Afet- Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, bir babanın depremde enkazdan çıkarılan bebeğiyle birlikte hastaneye sevk edildiğini, daha sonra ise başka hastanelere "kimliği belirlenemeyen" olarak sevk edilen bebeğini 4 şehirde aramak zorunda kaldığını açıkladı. 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana hakkında arama ilanı verilen ve refakatsiz kalan çocukların durumunu yakından takip ettiğini duyurdu. 

BAKANLIĞIN SORUMLULUĞU 

Ekip, yaptığı yazılı açıklamada, depremlerin 51'inci gününde akıbeti hala belli olmayan çocukların olması karşısında duydukları endişeyi dile getirerek öfkeli olduklarını vurguladı. Açıklamada, "Ekip olarak bugüne dek, çocukların bulunması ve yakınları ile buluşturulması, bu süre zarfında güvenlik ve korunma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik taleplerimiz, sorularımız ve sistem önerilerimizle yüzümüzü daha çok Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çevirdik. Ancak depremin ilk gününden bu yana yaptığımız izleme ve takip çalışmaları gösteriyor ki; çocukların yakınları ile bağlarının kopmasında, 'kayıp' haline gelmelerinde, 'kimliği belirlenemeyen' şekilde hastanelerde refakatsiz kalmalarında Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu büyük" denildi. 

BEBEĞİNİ 4 ŞEHİRDE ARADI

Yakından takip ettikleri kayıp bir bebeğin durumunun aktarıldığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'na çağrı yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Kayıp bir bebeğin bulunma süreci; baba bebek A'yı 4 şehirdeki hastanelerde aradıktan sonra, İstanbul'da bir hastanenin yoğun bakım servisinde buldu. Bebeğin sevk edilmesi gerektiği söylendi ancak nereye sevk edileceğine dair bilgi verilmedi. Bebek A, enkazdan çıkarılıp babası ile birlikte hastaneye kaldırıldı. Bebeğin ilk müdahalesi babasının yanında yapıldı."

BAKANLIĞA SORULAR 

Açıklamanın devamında Sağlık Bakanlığı'na şu sorular yöneltildi: 

" * Bebek A, kimlik bilgilerini babadan almak mümkün olduğu halde, nasıl ve neden 'kimliği belirlenemeyen' olarak sevk edildi?

* Bir bebek 1248 km uzaktaki bir hastaneye kayıt tutulmadan nasıl sevk edilebildi?

* Adıyaman'a yakın şehirlerdeki hastaneler afet durumlarında hizmet verecek niteliğe ve kapasiteye sahip değil mi?"