ANKARA (AA) - Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 2023 dönem başkanı Endonezya, daha fazla ülkenin Güneydoğu Asya Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bölge Anlaşması'nı (SEANWFZ) imzalamasını beklediğini açıkladı.

Vietnamplus'un haberine göre, Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, bu yıl ülkesinin başkanlığını yaptığı ASEAN'ın, Nükleer Silahlı Devletlerin (NWS) de SEANWFZ'yi imzalamasına dair görüşmelere başlayacağını duyurdu.

Retno, Cakarta'da yaptığı açıklamada, Endonezya'nın dördüncü ASEAN dönem başkanlığında, NWS tarafından SEANWFZ Protokolü'nün imzalanmasına dair 2012'de durdurulan görüşmelerin yeniden başlatılması da dahil olmak üzere birçok konunun ele alınacağını belirtti.

SEANWFZ Protokolü'nün, nükleer silaha sahip beş devlet olan Çin, Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından da imzalanmaya açık olduğunu vurgulayan Retno, bu ülkelerden Çin'in imza atmaya istekli olduğunu kaydetti.

Retno, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, 21 Kasım 2022'de ASEAN liderleriyle yapılan zirvede, Pekin'in ASEAN'ın nükleer silahlardan arındırılmış bölge oluşturma çabalarını desteklediğini ve SEANWFZ Protokolü'nü mümkün olan en kısa sürede imzalamaya hazır olduğunu söylediğini hatırlattı.

Bakan Retno, bu taahhüdün, ASEAN Genel Sekreteri Kim Kao Hourn'un 27 Mart'ta Pekin'de yaptığı ziyaret esnasında Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang tarafından da onaylandığını belirtti.

Ayrıca, Retno, 2 Ağustos 2022'de Phnom Penh'de yapılan toplantıda ise ASEAN Dışişleri Bakanlarının SEANWFZ Anlaşması Eylem Planı'nı 2023-2027 dönemini kapsayacak şekilde genişletmeyi kabul ettiğini vurguladı.

Bangkok Antlaşması olarak da bilinen SEANWFZ Anlaşması, tüm ASEAN üye devletleri tarafından Aralık 1995'te imzalanmıştı.

Anlaşma, tarafların nükleer silah geliştiremeyeceği, üretemeyeceği veya başka bir şekilde elde edemeyeceği, bunları kontrol edemeyeceği, nükleer silahları hiçbir şekilde konuşlandıramayacağı, taşıyamayacağı, test edemeyeceği veya kullanamayacağı şartını koşuyor.