ECOWAS'tan yapılan açıklamada, Mali ve Nijer ulusal televizyonlarında yayınlanan, Burkina Faso, Mali ve Nijer'in topluluktan çekilme kararını duyuran bir açıklamanın dikkati çektiği ifade edildi.

ECOWAS Komisyonunun bu 3 üye devletten topluluktan çekilme niyetlerine ilişkin henüz doğrudan resmi bir bildirim almadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"ECOWAS Komisyonu, Devlet ve Hükümet Başkanları Otoritesi tarafından yönlendirildiği üzere, anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için bu ülkelerle yoğun bir şekilde çalışıyor. Burkina Faso, Nijer ve Mali topluluğun önemli üyeleri olmaya devam etmektedir ve Otorite siyasi çıkmaza müzakere yoluyla bir çözüm bulma konusundaki kararlılığını sürdürüyor."

Açıklamada, ECOWAS'ın gelişmeleri yakından takip ettiği ve durum geliştikçe daha fazla açıklama yapacağı ifade edildi.

Üç ülkenin hazırladığı ortak bildiride, Mali, Burkina Faso ve Nijer'in en kısa sürede 15 üyeli ECOWAS'tan çekileceği duyurulmuştu.

- G5 Sahel Görev Gücünden çekildiler, Sahel Devletleri İttifakı kurdular

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Eylül 2023'te Sahel Devletleri İttifakı'nı (AES) kurmuştu.

İttifakla imzacı ülkelerden birine yapılan saldırı, diğerlerine de yapılmış kabul edilecek ve silahlı güç kullanımı da dahil tüm taraflar tek tek ya da toplu olarak karşılık verebilecek.

Mali, G5 Sahel Görev Gücü'nden Mayıs 2022'de ayrılmıştı. Burkina Faso ve Nijer de Kasım 2023'te G5 Sahel Görev Gücü'nden çekildiğini açıklamıştı.

Nijer, Mali ve Burkina Faso'nun paylaştığı ortak sınır bölgesi, Liptako-Gourma ismiyle biliniyor. Almanya'nın yüzölçümünden büyük olan Liptako-Gourma'da yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor.

Bölge, 2015'ten bu yana El Kaide ve DEAŞ bağlantılı terörist grupların saldırısına uğruyor.