CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde; Amasra maden faciasıyla ilgili Sayıştay raporları, ifade tutanakları ve bilirkişi raporlarına dikkat çekerek "Bunun adı cinayettir. Enerji Bakanı’na soruyorum; istifa etmesi için bir maden faciasında en az kaç işçinin ölmesi gerekiyor? 50, 100, 500, bin… Kaç madenci? AK Parti milletvekilleri size soruyorum; kaç madencinin canı bir AK Partili bakanın istifası eder? Güya Meclis’te bir araştırma komisyonu kuruldu, başına aritmetik çoğunlukla Taner Yıldız getirildi. Taner Yıldız, eski Enerji Bakanı. Döneminde 6 büyük maden faciası, ardından yüzlerce can kaybı var" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün TBMM, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ve 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor. 

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi üzerine söz aldı. Yavuzyılmaz’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

“AK PARTİ HÜKÜMETİNİN İHMALLERİ ZİNCİRİNİN BİR SONUCUDUR: 42 madencinin hayatını kaybettiği Amasra maden faciası, bir doğal afet değildir. AK Parti hükümetinin ihmaller zincirinin bir sonucudur. Kaynak; bilirkişi ön raporu, emniyet ifade tutanakları, Sayıştay raporları. Bu resmi belgelere göre grizu patlaması neden yaşandı? Havalandırma hızı yetersizdi. Patlamanın yaşandığı galeride biriken metan gazı dışarı atılamadı. Sensörlerin yeri yanlıştı. Galeride biriken metan gazının yoğunluğu doğru ve zamanında tespit edilemedi. Personel sayısı eksikti. Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndaki ideal işçi sayısı 14 bin; mevcut çalışan işçi sayısı 7 bin 385. Yani iki işçinin yapacağı işi sadece bir işçi yapıyor.

İKTİDARA GELDİĞİMİZDE 5 BİN İŞÇİ ALACAĞIZ: 2022 yılında ortalama bin 500 işçi kendi uzmanlık alanının dışındaki alanlarda çalıştırılıyor. Yani AK Parti hükümetleri döneminde TTK’daki işçi sayısı Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesinde. Amasra’daki norm kadro işçi sayısı bin 145. Ancak çalışan işçi sayısı sadece 590. Defalarca kez uyarmamıza rağmen bu kritik ve ölümcül işçi açığı AK Parti tarafından giderilmedi; Enerji Bakanı tarafından giderilmedi. Cumhurbaşkanı tarafından giderilmedi. Biz iktidara geldiğimizde 5 bin işçi alacağız.

TTK, ÖZEL BİR MADEN ŞİRKETİNE KÖMÜRÜN KAYMAĞI ALTIN TEPSİDE SUNDU: Bakanlık tehlikeyi görmezden geldi. TTK Amasra’da; Amasra A Sahası’nda 16 milyon ton rezerv alanın içinde çalışıyor. Hemen altında ve yanında komşu olan sahanın adı Amasra B Sahası. Amasra B Sahası’ndaki kömür rezervi 606 milyon ton. AK Parti bu sahayı özel bir şirkete tahsis etti. Böylece TTK’nın madencilerini eksi 300, eksi 400 kodları arasına hapsederken özel bir maden şirketine kömürün kaymağını altın tepside sundu.

ANA HAVALANDIRMA ASPİRATÖRÜ TAM 44 YILLIKTI, DEĞİŞTİRMEKTE GECİKTİNİZ: Faciaya giden yolun taşları bakın nasıl döşendi? Sayıştay uyarmıştı. 2019 yılı raporunda müessesenin çalışma derinliğinin eksi 300 metreye ulaştığını, grizu patlama riskinin yüksek seviyede olduğunu, çalışan damarların tümünde gaz içeriklerinin yüksek olduğunu tespit etmiş, uyarmıştı. Dikkate almadınız. Metan gazı oranı sürekli yükseliyordu. Özellikle son bir ayda defalarca kez patlama seviyesine geldi. Dikkate almadınız. Tali vantilatörlerden biri hava kaçırıyordu, tamir ettirmekte geciktiniz. Patlamanın gerçekleştiği galerideki hava hızı olması gereken altına indi. Ana havalandırma aspiratörü beş değil, on değil, on beş değil tam 44 yıllıktı; değiştirmekte geçtiniz. Bakanlık tüm bu uyarılara ve tespitlere rağmen ilave tedbir almakta gecikti.

KAÇ MADENCİNİN CANI BİR AK PARTİLİ BAKANIN İSTİFASI EDER?: Özetle grizu patlamasının gerçekleştiği galeride mevzuata göre olması gereken hava hızı en az 0,50 metre/saniye olmalıydı. Ancak mevcut olan hava hızı 0,25 metre/saniye oldu. Hava hızı iki kat daha düşüktü. İşte bunun adı cinayettir. Enerji Bakanı’na soruyorum; istifa etmesi için bir maden faciasında en az kaç işçinin ölmesi gerekiyor? 50, 100, 500, bin… Kaç madenci? AK Parti milletvekilleri size soruyorum; kaç madencinin canı bir AK Partili bakanın istifası eder? Güya Meclis’te bir araştırma komisyonu kuruldu, başına aritmetik çoğunlukla Taner Yıldız getirildi. Taner Yıldız, eski Enerji Bakanı. Döneminde 6 büyük maden faciası, ardından yüzlerce can kaybı var. Rapor yazım ekibine de AK Parti’nin istediği raporu yazacaklar getirildi."