MA'nın haberine göre; depremlerde Diyarbakır'da yıkılan 7 bina arasında olan 4 bloklu Diyar Galeria İş Merkezi’nin enkazı şüphe uyandıran bir dizi soruyla birlikte kaldırılıyor. Yenişehir ilçesi Elazığ Caddesi üzerinde kurulu Diyar Galeria’nın ayakta kalan iki bloğu da Dicle Üniversitesi’nden alelacele yıkım kararı çıkarılarak, ortadan kaldırılıyor. 

OLAĞANÜSTÜ GİZLİLİK 

Diyar Galeria’nın yıkılan iki bloğun hemen ardından diğer 6 enkazda rastlanmayan bir güvenlik önlemi ve titizlik ilk andan itibaren dikkatleri çekti. Çifte kurulu bariyerler, jandarma, polisin yanı sıra özel hareket polislerin görevlendirildiği enkazda çıkartılan ölü sayısına ilişkin bugüne kadar resmi hiçbir açıklama yapılmadı. Arama kurtarma çalışmalarının olağanüstü bir gizlilik içinde yürütülmesi, basının yaklaştırılmaması canlı kurtarmaktan çok “ne gizlendiği ve ne arandığı” sorusunu sordurttu. Bağlı bulunduğu birimin belirsiz olduğu askeri kamuflajlı, silahlı “kişilerin” yoğunluğu, göze çarpan gizemi arttırdı. 

SİVİL EKİPLER ALANDAN UZAKLAŞTIRILDI 

Zaman ilerledikçe kaba moloz kaldırma çalışmalarına AFAD ve sivil ekipler dahil edilirken, ölü, yaralı veya bir takım eşyalara ulaşıldığında AFAD dahil tüm sivil ekiplerin alandan uzaklaştırılmaları dikkati çekti. Enkazdan çıkartılan canlı, cansız veya her türlü eşya kimsenin göremeyeceği bir biçimde binanın arka tarafında kurulan “koridor”dan çıkarılması “gizemi” daha da arttırdı. 

ANKARA’DAN ‘ÖZEL EKİP’ GETİRİLDİ 

AFAD ve sivil ekipler alanda uzaklaştırıldığında Ankara’dan getirildiği söylenen “Özel” bir ekibin adeta arkeolog titizliğiyle çalışma yürütmesi görgü tanıklarının dikkatlerinden kaçmadı. Kimi görgü tanıkları, enkazdan “olası dijital materyallerin bulunması” için özel bir çalışma yürütüldüğünü yine el bombası gibi askeri mühimmattın çıkarıldığını paylaştı. 

GİZLİ ÖRGÜT VE EVRAK İDDİASI! 

Titizlikle yürütülen ancak kamuoyuyla paylaşılmayan bilgiler enkazda yakınlarını bekleyen insanların da dilinde çeşitli söylentilere yol açtı. Güvenlik önlemini alan kimi görevliler, bu ilginin “Binanı altında özel harekat timleri ve komutanları var” olduğunu söylese de etrafta bekleyenler, “Orada paramiliter örgütlerin merkezi var, askeri ve istihbarat birimleri var, devlete ait gayrinizami harp belgeleri saklanıyor, MİT ve suikast ekibi var, işkence merkezi var” gibi iddiaları yüksek sesle dille getirdi. 

KOLORDU KARARGANIN ORTASINDA BİR BİNA 

“Operasyonel hedefleri olan” kişilerin altında kaldığı söylenen Diyar Galeria’nın yer olarak, 7. Kolordu Komutanlığına bağlı askeri birimlerin, üslerin ve lojmanların ortasında bulunması itibariyle de gayrinizami harp merkezi olarak kullanıldığı savını güçlendiriyor. Binada, Suriye’de barındırılan dinci paramiliter gruplar yanı sıra SADAT’a bağlı bir ekibin ve Hizbullah’a bağlı silahlı Şeyh Said Seriyyeleri gibi yapılara sabotaj, suikast gibi çeşitli eğitimler verildiği kulaktan kulağa yayılıyor. 7 Haziran 2015 Genel Seçim öncesi Amed, Dîlok, Riha, Ankara ve İstanbul gibi illerde patlatılan bombalar ve provokasyonlarda kullanılan güçlerin, yapılması muhtemel seçim öncesi de benzer işler için bu binada barındırıldıkları da ileri sürülen görüşler arasında. 

AÇILIŞINI DEMİREL YAPTI 

4 katı iş merkezi, 8 katı ise zamanında 128 lüks konuttan oluşan Diyar Galeria'nın açılışı 1998 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından yapıldı. Diyar Galeria binası birkaç gün içinde, şaibeler, kuşkular, şüpheler, iddialar, sırlarla dolu bir dizi sorunun yanıt alınmadan yerle bir edilecek.