Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Sayıştay’ın 162. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde konuştu.

“Kamuda savurganlık” konusunda isim vermeden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu eleştiren Erdoğan, “Kimse kusura bakmasın. Ama milletin cebinden basın mensuplarına özel uçakla Roma turu yaptırmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu konuda atanmış ya da seçilmiş tüm makam sahipleri daha dikkatli daha hassas davranmalı kamu malına özen göstermelidir” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Yıllarca en büyük sorunumuz olan siyasi belirsizlik ortadan kalktı. Yönetimde güven tesis edildi. Bundan bir yıl önce millet kararını verdi. Milletimiz seçim gecesi sonuçların belli olmasıyla beraber işine gücüne döndü. Milletimiz bunun bir kazanım olduğunu düşünüyor. Bu kazanımın korunması gerektiğine inanıyoruz. Elbette pürüzler olabilir.

“YENİ ANAYASA MİLLİ BİR GÖREVDİR”

Eski sisteme dönüş bir polemiktir. Bu polemiğin ülkeye ve millete herhangi bir hayrının dokunmayacağı kanaatindeyiz. Eskiye öykünmek yerine önümüze bakmak, geleceğe odaklanmamız şart.

Yeni Anayasa meselesi de gelecek vizyonumuzun bir parçasıdır. Türkiye’yi darbe Anayasa’sından kurtarmak bizim için milli bir görevdir.

“MİLLETİN CEBİNDEN ROMA TURUNUN HAKLI GEREKÇESİ OLAMAZ”

Kamuda tasarruf ve verimlilik anlayışının ön plan çıktığı günümüzde Sayıştay’ın denetimleri daha da önem kazanmıştır. İster merkezi idare, ister yerel yönetim olsun milletin vergilerini harcayan hiçbir kurum insanımızın yüreğini sızlatacak bir savurganlık içinde olamaz.

Kimse kusura bakmasın. Ama milletin cebinden basın mensuplarına özel uçakla Roma turu yaptırmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu konuda atanmış ya da seçilmiş tüm makam sahipleri daha dikkatli daha hassas davranmalı kamu malına özen göstermelidir.

“TÜRKİYE ALTINI, ELMASI OLAN BİR ÜLKE DEĞİLDİR”

Kamuda verimlilik ve tasarruf paketini paylaştık. Türkiye altını, elması olan bir ülke değildir. Biz çalışarak, didinerek ayakta kalan bir ülkeyiz. Kamuda tasarrufu sadece harcamaların kısılması olarak göremeyiz.

Biz daha az kaynakla daha başarılı hizmet verilmesini hedefliyoruz. Kurumlarımızın iş süreçlerinin yeniden düzenlenmesine, teknolojinin en üst düzeyde kullanılmasına, idari yapıların yeniden gözden geçirilmesini göz önünde tutuyoruz.

Sivil-askeri tüm kurumları, KİT’leri, belediye şirketleri dahil her kuruluşu Sayıştay kapsamına aldık. Sayıştay yüksek denetimin tüm metotlarına sahip oldu. Sayıştay’ı hak ettiği konuma yine biz getirdik.

Sayıştay’ın sorumluluğunu yerine getireceğine, tüm kurumlara örnek olacağına inanıyorum.