satış baskısını güçlendirirken, Avrupa borsalarında düşüş yüzde 1'i aştı. ABD tahvil piyasalarında da satış baskısı öne çıkarken, bazı varlıklarda terse dönen getiri eğrisi belirginleşmeye başladı.

Para piyasalarında FED'in temmuz toplantısında yüzde 30 ihtimalle 1 puan, eylül toplantısında ise yüzde 55 ihtimalle 0,75 puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başladı.

Euro/dolar paritesinin 1'in altına gerilemesi üzerine, ekonomist Mahfi Eğilmez, "Türkiye nötr duruma gelmiş görünse de geçmişle karşılaştırarak bakarsak, artık parite kazancı elde edemeyeceği için kayıpla karşı karşıya bulunuyor" yorumunda bulundu.