Haber: Fatoş Erdoğan


DİSK Dev Sağlık-İş Sendikası, 'Sağlık Bakanlığı toplu iş sözleşmesi farkları derhal ödensin' talebiyle İstanbul Göztepe Şehir Hastanesi Poliklinikler Önünde basın açıklaması düzenledi.

photo1688985016 (1)

Basın açıklamasında 'Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar' vurgusunda bulunundu. "Sağlık Bakanlığı ve toplu iş sözleşmesi tarafı olan sendika sağlık çalışanlarının işyerinde
yaşadığı hiç bir derde derman olmayan ücretlerde nispi bir artış öngören sözleşmeyi imzalayarak yaptığı zamları, Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı vergi düzenlemeleri ile kepçeyle geri alıyor! İşçilerden, ücretli geçinenlerden değil zenginlerden vergi almak bu kadar mı zor?" denildi.

Basın açıklamasına  DİSK Dev Sağlık-İş Sendikası genel sekreteri Erdoğan Demir, DİSK Dev-Yapı-İş Sendikası sekreteri Nihat Demir, TİP, Yeşil Sol Parti de destek verdi.

2 aydır TİS farkları ödenmeyen DİSK Dev Sağlık-İş Sendikası'na bağlı Sağlık İşçileri Göztepe Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. 'Sağlık İşçisiyiz haklarımızı istiyoruz' pankartının açıldığı basın açıklamasını DİSK Dev-Sağlık-İş Göztepe İşyeri temsilcisi Duygu Ercan okudu.

Açıklama metni şöyle:

"Bugün yine bu hastane önünde dertlerimizi, sıkıntılarımızı, taleplerimizi konuşmak için bir araya geldik. Bizler hastanenin girişinden, şifa bulup taburcu olana kadar emek veren sağlık işçileriyiz. Güvenlik, veri giriş, tıbbi sekreter, teknik servis hasta bakıcı, laborant tekniker teknisyenler... Bir bütün olarak sağlık hizmetini en iyi şekilde vermek üzere işimizin başındayız. Pandemide depremde her türlü olağanüstü koşulda sandıkta şiddet altında görevlerimizi yapmaya çalışırken bir yandan da geçim derdimizi düşünmek zorunda bırakılıyoruz. 14 Mayıs seçimleri öncesinde bir müjdeymiş gibi açıklanan toplu iş sözleşmesinin üstünden 2 ay geçmeden alım gücü açısından hükmünü kaybetmiştir. Dolar karşısında toplu iş sözleşmesi imza tarihi ile bugün aldığımız ücretle bugün arasında yüzde 40’a varan değer kaybı vardır. Toplu iş sözleşmesi yapıldığı zaman 19 TL olan dolar bugün 26 TL ‘yi aşmış durumda. İçinden geçtiğimiz enflasyonist dönemde neredeyse dün aldığımız bir ürünü bugün aynı fiyata bulamıyoruz!
Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar! Sağlık Bakanlığı ve toplu iş sözleşmesi tarafı olan sendika sağlık çalışanlarının işyerinde yaşadığı hiç bir derde derman olmayan ücretlerde nispi bir artış öngören sözleşmeyi imzalayarak yaptığı zamları, Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı vergi düzenlemeleri ile kepçeyle geri alıyor! İşçilerden, ücretli geçinenlerden değil zenginlerden vergi almak bu kadar mı zor? Vergilerde ve harçlarda yapılan bu artışlar TÜİK tarafından açıklanan ve işçilerin, emekçilerin ücretini belirleyen resmi enflasyon oranının çok üstündedir. İşçiye emekliye zam enflasyon kadar ama vergi ve harçlarda bir çok kalemde yüzde 50’nin üstünde. Yılın ikinci yarısı için aldığımız/alacağımız ücret artışları daha ilk günden geri alınmaya başlandı. Bir yandan daha ücretlerimizi almadan peşin peşin gelir vergisi öderken, öte yandan tüketim sırasında da ikinci kez vergi ödemek zorunda kalıyoruz !

Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni şarttır. Yaşadığımız yoksullaşma sadece ücretlerde yaşanan değer kaybında değil. Bugün bir araya gelmemize vesile olan toplu iş sözleşmesinin geriye dönük oluşturduğu ücretlerin hala ödenmediği için de geçerli olmuştur. 9 Mayıs’ta imzalanan toplu iş sözleşmesi sırasında geriye dönük toplam tutar yaklaşık 3.157 dolar iken bugün 2.300 dolar bandında. Üstelik bu geriye dönük ödemelerde yaşanan gecikme dışında ayrıca kendi içinde de adaletsizlik barındırmaktadır. İstanbul’da hemen hemen bütün kurumlarda İŞKUR aracılığıyla işe başlayan sağlık işçilerine yatırılmış, 696 sayılı KHK ile kadroya alınan işçilere yatırılmamıştır. Bizim hastanemizin de içinde bulunduğu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 2 nolu başkanlığa bağlı hastanelerde henüz hiçbir sağlık çalışanına hiç bir ödeme yapılmamıştır. Ödeme süresi uzadıkça yoksullaşıyoruz! O gün alabileceğimiz herhangi bir şeyi bugün aynı parayla alabilmemiz mümkün değil! Büyük şirketlerin vergileri silinirken bize verilecek paranın kasada olmaması çok acı. 

Acı reçetelere katlanmak zorunda değiliz! Sağlık işçileri yıllardır kemer sıka sıka kemerlere açacak delik yeri kalmadı artık. Kemer sıkmak değil insanca yaşamak, insanca çalışmak istiyoruz.

Geriye dönük ödemeler başta olmak üzere DİSK Dev Sağlık İş Sendikası olarak çalışmalarımızı sürdüreceğimizi, insanca çalışma koşulları ve yaşama koşulları sağlayana
kadar mücadelemiz devam edecektir. Sesimizin ulaştığı bütün sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını sendikamıza üye olmaya çağırıyoruz!"