Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67,23 oldu. Bu durum, emeklileri yakından ilgilendiren bir gelişme.

Ekonomist Muhammet Bayram, bu gelişmeye ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyon farkı artı refah payı şeklinde ücretlere bir artış olacağını söyledi. Bayram, 4 aylık enflasyon verisinin yüzde 29,41 civarında olduğunu, iki aylık veri kaldıysa ve burada aylık yüzde 4'lük bir enflasyon çıkarsa yüzde 38-39 civarında altı aylık enflasyon farkı çıkacağını belirtti.

YÜZDE 50 ARTIŞ BEKLENİYOR

Bayram, SSK, Bağkur emeklilerinin yüzde 38-39 civarında enflasyon farkı alacağını, memur emeklilerinin de toplu sözleşmeden kaynaklı zam alacağını söyledi. Bayram, "Toplamda bütün emeklilere yüzde 50'ye yakın artış bekliyoruz." dedi.

Bayram, en düşük emekli maaşının şu anda 7 bin 500 lira olduğunu, ancak temmuz ayında artış yapılmadığını belirterek, sene başı itibarıyla ciddi artış yapılmasını beklediğini söyledi. Bayram, önceki dönemlerde en düşük emekli maaşının, asgari ücretin yüzde 88'ine tekabül ettiğini, ancak bu oranın yüzde 66 seviyelerine indiğini ifade etti.

"ASGARİ ÜCRET 16 BİN OLURSA, EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN LİRAYA ÇIKAR"

Bayram, eğer asgari ücret düzeyi 16 bin lira civarına çıkarsa, burada en düşük emekli maaşı ile aradaki farkın açılacağını belirterek, şu anda 12 bin 250-12 bin 500 lira civarında en düşük emekli maaşı olmasını öngördüğünü söyledi.

Bayram, en düşük emekli maaşının kök maaşa sabitlenmesini beklediklerini ve bundan sonra yapılacak oransal zamda en düşük emekli maaşına en yüksek oranda zam yapılmasını temenni ettiklerini belirtti.

Sonuç olarak, Merkez Bankası'nın enflasyon beklentisinin düşmesi, emekli maaşlarına yapılacak zam oranını artırabilir. En düşük emekli maaşının 12 bin liraya yükselmesi bekleniyor.