Diyarbakır'da 2021 yılı da yine siyasi tartışmalar ve gözaltılarla geçti. HDP'ye yönelik çok sayıda gözaltı operasyonu yapıldı. Siyasi partilerin Diyarbakır çalışmaları yoğunlaşırken, birçok parti de Diyarbakır'a çıkarma yaptı.

CHP heyetinin Irak Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyaret ve ardından yaptığı "Kürt sorununda muhatap HDP'dir" çıkışı çok tartışıldı. CHP'nin ardından Erdoğan ve Meral Akşener de bölgeye ziyaretler yaptı.

Burada da 'Kürdistan' ve 'Kürtçe' tartışmaları yaşandı. Yeni bir 'Çözüm süreci'nin olup olmayacağı da 2021 yılının en çok konuşulan konularından biri oldu.

Sadece Diyarbakır değil, Van da son bir yılda çok konuşuldu. 5 yıldır devam eden yasaklar ve Afganistanlı göçmenlerin geçişi çok tartışıldı.

HDP'ye yönelik kapatma davası açıldı. Bu tartışma Diyarbakır'da çok tepki çekti.

HDP'YE YÖNELİK OPERASYONLAR NEWROZ'DA PROTESTO EDİLDİ

Geçen yıl Türkiye genelinde pandemi nedeniyle iptal edilen Nevroz kutlaması bu yıl birçok ilde gerçekleşti.

Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz, Diyarbakır’da önceki yıllarda olduğu gibi Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda kutlandı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması ile HDP'ye yönelik operasyonlar, protesto edildi.

DİYARBAKIR'DA SİYASİ PARTİLERİN ÇALIŞMALARI DA HIZLANDI

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi birlikte toplantılar yapmaya başladı. Diyarbakır'da AKP ve HDP dışında 3. bir ittifak da kuruldu.

CHP HEYETİNDEN IRAK KÜRDİSTAN BÖLGESİ'NE ZİYARET

CHP Heyeti önce Irak Kürdistan Bölgesine yönelik ziyarete bulundu. Ardından da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kürt sorununda muhatap HDP'dir" açıklaması yaptı. Bu açıklama çok tartışıldı.

GÜNEŞTEKİN’İN SERGİSİNE ELEŞTİRİ

Sanatçı Ahmet Güneştekin'in Diyarbakır'da açılan ve Halk TV yazarı İsmail Saymaz ile Ertuğrul Özkök'ün halay çekmesi nedeniyle çokça eleştirilen "Hafıza Odası" isimli sergisi, 15 gün erken sonlandırıldı.

Güneştekin, tepki çeken görüntülerle ilgili “Takdir bekliyoruz” açıklaması yaptı.

AİHM’İN DEMİRTAŞ KARARI AVRUPA KONSEYİ’NE TAŞINDI

Diyarbakır Barosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararı, Avrupa Konseyi'ne taşıdı.

“BİJİ SEROK ERDOĞAN” SLOGANLARI KRİZ YARATTI

Diyarbakır'da atılan "Biji Serok Erdoğan" sloganları Cumhur İttifakı'nda kriz yarattı. MHP, Diyarbakır'da Gelecek partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na yönelik Serok Ahmet sloganlarına tepki göstermişti.

ERDOĞAN’IN FOTOĞRAFI ÖNÜNDE SAYGI DURUŞU

Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portresi önünde saygı duruşu yaptığı görüntüler ortaya çıktı. AKP'li Başkan, “İcraatlarımıza baksınlar” dedi.

KAYYUMUN KARPUZ HEYKELLERİ

Diyarbakır'da kayyumun yaptırdığı karpuzlu heykellere Diyarbakırlılar, tepki gösterdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından paylaşılan havalimanı yolu kavşağına konan heykellere ait görseller, sosyal medyada hem tepki çekti, hem alay konusu oldu.

AMEDSPOR'DA KONGRE YAPILDI VE YENİ BİRÇOK TARTIŞMA YAŞANDI

Amedspor'da 5. Olağanüstü Genel Kurul yapıldı. Yapılan kongrede Selahattin Yıldırım başkanlığa seçildi.

VAN'DA BİNLERCE AFGANİSTANLI GÖÇMEN SINIRI GEÇTİ

Afganistan'da yaşanan iç savaş nedeniyle çok sayıda göçmen İran üzerinden Van'a geçti.

VAN'DA TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ YASAĞI 5 YILI GEÇTİ

Van'da 2016'da başlayan toplantı ve gösteri yasağı 2021'de de devam etti.

SİİRT'TE MERAL AKŞENER'E YÖNELİK "KÜRDİSTAN" ÇIKIŞI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Siirt'te yaptığı toplantıda bir esnaf "burası Kürdistan" çıkışı yaptı. O esnaf daha sonra gözaltına alındı.

ERDOĞAN'DAN BATMAN'DA KÜRTÇE ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Batman'da yaptığı toplantıda Kürtçe şarkılarla karşılandı. Erdoğan, Kürtçe yasağını kendilerinin kaldırdığını söyledi.

BÖLGEDEKİ GAZETECİLERDEN 2021 DEĞERLENDİRMESİ

Gazeteci Bekir Güneş; Diyarbakır Yerel Medya Derneği Başkanı ve Amed Radyo TV Genel Yayın Yönetmeni Ferat Mehmetoğlu ve gazeteci Ferit Aslan ile 2021 yılında Diyarbakır ve bölgede yaşananları konuştu.

“CHP KÜRDİSTAN BÖLGESİNE İLK KEZ GİTTİ”

Kanallarına yönelik saldırıya dikkat çekerek sözlerine başlayan Ferat Mehmetoğlu, "Talaytepe'de televizyonumuzun cihazlarının bulunduğu yere girilmiş ve cihazlarımıza hasar verilmiş. 3 gündür yayın yapamıyoruz" diye konuştu.

Mehmetoğlu, 2021 yılına dair de şu değerlendirmeyi yaptı:

"CHP'nin Kürdistan bölgesine ilk kez gitmesi, bu yılın en önemli gelişmelerinden biriydi. Haziran'da erken seçim olabileceğini düşünüyorum. Hükümet bazı kesimlere yönelik hamlelerini de sürdürüyor ve bu atakları sürecektir."

"MUHALEFET PARTİLERİ BİR ARAYA GELDİ"

Gazeteci Ferit Aslan da, 2021 yılına ilişkin şu başlıklara dikkat çekti:

"2021'in Diyarbakır için siyaseten en önemli gelişmelerinden biri muhalefet partilerinin kentin sorunları için bir araya gelmesi oldu. Diyarbakır'da yüzlerce gözaltı oldu. Suçlamalar ise, basın açıklamalarına katılmak. HDP'ye açılan kapatma davası, seçmenlerin tepkisini çekti."