62 yıllık Buca Cezaevi (İzmir Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu), fiziki yapısı ve bina yaşından dolayı kapatıldı. 

AA'nın aktardığı habere göre Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün 17 Mayıs 2021'de verdiği kararın ardından, 1959 yılında açılan cezaevi kapılarını kapattı. 

80 dönümlük alanda 1300 kişi kapasiteyle açılan cezaevi, sonraki yıllarda 3 bin 200 kişilik kapasiteye çıkarıldı.

İnşa edildiği dönemde Bayrampaşa Cezaevi ile birlikte Türkiye'nin en büyük 2 ceza infaz kurumundan biri olan cezaevinde 2000'li yıllara kadar tüm mahpuslar tutuldu, bu tarihten sonra ise F tipi cezaevlerin açılmasıyla sadece adli mahkumlar kaldı.

DEPREMDE HASAR GÖRDÜ

İrfan Atasoy ve Hamiyet Yankı'nın rol aldığı 'Susuz Yaz' filminin çekimlerinin bir bölümüne de ev sahipliği yapan cezaevi, İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremde hasar gördü. Tutuklu ve hükümlülerin başka cezaevlerine nakledilmesinin ardından 16 bloktan oluşan cezaevinin 17 Mayıs'ta kapatılmasına karar verildi.

600 BİN HÜKÜMLÜYÜ BARINDIRDI

Bugüne dek yaklaşık 600 bin hükümlü ve tutukluyu barındıran cezaevi, Adalet Bakanı Gül'ün oluruyla 17 Mayıs'ta resmen kapandı.

Bakan Gül, 12 Temmuz'da İzmir'de yaptığı açıklamada, kurum binasının modern infaz yöntemlerine uygun olmaması, depreme dayanıklılık anlamında sorun yaşanması ve İzmir'in de talebi üzerine kapatılmasına karar verdiklerini belirtmiş ve şu ifadelerini kullanmıştı:

"Buca'ya, İzmir'imize yakışır şekilde artık cezaevi değil en güzel şekilde nasıl değerlendirilecekse o şekilde kullanılması için oraya mahkum, tutuklu almama, kapatma kararımız var. İzmir'imiz için hayırlı olsun."